Úvod > Články > Broadband v Británii

Broadband v Británii

Předchozí britská vláda před lety vyhlásila ambiciózní program slibující do roku 2012 spojení 2 Mbit/s pro každého. Jako je tomu u podobných vládních programů zvykem, realita bude asi výrazně jiná. Jeremy Hunt, který je v nové vládě za podobné otázky odpovědný, již mluví o nedostatku peněz a o nejméně tříletém zpoždění.

Další experti pak připomínají, že pokud se to má opravdu uskutečnit, někde se musí najít nejméně 2 miliardy liber. To zatím není příliš realistické, neboť vláda na to má maximálně 175 miliónů liber, které jí zbyly z předchozího projektu Digital Switchover. Jednou z možností je zachování licenčních poplatků BBC, které v minulosti sloužily právě projektu Digital Swithover a měly po jeho dokončení zaniknout.    

Ve snaze najít cestu, jak splnit vládní slib, Jeremy Hunt organizuje konferenci, o které doufá, že firmy přijdou s návrhy, jak rychlý broadband skutečně spustit. Vláda k tomu nabízí lepší využití některých vládou vlastněných sítí, například ve školách a nemocnicích.

Na rozšíření rychlejšího přístupu pracují již dnes telekomunikační společnosti, které již do projektu investovaly kolem 2,5 miliard dolarů, a přístup k tomuto připojení má téměř 60 procent britských domácností. Zbývá zhruba 2 milióny domácností, často v izolovaných oblastech, kam se telekomunikační společnosti pro vysoké náklady nijak nehrnou.  V některých případech se ale jedná o vesnice, které jsou velmi blízko velkých měst, ale prostě se do strategických plánů velkých komunikačních firem nehodily.

To ale zároveň přináší ten největší problém – jedná se o tolik nezávislých míst, že prakticky pro každý případ bude nutno udělat zcela nové spojení pro celou oblast, což počet nových přípojek zvýší až na 5 miliónů. Jednou z nadějí jsou malé telekomunikační firmy (jako je třeba společnost Rutland Telecom), které se o rychlé připojení na samotách nebo malých vesnicích snaží z vlastních zdrojů, nebo získávají peníze rovnou od domácností. To ale naráží na tvrdohlavost britského Telecomu, který jim odmítá poskytovat informace o současném připojení jednotlivých domů.

Jeremy Hunt je sice přesvědčen o tom, že se mu British Telecom podaří přesvědčit o výhodnosti spolupráce, i tak ale varuje před tím, že asi bude nutno změnit některé zákony natolik, aby zjednodušily přístup a možnosti menších firem přidávat optická vlákna do potrubí vlastněných jinými firmami. A tak je jasné, že na rychlý internet po celé Británii ještě jen tak nedojde. 

12. 8. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.