Úvod > Články > Google chystá vlastní optickou síť: 1 Gbit/s pro domácí klienty

Google chystá vlastní optickou síť: 1 Gbit/s pro domácí klienty

A další novinky uplynulých dní: Microsoft si posvítí na pirátské Windows 7 - Mozilla přiznala, že doplněk nebyl nakažený trojským koněm - a více...

Microsoft si posvítí na piráty s Windows 7

Kvůli kladným ohlasům roste prý zájem o nelegální kopie Windows 7. A tak na rozdíl od předchozích Windows Vista se crackeři snaží vytvořit co nejvíce nástrojů umožňujících používání nelicencovaných, neaktivovaných verzí. Microsoft na tuto skutečnost reaguje a uživatelům v rámci Windows Update začne distribuovat "dobrovolnou" aktualizaci systému. Ta obsahuje protiopatření právě na použité cracky a různé nástroje obcházející řádnou aktivaci Windows 7.

Microsoft aktualizací míní najít a deaktivovat v systému "více než 70 známých a potenciálně nebezpečných cracků". Opatření je určeno pro edice Windows 7 Home Premium, Professional, Ultimate i Enterprise.

Na webu Microsoftu bude nová verze WAT (Windows Activation Technologies) dostupná od 16. února, v automatických aktualizacích Windows 7 se objeví den nato.

Aktualizace je dobrovolná – to dost možná také souvisí s faktem, že se nedá vyloučit, že jako mnohdy v minulosti WGA povede k planým hlášením i u licencovaných a řádně aktivovaných systémů, které se následkem špatné detekce deaktivují.

Mozilla bere zpět prohlášení o malwaru v rozšíření

Společnost Mozilla oznámila, že udělala chybu, když jeden z doplňků pro Firefox označila za infikovaný nebezpečným kódem.

Útočný kód se podle zjištění měl objevit ve dvou doplňcích - Sothink Web Video Downloader a Mater Filter. Mozilla proto oba doplňky infikované trojskými koni smazala ze serveru.

Jak se však teď ukázalo, u prvního zmíněného doplňku se jednalo o planý poplach. "Sothink Video Downloader v4 neobsahuje malware," sdělila Mozilla na blogu věnovaném doplňkům. Zdůraznila, že druhý doplněk naopak nebezpečného trojského koně obsahuje.

Proti obvinění o přibaleném malwaru se v minulém týdnu ohradili lidé z čínské firmy SourceTec Software, která rozšíření Sothink Web Video Downloader vyvíjí. Firma zdůraznila, že kódy před uvolněním vždy na přítomnost nežádoucích prvků testuje.

Mozilla doplněk vrátila na web a uživatelům i vývojářům se omluvila.

Google chystá vlastní optickou síť: 1Gbit/s až domů

Společnost Google oznámila, že má v plánu postavit a testovat vysokorychlostní připojení k internetu přes optická vlákna. Firma se bude snažit svá vlákna nabídnout napříč celými Spojenými státy a slibuje přípojky "100krát rychlejší než ty, které dnes má většina Američanů." I rezidenčním zákazníkům chce totiž za rozumnou cenu nabídnout přípojky s rychlostí 1Gbit/s.

Google uvedl, že v první fázi projektu bude připojení testováno u zhruba 50 tisíců klientů, v plánu má však půl milionu domácností.

Zájemci o testování se firmě mohou hlásit přes webovou stránku. 26. března pak bude oznámeno, kde bude síť spuštěna.

Za sdílení hry mladík zaplatí 1,5 milionu australských dolarů

James Burt (24) z australského Queenslandu zaplatí společnosti Nintendo 1,5 milionu australských dolarů, tedy v přepočtu více než 25 milionů korun, za to, že týden před vydáním zpřístupnil hru New Super Mario Bros pro konzolu Wii na internetu.

Jak uvádí australské deníky s odvoláním na prohlášení společnosti Nintendo, mladý muž "byl vypátrán pomocí sofistikovaných forenzních metod". Zároveň musel sdělit hesla ke všem svým účtům na sociálních sítích, hesla k e-mailovým schránkám i webovým stránkám.

Firma dále uvedla, že to nebyl jen problém na australské úrovni, ale byl celosvětový. "Tisíce a tisíce stažení – připravilo to o zisky nejen nás, ale celý průmysl. "Nahrání hry na internet se nedotklo jen nás, ale také prodejců. A pokud oni hry neprodají, musejí nést následky ztrát. Když je hra jednou na internetu, už ji mají na dosah všichni," řekl Rose Lappin z australské pobočky Nintendo pro The Sydney Morning Herald.

Google spustil vlastní sociální síť

Nával sociálních sítí soupeřících s Facebookem a Twitterem pokračuje. Udělat díru do kyberspolečenského světa chce i Google, který překvapivě spustil v rámci e-mailové schránky Gmail vlastní síť zvanou Google Buzz, česky "Hlášky".

Motivací Googlu je přinést jednoduchý nástroj pro komunikaci mezi skupinami lidí a ulehčit jim správu dalších sociálních sítí a webových stránek.

Uživatelé v hláškách vidí aktuální činnost kontaktů na dalších webech, jako je Google Picasa, Flickr, Google Reader nebo i Twitter. Mohou tak sdílet a komentovat fotografie, video nebo zajímavé články.

Google Hlášky zatím nepodporují Facebook, ale to se v budoucnu má změnit – novou službou Google chce lidem usnadnit orientaci v informacích, které na ně číhají na nesouvisejících sítích, právě včetně Twitteru a Facebooku. Brzo by se Hlášky měly dočkat i lepší provázanosti s Twitterem, tj. kdy přímo z prostředí Gmailu bude možné posílat aktualizace stavů na Twitter. Twitter s Hláškami je v současnosti provázán jen opačným směrem, tedy uživatel může do Gmailu importovat stavy z Twitteru.

Krátké představení Google Buzz (Hlášky) najdete na webu Googlu.

Nakonec malé upozornění: Hlášky začnete sdílet automaticky s těmi kontakty, s kterými si nejčastěji píšete. A takoví lidé pak mají přehled o dalších vašich kontaktech. Tato skutečnost o narušení soukromí byla Googlu už v den spuštění služby pořádně vyčtena.

15. 2. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...