Úvod > Články > ADSL: USB modemy nejsou pro každého

ADSL: USB modemy nejsou pro každého

Uvažujete o pořízení vysokorychlostního ADSL připojení k internetu? Pak byste měli vědět několik maličkostí, které vám operátor nemusí sdělit, čímž se vyhnete případným problémům se zprovozněním služby.

Jeden příběh na začátek

Po dvou letech strávených na připojení Eurotel Data Nonstop, kde nosičem dat je GPRS spojení, jsem se rozhodl, že přesedlám na rychlejší internet, neboť pro aktivní práci již toto pomalé připojení nedostačovalo. Variant nebylo mnoho, v domě dosud firma UPC nespustila provoz kabelového internetu, neexistuje zde volný Access Point na připojení přes Wi-Fi, a tak jsem zvolil cestu ADSL – konkrétně službu Internet Expres od Českého Telecomu.

Na internetových stránkách služby – www.internetexpres.cz – jsem objednal jak službu, tak koncové zařízení (modem Sagem F@ST 840. S doručením samoinstalačního balíčku ani se samotnou instalací nebyl problém, vše fungovalo jak má, až do prvního připojení. To trvalo asi 5 minut, pak připojení spadlo. Každé následné připojení vydrželo jen určitou dobu a opět spadlo. Zavolal jsem na infolinku, kde mě spojili s oddělením technické podpory. Po několika minutách jsem se dozvěděl, že chyba je ve zvoleném modemu, a že si mám pořídit jiný – docela kruté. 

V čem tkvěl problém?

Problém byl v jednoduchosti modemu, který je upraven tak, aby jeho instalaci zvládl každý. Nemá vlastní napájení, je napájen z USB portu. Moje základní deska ale (dle slov technika ČTc) má jiný chipset než Intel a nedokáže modemu stále dodávat totožnou energii. Díky tomuto faktu připojení padá, někdy častěji, jindy méně často. Modem jsem vyměnil za jiný model, který byl o 2000 Kč dražší a využíval ethernetového rozhraní počítače. Výhodou krom nepadání spojení je fakt, že připojení nemusím vytáčet, ihned po zapnutí počítače jsem připojen a mohu pracovat s internetem.

USB modemy NE!

Účelem tohoto článku je varovat čtenáře před neuváženým kupováním modemu. Jak jsem se později dočetl na mnoha diskusních fórech, USB modemy (tedy ty co mají USB napájení) jsou kritizovány (pozn. editora: Společnost UPC dokonce na svých stránkách modemům určených důrazně nedoporučuje USB připojení modemů). Před objednáním modemu se ujistěte, že bude bezproblémově fungovat právě s vaším počítačem, tedy hlavně se základní deskou.

Závěrem

Služba ADSL má patrně více nedostatků, než je jen tento jediný. Budu rád, když své poznatky sdělíte do diskuse pod článek. Když se ještě jednou vrátím k mému příběhu – stačilo by, kdyby Český Telecom omezení USB modemů uváděl na svých stránkách či na stránkách služby Internet Expres. Na druhou stranu toto upozornění neuvádí ani ostatní provideři.

27. 7. 2005

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...