Úvod > Články > Nákupy zboží na internetu ze zahraničí jsou nyní snadnější

Nákupy zboží na internetu ze zahraničí jsou nyní snadnější

Nakupování přes internet není pro mnohé z nás žádnou novinkou. Drtivá většina transakcí je však vypořádávána prostřednictvím platby na dobírku, kdy kupující platí až v okamžiku příjmu zboží. Pro nákupy v rámci České republiky není dobírka žádným problémem, ale co když si chceme výhodně zakoupit něco v zahraničí, a to navíc od subjektu, který dobře neznáme?

Možná se mnozí zeptají, proč v současné době kupovat něco v zahraničí, když většina zboží je běžně dostupná v České republice. Odpověď lze hledat v rozdílech cen a v šíři nabídky. Téměř jakoukoliv položku nabízenou v českých internetových obchodech je možno zakoupit v zahraničí za cenu minimálně o 10 % nižší. Daleko větších úspor lze i u nového zboží dosáhnout prostřednictvím internetových aukcí. Největším světovým aukčním tržištěm je portál eBay, který byl původně založen kvůli aukčnímu prodeji starších nepotřebných věcí. Postupně však praxe ukázala, že aukční prodej je velmi výhodný i pro prodejce zboží nového, které dnes na eBayi reprezentuje většinu zprostředkovaných obchodů. Navíc se ukázalo, že mnoho zboží není nutné prodávat prostřednictvím aukcí, a tak v rámci portálu eBay vznikly tisíce malých obchodů se zbožím za pevnou cenu. Aukční portál eBay je dnes lokalizován do mnoha národních verzí. Kromě americké verze jsou k dispozici verze prakticky všech významných států včetně většiny zemí západní Evropy. Česká verze zatím chybí, ale je pouze otázkou krátkého času než se objeví.

Pokud se český uživatel rozhodne přes eBay jakýmkoliv způsobem něco nakoupit již dnes, řeší především problém s platbou do zahraničí. Platbu na dobírku většina prodejců neakceptuje a platba prostřednictvím předání čísla platební karty neznámému subjektu není také nejvhodnějším řešením. eBay navíc tento způsob plateb nepodporuje. Platbu prostřednictvím zadání čísla platební karty lze doporučit pouze u renomovaných obchodů, ale takové obchody nezkušený uživatel často neumí rozpoznat. Jako jediné možné řešení tak často zůstává příkaz k úhradě do zahraničí. Ten má však také několik úskalí. Pro zajištění zahraničních plateb požadují české banky často podstatně více informací, než na které jsou v zahraničí zvyklí. Jedná se například o přesnou adresu bydliště nebo sídla prodávajícího a přesnou adresu pobočky banky, do které se zasílají peníze. Tyto informace není vždy snadné od prodávajících získat. Dalším problémem jsou poplatky, které jsou pro zahraniční platby u českých bank jedny z nejvyšších na světě. Zahraniční platby patří pro české banky k nejziskovějším činnostem. Například největší česká banka ČSOB požaduje za zahraniční platby poplatek v rozsahu 250 – 1 500 Kč dle výše transakce. To však není vše. Zahraniční prodejce často logicky požaduje, aby za prodané zboží dostal plnou cenu a tak kupující musí platit i poplatky zahraniční bance za platbu příchozí, které jsou sice nižší než „české“ poplatky, ale nikoliv zanedbatelné. Systém poplatků za zahraniční platby velmi prodražuje zvláště levnější nákupy. Náklady spojené s převodem peněz jsou tak paradoxně často vyšší než náklady na fyzické zaslání zboží.

Umravnění nejen českých bank pomůže určitě konkurence. Svůj platební systém Google Wallet se chystá v nejbližší době spustit vyhledávač Google. Zmíněný aukční portál eBay vlastní platební systém PayPal, který zajišťuje nejen vypořádání transakcí prostřednictvím portálu eBay, ale i v tisících jiných zahraničních obchodech. Výhodou systému pro nakupující i prodávající je zajištění bezpečnosti transakce. Do platebního systému PayPal si zákazníci ukládají informace o svých platebních kartách a díky kvalitnímu systému zabezpečení mají jistotu, že jejich údaje nebudou nikým zneužity. Údaje o platebních kartách kupujících se na rozdíl od kamenných a mnoha internetových obchodů prodávající nikdy nedozví. Navíc je kupující chráněn i pro případ, že zaplacené zboží od obchodníka nedostane. PayPal disponuje nástroji, které v takovém případě umožní vrátit kupujícímu zaplacenou kupní cenu. Do minulého týdne však PayPal nebyl dostupný pro zákazníky z České republiky a z dalších východoevropských zemí. Záležitost se dala obejít pouze nepravdivou informací o zemi pobytu zákazníka, ale i to nefungovalo stoprocentně, protože systém uměl u některých platebních karet rozeznat zemi, ve které byla vydána, a takovou kartu neakceptoval. Z obavy před konkurencí ze strany Googlu, který chce svůj systém rozšířit do co nejvyššího počtu zemí, spustil v minulých dnech PayPal možnost plateb pro zákazníky z Česka oficiálně. Zřízení PayPal účtu je zdarma a uživatel neplatí ani žádné poplatky za vklady a výběry. Platební systém má hlavní příjmy od obchodníků, kteří platí za přijaté platby od zákazníků z České republiky částky v rozsahu 1,9 – 3,4% podle výše objemu měsíčních transakcí. Vzhledem k výši poplatků, které požadují banky u obchodníků přijímajících platební karty, a k vyšší úrovni bezpečnosti transakcí i pro prodávající, je výše požadovaných poplatků pro prodávající zajímavá.

Největší světový portál Yahoo nabízí elektronickou peněženku Yahoo Wallet pro zákazníky zdarma již delší dobu. Je tak jen otázkou času, kdy se i některý z českých velkých portálů rozhodne podobnou službu uvést na trh také. Při pohledu na snadné rekordní zisky českých bankovních ústavů se takový nápad zcela jistě mnohým podnikatelům hlavou honí. Nebude však jednoduché překonat všechny potenciální překážky ze strany České národní banky, která bankám konkurující služby poskytované nebankovními subjekty podporuje nerada. Ostatně provozovatelé (bývalých) mikroplatebních systémů v ČR by o tom mohli hodně vyprávět.

21. 6. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...