Úvod > Články > Ultrarychlý internet

Ultrarychlý internet

Firma Cisco nedávno představila novou technologii, o které tvrdí, že způsobí pravou revoluci v internetu. Technologie CRS-3 (Carrier Routing System 3) by totiž podle firemních slibů měla umožnit rychlost přenosu dat až někam k 322 Tbit/s.

Mobilní operátor AT&T, který se jen v roce 2009 dočkal 40procentního zvýšení objemu přenášených dat, již s firmou Cisco spolupracuje a provedl první úspěšný test technologie CRS-3. První veřejné testování se sice dostalo „jen“ k rychlosti přenosu kolem 100 Gbit/s, ale má se jednat jen o první krůček a podle firemního mluvčího vše fungovalo tak, jak mělo.

John Chambers, CEO firmy Cisco, přiznává, že skeptici o této možnosti pochybují a navíc budou připomínat, že podobnou rychlost přenosu ani nepotřebujeme. Současné používání chytrých mobilů ale natolik zatěžuje současné sítě, že se k potřebě mnohem vyšších rychlostí brzy dostaneme.

Chambers současně připomíná, že nová technologie asi dnes běžného zákazníka ani nenadchne, ani nezajímá, celé odvětví ale potřebuje novou základnu - a tou by se měla stát právě technologie CRS-3.

Mluvčí firmy Cisco tvrdí, že technologie CRS-3 je třikrát rychlejší nežli její předchozí verze CRS-1 (ta pochází z roku 2004) a nabízí rychlosti až 13x rychlejší nežli cokoliv, co je na dnešním trhu. Navíc je i menší bumbrdlíček, takže spotřebuje o čtyřicet procent méně energie. Firma do vývoje investovala 1,6 miliardy dolarů a během letošního roku začne prodávat první routery. Předpokládaná cena je 90 tisíc dolarů. Podobné technologie ale představují pouze 4 procenta firemních zisků, takže je otázkou, jak dlouho bude trvat, než se firmě tato investice vrátí.

Celému představení předcházela marketingová kampaň, ve které firma Cisco mluvila o tom, že změní internet jednou pro vždy. Ve skutečnosti se jedná o velkokapacitní router.

Prohlášení firmy Cisco přišlo týden potom, co Google oznámil testování mimořádně rychlé broadbandové sítě v nějakém americkém městě (během třech dnů se firmě přihlásilo nejméně 20 zájemců) a týden před tím, než regulační agentura FCC zveřejní své představy o tom, jak ve Spojených státech zrychlit broadbandové připojení.

Pochopitelně se již objevily i pochybovačné hlasy - celkem očekávaně přicházející zejména od konkurence. Mark Marcellin, viceprezident marketingu firmy Juniper, prohlásil, že slib mnohonásobného zrychlení přenosu vychází z teoretického propojení 72 routerů, což je v praktickém provozu nerealistické. Dále tvrdí, že v současné situaci dokáže jejich systém dosáhnout rychlosti 4 Tbit/s s poloviční konfigurací oproti Cisco.

29. 4. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...