Úvod > Články > Konec neomezených dat

Konec neomezených dat

Američtí majitelé mobilních telefonů jsou sice zvyklí na spoustu triků, kterými je (podobně jako je tomu u nás), oblažují jejich telekomunikační firmy, jednu věc ale považovali za jistotu – neomezený přenos dat.

Pravda, někdy se v novinách objevilo remcání jednotlivců, kterým poskytovatel krátkodobě přiškrtil přístup, ale jednalo se o skutečně ojedinělé případy. Proto se nedávné rozhodnutí firmy AT&T o tom, že ruší nabídku neomezených dat za fixní poplatek, objevilo jako příslovečný blesk z čistého nebe.

Až donedávna nabízela firma neomezený přenos dat za 30 dolarů měsíčně, nové plány nabízejí několik možností: 15 dolarů měsíčně za 200 MB a 15 dolarů za každých dalších 200 MB, 25 dolarů za 2 GB nebo 10 dolarů za každý další GB. Firma to sice vydává za zlevnění, ve skutečnosti to bude všechno jiné než sleva. AT&T tvrdí, že 2 GB znamenají 10 000 emailů, 4 000 webových stránek, 500 fotografií na sociální sítě a 200 minut streamovaného videa, a to všechno prosím dohromady.

To na první pohled vypadá jako opravdu hodně, ale pokud přidáme trochu videa, krásná pyramida se nám rozsype. Apple používá možnost dívat se na iPhonu na filmy pomocí portálu Netflix jako jeden z marketingových hitů. Doma asi využijeme wi-fi síť (pokud ji máme), ale třeba v čekárně nebo v tělocvičně musíme vzít zavděk firemní sítí 3G. Samotný Netflix přiznává, že 2 GB vyplácáme na tři až šest filmů (podle použité bitrate, která je v daný okamžik neodhadnutelná).

AT&T se dušuje, že pouhé dvě procenta zákazníků přesáhnou 2 GB měsíčně, plných 65 procent využije pouze 200 MB. S milióny prodaných iPadů a iPhonem 4 se ale situace může změnit doslova přes noc. Již teď si zákazníci stěžují na to, že od chvíle, kdy AT&T začala prodávat iPhone, začala být mobilní síť přetížená a nespolehlivá. Již před začátkem prodeje iPadu ukázala řada průzkumů, že průměrný majitel smartphonu prohlíží 3 a čtvrt hodiny videa každý měsíc, v teenagerů se dokonce jedná o 6 hodin. Limitu AT&T se tak blížíme velice rychle. Prostě platí, že dnešní vysoká spotřeba odpovídá zítřejší průměrné spotřebě.

Do určité míry se jedná o návrat do doby kamenné, dnešní internet je spíše o neomezené expanzi nežli o razantně omezené spotřebě. Uprostřed devadesátých let, což je pro internet dávnověk, se užití internetu měřilo a platilo se za minutu připojení. Dnes používá internet nejméně 1,5 miliardy lidí povětšinou zvyklých na to, že je jedno, kolik toho stáhnou. Internetové portály, televizní studia a streaming filmů si koneckonců z nelimitovaného stahování udělaly kšeft.

Vedle zákazníků nadávají i vývojáři. Když vynecháme to, že Jobsův slib o tom, že iPad a 3G budou optimální multimédiovou periférií, vývojáři bědují nad novým omezením. Aplikace Pulse News Reader je dnes druhá nejpopulárnější placená aplikace pro iPad. Vývojář Akshay Kothari již přiznává, že limit na použitá data donutí firmu výrazně zredukovat možnosti jejich aplikace.

A tak zatímco v kasičce firmy AT&T zcela jistě zacinká více než předtím, nové finanční plány donutí uživatele změnit způsoby, jak budou nové digitální hračky využívat. 
 

15. 6. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...