Úvod > Články > ČPS: OSA a Dilia připravily zhoubnou novelu autorského zákona

ČPS: OSA a Dilia připravily zhoubnou novelu autorského zákona

Podle návrhu novely autorského zákona, který se podařilo získat Pirátským novinám, budou mít organizace jako OSA opět větší moc i příjmy. O návrh novely nedávno žádala Česká pirátská strana, ministerstvo kultury však její žádost zamítlo tři dny poté, co návrh rozeslalo k připomínkování.

 Návrh mimo jiné zmiňuje možné zavedení povinné registrace (podle seznamu povinných osob) tiskáren pod hrozbou pokut, pokud majitelé tiskárny neohlásí. Hlavní body, které Pirátské noviny zmiňují, jsou:

- internet je televize: provozovatele "internetového vysílání" se musejí registrovat u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ale také u daného kolektivního správce požádat o licenci ke kolektivně spravovanému právu vysílat. "Například OSA, která spravuje kolektivní práva k hudebním dílům, by tak měla kontrolu nad internetovými rádii," uvádí Pirátské noviny.

- Creative Commons a OSA: novela zákona chce nařídit autorům, kteří svá díla vydávají pod licencí Creative Commons (veřejnou licencí), aby ohlásili uveřejnění svého díla kolektivnímu správci (například OSA, Dilia apod.). Jak Pirátské noviny správně podotýkají, "úprava jde tímto zcela proti smyslu zjednodušeného publikování, na kterém jsou veřejné licence postaveny a zatahuje do něho byrokratický prvek. Kolektivní správci by navíc měli kompletní přehled o takto zveřejňované tvorbě."

- Správci budou inkasovat za díla, u kterých není znám autor. OSA a další chtějí inkasovat za díla, jejichž autor je neznámý, tedy u nich neregistrovaný. Vybrané peníze by správce ukládal, ročně by si z nich vzal 20 % a zbytek (po třech až pěti letech) by byl převeden do státního kulturního či filmového fondu.

- OSA bude opět chodit na koncerty. Jakýkoli autor nebude moci provozovat vlastní produkci (koncerty) bez toho, aby předem obsah vystoupení neohlásil organizaci OSA.

- Změna rozdělení odměn vypůjčených děl: autor již nemá dostávat 100 % z poplatku z půjčování, ale jen 60 %, zbylých 40 % půjde nakladateli.

Dilia poplatek chce zvýšit z 0,50 Kč na 1 Kč, což by pro knihovny jen v tomto směru znamenalo dvojnásobně vyšší náklady, píší Pirátské noviny. To není vše, knihovny zaplatí ještě více za tiskárny (nikoli za počet pořízených kopií). "Ustanovení o počtu přístrojů v provozovnách těžce ponesou i státní úřady v době krize. Pro střední úřad, který má 6 kopírek, to znamená 34 000 Kč ročně v nákladech. Kopírují snad ministerstva při své činnosti autorská díla? Jinak si nelze poplatek Dilii na státních úřadech vysvětlit. Pro jednu knihovnu nebo školu s 6 kopírkami však částka činí dokonce 118 000 Kč. Podnikající copy centrum s nesrovnatelně vyšším obratem bude platit ročně menší částku 34 000 Kč." Podle odhadu tak knihovny, školy, úřady, archivy aj. zaplatí Dilii ročně 140 milionů korun.

Celý článek a analýzu návrhu najdete na webu Pirátských novin. http://www.piratskenoviny.cz/?c_id=32402

Česká pirátská strana návrh novely kritizuje. „Vyzýváme čtenáře, aby se zabývali škodlivými opatřeními, které návrh předkládá, nikoliv způsobem, jakým se novela k veřejnosti dostala. Považujeme za pochybení ministerstva, že takto závažný návrh samo nepředložilo k veřejné diskusi a že ho dokonce bezdůvodně odmítlo poskytnout podle zákona o svobodném přístupu k informacím.,“ uvedl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

4. 8. 2010

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Český bezdrát nabízí připojení k Internetu Eri-ADSL Panter... 5 Mbps od 279 Kč a 10 Mbps od 299 Kč

Společnost Český bezdrát s.r.o. nabízí v AKCI Léto 2014 dvě nové Služby pevného připojení k Internetu typu ADSL...

 

TP-LINK radí, jak se chránit před chybou v zabezpečení domácích routerů

Před nedávnem proběhla v médiích zpráva o závažné bezpečnostní chybě některých síťových prvků od nejrůznějších...

 

ss7Net - VoIP telefonní ústředna zdarma

Vyměníme Vám starou za novou ...

Dosluhuje Vám vaše stará pobočková ústředna? Máme pro Vás řešení...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...