Úvod > Články > WiMax pro rok 2010

WiMax pro rok 2010

Podle posledních analýz, které vypěstovalo WiMax Forum, funguje tato technologie v 519 oblastech 146 zemí. Asociace certifikovala 165 hardwarových produktů a dalších 140 se prodává bez certifikace. Co je pro další rozvoj této technologie důležitější, je asi skutečnost, že ji využívá také 95 operátorů GSM.

Na rozdíl od minulosti, kdy jednotlivá zasedání byla věnována spíše boji mezi WiMaxem a technologií LTE, se dnes přechází na zdůrazňování ekonomických výhod. X.J. Wang, jeden z ředitelů sekce marketingu, zdůrazňuje, že řada především evropských zemí začíná považovat broadband za jedno z práv svých obyvatel.

O něco podobného se v poslední době snaží také Panama. Ekonomický význam broadbandu podporuje také zpráva WorldBank IDC4, která vypočítala, že každých 10 procent broadbandového připojení odpovídá zvýšení GDP o 1,3 procenta. Proto nepřekvapí, že technologie WiMax je na prvním místě všech žádostí o podporu, kterou ve svém stimulačním programu v hodnotě 7,2 miliardy dolarů vypsala americká federální vláda. WiMax žádá o plných 25 procent z této částky.

Gregory Rohde je zase přesvědčen o tom, že je současný systém amerického broadbandového trhu, ve kterém je kombinována vysoká koncentrace s minimální regulací, důvodem, proč jsou v penetraci připojení Spojené státy až někde kolem 20. místa na světě. Navíc existuje natolik agresivní lobování, že pokrok začíná být téměř nemožný. Rohde používá situaci kolem technologie LTE jako klasický příklad – kolem politiků se pohybují desítky lobistů donekonečna opakujících tvrzení o tom, že jenom LTE je dobrá a ostatní konkurenční technologie jsou špatné a budou LTE poškozovat. LTE přitom zatím v podstatě neexistuje. Rhodes proto bojuje za to, aby obě technologie (případně i další technologie) fungovaly společně.

Spojené státy mezitím vyčkávají a pozorují, jak dopadne Clearwire. Jeho snaha tak funguje jako jakýsi barometr budoucího úspěchu technologie WiMax. Některé ostatní státy jsou ale mnohem agresivnější, např. v Rusku existuje poskytovatel Yota, který se téměř přes noc stal největším světovým poskytovatelem WiMaxu. Za pouhých šest měsíců se doslova od nuly propracoval k 250 000 zákazníků a dnes přidává dalších 2 500 zákazníků denně. A jelikož za pouhé tři měsíce provozu začala firemní síť vydělávat, funguje Yota jako zářný příklad ostatním.

Další plány agresivní firmy jsou podobně sebevědomé. Do konce roku 2012 by měla nabízet svoji síť v 180 městech Ruska a v sousedním Bělorusku by měla pokrývat 60 procent území. Vedle toho Yota zakoupila licence v Latinské Americe a na letošní rok hodlá spustit WiMaxovou síť v Peru a v Nikaragui.

Yota se ale věnuje i hardwaru. Jako první nabídla WiMaxový smartphone, v minulém roce také nabídla periférii Yota Egg, což je přístroj integrující WiMax a Wi-Fi. Yota Egg přijímá WiMaxový signál a slouží jako osobní hotspot. Něco podobného (v méně integrované a tedy méně dokonalé podobě nabízí také Clearwire v podobě hardwaru Clear Spot).

Pravdou zůstává, že mobilní broadband nabízí obrovské možnosti. Díky tomu existuje na trhu místo pro několik technologií.

2. 2. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...