Úvod > Články > Telefónica nabízí 16 Mbit/s za 400 Kč měsíčně na celý rok

Telefónica nabízí 16 Mbit/s za 400 Kč měsíčně na celý rok

A další novinky uplynulých dní: Vyšel systém MeeGo od Intelu a Nokie - Microsoft uvádí MS Office 2010 - a více...

Telefónica nabízí 16 Mbit/s za 400 Kč měsíčně na celý rok

Největší tuzemský ADSL operátor startuje novou časově omezenou nabídku. Od 1. do 15. června si zájemci u Telefónicy O2 mohou objednat vysokorychlostní internetovou přípojku s maximální rychlostí, tj. "až 16 Mbit/s" za 400 Kč měsíčně po dobu jednoho roku. Takto příchozí klienti nemusejí platit ani za pevnou linku. Reálná rychlost přípojky se odvíjí od kvality vedení a zejména vzdálenosti účastníka od ústředny.

"Za 400 Kč měsíčně přinášíme zákazníkům internetové připojení s nejvyšší možnou rychlostí, kterou linka umožňuje. Pokud již využívají některý z hlasových tarifů O2 NEON, O2 Internet je vyjde dokonce jen na 300 Kč měsíčně. Sami si tak bez závazku a za skvělou cenu mohou během prvního roku služby vyzkoušet maximální výkonnost svého ADSL připojení a poté se rozhodnout, jakou rychlost budou nadále využívat. ADSL připojení mohou navíc zkombinovat s dalšími službami za zvýhodněnou cenu," říká Aleš Veselý, ředitel segmentu domácností společnosti Telefónica O2 Czech Republic. Aktivace služby stojí symbolickou jednu korunu.

Vyšel systém MeeGo, nástupce Moblinu

Spolupráce společností Intel a Nokia vedla k vydání první verze operačního systému MeeGo určeného pro mobilní zařízení včetně netbooků. Meego vznikl spojením projektů Moblin, mobilního Linuxu, a mobilní platformy Maemo od Nokie. Systém představuje společný systém pro různá mobilní výpočetní zařízení, od chytrých mobilů, přes tablety k malým notebookům.

Právě uvolněná první verze hodně připomíná předchozí systém Moblin od Intelu, zejména grafickým rozhraním. MeeGo 1.0 však ještě není připraven na ostré nasazení, byť podle prvních recenzí je systém dost stabilní a použitelný. Na první pohled lze vypozorovat přípravu na podporu dotykových displejů (větší ikony, širší rámy oken), která se v systému objeví v dalším vydání 1.1. To by se mělo objevit ještě v říjnu letošního roku. Vývojáři vsadili na půlroční cyklus vydávání nových verzí, který používají i další linuxové distribuce jako Ubuntu.

Zájemci si mohou MeeGo přenést na USB klíčenku a systém spouštět přímo z ní, není nutné jej instalovat. V1.0 dostupná zde včetně prohlížeče Google Chrome (770 MB).

Vyšly květnové ATI Catalyst

Nová verze ovladačů pro grafické karty ATI nepřináší žádné zásadní novinky, ale především opravy předchozích chyb a obligátně zlepšuje podporu některých vybraných herních titulů. A to Battlefiedl 2, Mass Effect 2, Total War nebo třeba IL-2 Sturmovik: 1946. Catalyst dále podporují LCD monitory s frekvencí 120 Hz na ATI Radeon HD řad 3000 a 4000. Současně vydaná linuxová verze opravuje chyby s černáním obrazu v duálním zapojení LCD obrazovek, některé chyby způsobující kernel panic nebo problémy s Hybrid CrossFire. Stahovat můžete zde.

Microsoft uvedl na český trh MS Office 2010

Pro malé firmy a domácnosti bude nová sada kancelářských aplikací dostupná v třech krabicových verzích až od září letošního roku. Firma již nyní však nabízí nový balík velkým společnostem a organizacím prostřednictvím multilicenčních programů. Microsoft to uvádí v tiskové zprávě.

Novinkou bude prodej karet s produktovým klíčem, které obsahují jen licenci a instalační kód, nikoli software. Celý balík obsahuje dvanáct programů, ovšem skutečný počet se bude odvíjet od zakoupené edice. Aplikace Word, Excel, PowerPoint a OneNote umožňují dokumenty ukládat přímo do webových úložiť SkyDriver a SharePoint.

Microsoft zároveň končí s distribucí sady Microsoft Works, která se objevovala na nových počítačích (v předinstalované podobě přes OEM kanál). Sada je nahrazena základní a notně ořezanou edicí MS Office Starter 2010, která je navíc adwarem, v levém sloupci se uživatelům bude zobrazovat reklama.

 

Radiokomunikace WiMAX přinesly do 27 lokalit ČR

České Radiokomunikace spustily službu WiMAX v dalším městě, tentokráte se dočkal Děčín. Vysokorychlostní bezdrátové připojení je v tuto chvíli dostupné již ve všech 27 lokalitách, které Radiokomunikace plánovaly pokrýt. O dalším rozšířování a navyšování kapacity sítí rozhodne zájem o služby.

Datové služby přes WiMAX (internetovou přípojku a telefonní VoIP linku) nově nabízí T-Mobile, kterému Radiokomunikace svou maloobchodní část prodaly koncem loňského roku. Vysílače včetně služeb Radiokomunikace nabízejí i dalším operátorům, kteří službu mohou zprostředkovat svým klientům. „Bezdrátovou technologii WiMAX využíváme pro zajištění komplexních telekomunikačních služeb pro velké společnosti a nyní také pro naše velkoobchodní partnery,“ říká Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a strategií Českých Radiokomunikací.

Výhodou WiMAXU je zejména dosah signálu, kterému nevadí ani mezilehlé překážky. Vysílače Radiokomunikací tak mohou pokrýt zhruba 15 km okolí bez větší degredace stability. Narozdíl od běžných WiFi sítí není nutná ani přímá viditelnost na základnovou stanici.

Vyšší stabilita si v tomto případě však bere za daň nižší přenosové rychlosti, než jsou mnozí uživatelé u WiFi na vyšších frekvencích zvyklí. Prostřednictvím Radiokomunikací T-Mobile v současnosti nabízí rychlost stahování 3 Mbit/s a 1 Mbit/s pro odesílání dat, a to za tisíc korun měsíčně. Firmám operátor pak nabízí i symetrické linky, kdy nejrychlejší varianta (6/6 Mbit/s) vyjde na 7000 Kč (bez daně).

 

Opera i Mozilla se staví za Google a jeho kodek VB8 jako standard webového videa

Google před týdnem dal k dispozici kódy kodeku VP8, jehož sám zakoupil za vysokou sumu: 124,6 milionu dolarů, tedy v přepočtu více než 2,6 miliardy korun. Společnosti Opera a Mozilla, která vyvíjí prohlížeč Firefox, nyní společně volají po tom, aby tento kodek byl standardem videa v HTML5. Uvedl to server TheRegister.co.uk.

Vznikající HTML5 standard stále nespecifikuje kodek pro použití videa na webu. Ten si zatím může vybrat každý z jednotlivých výrobců prohlížečů. V současnosti se používá open-sourcový Ogg Theora a také patenty chráněný H.264. Google na druhou stranu věří, že VP8 a od něj odvozený formát WebM se díky otevření kódů stane hlavním, jediným bezplatným standardem pro kompresi videa na webu.

Mozilla a Opera snahy Googlu podporují. "WebM je skvělý formát a podporujeme jeho zařazení do HTML5," uvedl Hakon Wium Lie ze společnosti Opera Software. Do zakoupení a následného uvolnění VP8 se Google, Opera a Mozilla snažily o získání standardu pro bezplatný formát Ogg Theora, kdežto Apple si stojí za H.264. Microsoft zůstává jaksi bez názoru, což vzhledem k jeho snahám s vlastní technologií Silverlight (která primárně útočí na Flash) není nepochopitelné. Apple zatím nezměnil své stanovisko ani ohledně VP8. Zároveň se zdá pravděpodobné, že H.264 bude podporován ze strany připravovaného Internet Exploreru 9.  

 

31. 5. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.