Úvod > Články > 4G nebude rychlejší než 3G

4G nebude rychlejší než 3G

Jednotliví operátoři, o novinářích ani nemluvě, vychvalují nejnovější generaci mobilních technologií známou pod zkratkou 4G, doslova do nebe. Realita bude asi trochu jiná – sítě 4G nebudou, alespoň zpočátku, nijak výrazně rychlejší nežli dnešní 3G.

Experti se vzácně shodují na tom, že náklady na desítky tisíc nových věží, což bude logistickou noční můrou i bez masivních investicí, plus doslova každým dnem narůstající nároky na množství přenášených dat nedovolí dosáhnout slibovaných rychlostí přenosu po dlouhé roky.

Ve Spojených státech je dnes průměrná rychlost přenosu dat pomocí broadbandového připojení kolem 5 mbit/s, technologie 3G pak nabízí rychlost kolem 2 mbit/s. Technologie 4G slibuje dosáhnout nejméně 100 mbit/s, ale to je zatím zatraceně vzdálená budoucnost. Každý z velkých operátorů proto bude muset instalovat nejméně 10 tisíc věží, což při průměrné ceně nejméně 250 tisíc dolarů za jednu věž znamená nepříjemně vysokou investici.

Dva největší operátoři, AT&T a Verizon Wireless, sice oznámili, že během příštích dvou let spustí své sítě 4G naplno. V obou případech by se mělo jednat o technologii LTE (Long Term Evolution). Verizon dokonce slibuje, že v nejméně 25 městech spustí síť 4G již letos. Pokud tomu tak bude, třetina Američanů by měla mít novou technologii k dispozici.

Sprint Nextel mezitím trvá na svém a sází na WiMAX, i když se v tomto případě nejedná o pravou 4G, ale o „pouze“ vylepšenou 3G. Není ale jasné, jak dlouho Sprintu vydrží sázka na WiMAX, protože LTE síť plánuje spustit nejméně 50 světových operátorů a Sprint si nemůže dlouhodobě hrát na jiném písečku. Na snahu o strkání hlavy do písku před celosvětově rozšířeným systémem GSM již americká veřejnost jednou doplatila.

Konzultační firma Aircom International odhaduje, že spuštění sítě LTE znamená investici nejméně 8 miliard dolarů na tři až pět let, během kterých se náklady operátorů zvýší o dobrých 30 procent. A další náklady, jako třeba 9 miliard dolarů, které před třemi roky firma Verizon Wireless investovala do nákupu patřičného spektra, v tom zahrnuty nejsou. Operátoři přitom celkem nedávno těžce investovali do sítě 3G, takže se do dalších masivních investic nijak nehrnou.

Proto nepřekvapí, že i když jednotlivé firmy mluví o tom, jak za rok či dva spustí síť 4G, druhým dechem přiznávají, že do současné sítě 3G budou i nadále investovat. Samotný AT&T, který slibuje 4G na rok 2011, hodlá současnou síť 3G vylepšit natolik, že nejméně 10 nabízených mobilů dosáhne přenosové rychlosti 7 mbit/s.

Experti přitom varují před přílišným nadšením a připomínají, že zcela určitě nenastane okamžik, kdy se ze dne na den přejde z 3G na 4G. Většina odhadů se shoduje na tom, že v roce 2015 bude stále ještě více využívaná síť 3G. Pro výrobce periférií to současně znamená i to, že jejich výrobky budou muset zvládnout jak síť 4G, tak i starší technologii 3G a v řadě případů i 2G.

Slibovanou rychlost přenosu bude brzdit také neustálý tlak na množství přenášených dat. Již zmiňovaná firma AT&T uvádí, že od chvíle, kdy začala prodávat iPhone, se přenos dat jejích sítí zvýšil o 5 tisíc procent.

Ne každý americký operátor ale používá stejnou technologii 3G. Sprint a Verizon Wireless již dnes využívají maximální rychlosti a nemají možnost nějakého znatelného zrychlení. T-Mobile a AT&T používají jiný standard, který umožňuje zrychlit až na 21 mbit/s, což je zcela určitě víc, než LTE v prvních letech nabídne. Proto také T-Mobile o čtyřce vůbec nemluví.

A tak není zcela jisté, jestli je sázka na technologii 4G tou ideální investicí. Náklady budou enormní, dosažená rychlost přenosu sporná a operátoři budou muset udržovat nejméně jednu, spíše dvě další sítě.

17. 3. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...