Úvod > Články > UPC nabízí připojení s rychlostí 100 Mbit/s takřka za polovinu

UPC nabízí připojení s rychlostí 100 Mbit/s takřka za polovinu

A další novinky uplynulých dní: Vodafone nabídne levnější mobily s Androidem - Microsoft ruší projekt tabletu - a více...

Vodafone nabídne mobil s Google Android

Mobilní operátor Vodafone se chystá nabízet pod vlastní značkou mobilní telefony s operačním systémem Google Android. Vzhledem k ostatním v současnosti nabízeným přístrojům mají být i výrazně levnější. S odvoláním na Vodafone to uvádí ČTK.

"V následujících měsících začneme prodávat nové telefony pod vlastní značkou, které výrazně sníží ceny, na které jsou čeští zákazníci v jednotlivých kategoriích na trhu zvyklí. Mimo jiné připravujeme i dotykový telefon s mobilním internetem a cenou do 2000 korun. Konkrétní ceny a další podrobnosti zveřejníme v době uvedení telefonů na trh," uvedl mluvčí pro ČTK.

Nové přístroje by se měly údajně objevit nejpozději do konce léta.

Dvoujádrové procesory Atom mají být pro netbooky povzbuzením

Společnost Intel plánuje v tomto čtvrtletí na trh uvést nové dvoujádrové procesory Atom. Intel je přesvědčen, že nová řada úsporných procesorů pomůže trhu s mobilními zařízeními zejména netbookům.

Podle údajů analytické společnosti IDC v minulém čtvrtletí tvořily Atomy pro netbooky 20 % celé produkce mobilních procesorů Intelu pro PC. 

Hewlett-Packard kupuje firmu Palm

Kupce společnosti Palm se konečně našel. Zatímco se nejvíce spekulovalo o tom, že Palm padne do náruče tchajwanského výrobce smartphonů HTC, s nabídkou přišlo HP. Za Palm má zaplatit asi 1,2 miliardy dolarů (23 miliardy korun).

Pro Hewlett-Packard bude stěžejním produktem Palmu patrně operační systém webOS, který je v tiskové zprávě HP zmíněn už v prvním odstavci. "Inovativní operační systém od Palmu představuje ideální platformu, která HP umožní rozšířit strategii v oblasti mobilních technologií a vytvořit unikátní mobilní zařízení," uvedl v prohlášení výkonný viceprezident HP Todd Bradley.

Palm kupce nějakou dobu hledat, finanční výsledky firmy jsou totiž neuspokojivé a nic na tom ani nezměnilo uvedení nové řady smartphonů Pre a Pixi.

Microsoft zastavil vývoj svého tabletu

Microsoft potvrdil, že zastavil veškerý vývoj projektu Courier -- vlastní tablet, který měl být odpovědí na iPad od Applu, tak na trh neuvede.

Courier se měl skládat z dvou obrazovek s úhlopříčkou 7 palců, měl být vybaven WiFi i vestavěnou kamerou.

Microsoft sice jeden tablet s Windows 7 již představil, ale ten vyrobila firma Hewlett-Packard. Ta však nyní odkupuje společnost Palm, čímž získává kvalitní mobilní platformu webOS.

HP ruší spolupráci s Microsoftem na tabletu

Jen chvíli poté, co Microsoft oznámil, že ukončuje vývoj vlastního tabletu Courier, objevily se informace, že i Hewlett-Packard ukončuje spolupráci s Microsoftem na již představeném tabletu HP Slate. Tablet už nebude používat Windows 7 od Microsoftu, ale právě systém webOS postavený na Linuxu. WebOS firma HP získává nákupem společnosti Palm. Uvedl to server TechCrunch.com s odvoláním na důvěryhodný zdroj.

Hewlett-Packard je také znepokojen hardwarovými nároky systému Windows 7. Přístroj je vybaven standardním málo náročným, ale také málo výkonným procesorem Intel Atom běžícím na frekvenci 1,6 GHz. Tablet Slate však s Windows 7 nevydrží běžet déle než 5 hodin, zatímco konkurenční iPad vydrží dvojnásobek. Nová a na hardware málo náročná linuxová platforma WebOS může tedy pro HP představovat stěžejní bod v dalším vývoji na trhu s tablety.

ICQ prodáno do Ruska

V Česku velmi populární komunikační síť ICQ mění majitele. Americká společnost AOL ICQ prodává ruské společnosti Digital Sky Technologies za 187,5 milionu dolarů. V roce 1998 ji přitom od izraelské firmy Mirablis koupila za 407 milionů dolarů.

Pro AOL je síť již zbytečná. Ve Spojených státech ji používá minimum uživatelů. Nejpopulárnější je právě v Česku, Rusku, Německu a stále v Izreali.

Podle prohlášení společnosti představuje ICQ pro Digital Sky Technologies způsob, jak upevnit svou pozici ve Východní Evropě.

UPC: 100 Mbit/s nově za 999 Kč, 50 Mbit/s za 799 Kč

Největší tuzemský kabelový operátor od 1. května nabízí připojení s rychlostí 100 Mbit/s za stálou cenu 999 Kč měsíčně, na první 4 měsíce za zvýhodněnou cenu 500 Kč/měsíc. Služba dosud klienty vyšla na 1 765 Kč, UPC tedy službu zlevňuje o celých 43 %. Stejně tak klesá cena u připojení s rychlostí 50 Mbit/s z 1 311 Kč na 799 Kč měsíčně. 

Rychlost odchozího připojení u rychlejší varianty činí 10 Mbit/s, u pomalejší 5 Mbit/s.

Nová cena se vlastně srovnala s cenou služeb UPC na Slovensku. Tamní přípojka s rychlostí 120/10 Mbit/s vyjde standardně na 40 euro (1 015 Kč), druhá s rychlostí 60/6 Mbit/s stojí 30 euro, tj 760 Kč.

„Budu rád, bude-li široká veřejnost považovat toto naše rozhodnutí za zcela konkrétní příspěvek k připravované národní strategii Digitální Česko. Strategii, která má položit hlavní důraz na rozvoj vysokorychlostního internetu,“ říká Václav Bartoň, generální ředitel UPC, a pokračuje: „Snížení cen o 43 % v prvním a o 39 % v druhém případě umožní využívat superrychlý internet skutečně všem vážným zájemcům. Navíc jsme si vědomi toho, že tento krok pozitivně a zásadním způsobem promění domácí internetový trh a ulehčí uspokojování stále rostoucí poptávky po práci na internetu, streamovanému obsahu a stahování a sdílení objemných souborů. Především proto ho naše společnost učinila a je na něj právem pyšná. Krátce řečeno, je tu superrychlý internet za supercenu a neznám lepší a tak široce dostupnou nabídku internetu jakou je Fiber Power.“

V nejbližší době dojde k pozitivním úpravám cen za rychlý internet i pro firmy.

3. 5. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.