Úvod > Články > Nepřehlédněte: O2 ADSL s rychlostí 16 Mbit/s za 400 Kč měsíčně

Nepřehlédněte: O2 ADSL s rychlostí 16 Mbit/s za 400 Kč měsíčně

A další novinky uplynulých dní: Chrome 7.0 opravuje 12 zranitelností -- Google má další problém se Street View, uživatelé iPhonů měli přístup ke skrytým obrázkům -- a více...

Ubuntu čeká revoluce, nebude používat ani X.org

Asi nejpopulárnější linuxový systém Ubuntu projde razantními změnami. Mark Shuttleworth, zakladatel společnosti Canonical, která se o vývoj Ubuntu stará, oznámil, že Ubuntu upustí i od využívání okenního systému X.org (implementace X Window System). Není však jisté, kdy přesně -- jinak v unixových a linuxových systémech standardně používaný -- X.org z Ubuntu zmizí. 

Canonical podle něj zvažoval i o použití kompozitního grafického prostředí, které používá Android, ale kvůli komplikacím s programy se firma rozhodla pro Wayland (postavený na OpenGL).

Problémy s Wayland by neměly být zas tak velké, tvrdí Shuttleworth, u grafických karet s dobrými open-source ovladači, protože technologie používané ve Waylandu se v nich již vyskytují. Canonical chce ohledně ovladačů a grafických karet spolupracovat i s jejich výrobci.

Ubuntu prochází opravdu velkou změnou. Canonical nedávno oznámil, že již nebude používat standardní grafické prostředí GNOME, ale vlastní GUI jménem Unity, které je od GNOME nicméně odvozeno. Unity sice bylo primárně určeno pro netbooky, ale jak uvedl Shuttleworth, bude v dalších verzích výchozím prostředím i na desktopech (a tedy i noteboocích).

Kromě toho se další verze Ubuntu zbaví několika známých programů, které budou nahrazeny jinými.

Brusel jde Facebooku po krku. Chce ho donutit mazat data uživatelů

Facebok stejně jako další sociální sítě možná budou muset uživatelům umožnit kompletně smazat osobní údaje a další data spojená s účtem, jehož se uživatel rozhodne zrušit. S odvoláním na Evropskou komisi o tom informovala Česká tisková kancelář. 

Evropské komisi se nelíbí, že uživatelé Facebooku nemohou své účty okamžitě a úplně smazat. I když se totiž člen sítě rozhodne účet zrušit, přesto je po dlouhou dobu „aktivní“ a při dalším přihlášení se obnoví. Facebook si data zkrátka dále uchovává. 

"Je naprosto zásadní, aby uživatelé byli dobře a jasně informováni o tom, jak jsou jejich data shromažďována a zpracována. Musí také vědět, jak dlouho se tak děje," uvádí podle ČTK Evropská komise.

ČTK také připomíná slova zakladatele Marka Zuckerberga, který počátkem letošního roku řekl, že to, jak Facebook nakládá s daty uživatelů, je vlastně jedno, protože dneska si soukromí na internetu stejně nikdo nechrání. 

Evropská komise chce aktualizovat pravidla, kterými se podobní poskytovatelé musejí řídit -- ty totiž pocházejí z roku 1995, takže neodpovídají současnému stavu a roli webových služeb. ČTK dále uvedla, že Komise chce také zakázat, aby provozovatelé internetových stránek mapovali historii uživatelů na internetu. Takové právní úpravy by mohly mít vliv na společnosti, které na základě webového pohybu uživatelům nabízejí relevantní reklamu na výrobky.

Ve fabrice Foxconn došlo k další sebevraždě

Nadnárodní korporace Foxconn, která má továrny i v České republice, se opět dostala pod vlnu kritiky kvůli podmínkám, ve kterých lidé pracují v čínských výrobnách. Firma však jakákoli obvinění z šikany a špatného zacházení odmítá a říká, že zaměstnanci, které citovaly různé agentury a aktivisté, si vymýšlejí a že atmosféra ve výrobnách je pozitivní.

Média informovala o další sebevraždě, kterou spáchal zaměstnanec Foxconnu. Tentokrát si na život měl sáhnout 23letý muž, jehož tělo bylo nalezeno poblíž ubytovny minulý týden v pátek. Úřady zatím potvrdily 13 sebevražd zaměstnanců firmy.

Podobně jako v případě francouzského Telekomu (kdy média rovněž často informovala o sebevraždách jejich pracovníků) však někteří komentátoři tvrdí, že počet spáchaných sebevražd nijak zásadně nevybočuje ze statistik -- tedy že počet sebevražd v jedné firmě je úměrný velikosti firmy, tj. počtu zaměstnanců (například jen továrna v Šen-čenu zaměstnává více než 300 tisíc lidí).

Foxconn je největším výrobcem elektroniky a součástek do počítačů. Počítače a elektroniku skládá pro Apple, Microsoft, Intel, HP, Dell a mnoho dalších.

Nepřehlédněte O2 ADSL s rychlostí 16 Mbit/s za 400 Kč měsíčně

Společnost Telefónica O2 od 1. listopadu nabízí připojení k internetu přes ADSL za zvýhodněnou cenu. Přípojka s rychlostí 16 Mbit/s vyjde nově na 400 Kč s DPH měsíčně (platí na celý rok využívání). Rychlost upstreamu činí 512 kbit/s.

Firma dále oznámila, že pokud si klient ADSL objedná s tarify O2 Neon, resp. O2 podnikání, cena přípojky klesne ještě o 100 Kč. Aktivace O2 internetu stojí 1 Kč.

Akce probíhá po celý listopad a klient není vázán žádným časovým závazkem.

Cenově zvýhodněnou službu je možné objednat přímo na našem serveru DSL.cz.

Stahujte nový prohlížeč Chrome 7.0, opravuje 12 zranitelností

Společnost Google vydala novou verzi webového prohlížeče Chrome, ve kterém opravila dvanáct zranitelností, přičemž všechny byly označeny jako vysoce nebezpečné. Chrome 7.0.517.44 zahrnuje také opravu přehrávače Adobe Flash.

Opraveny byly prvky týkající se XML, SVG nebo javascriptového enginu V8.

Google Chrome patří k tomu nejrychlejšímu, co mezi webovými prohlížeči mohou uživatelé najít. Zájemci si jej mohou stáhnout přímo ze stránek Googlu (podporovány jsou Windows, Linux i Mac OS X).

Google má další problém se Street View, uživatelé iPhonů měli přístup ke skrytým obrázkům

Němcům je teď trnem v oku služba Street View, v jejímž rámci Google snímkuje města a ulice. V Česku byla aktivita Google pro Street View už zakázána, v Německu si na Googlu stěžovaly stovky tisíc lidí.

Kolem čtvrt milionu německých domácností už požádalo o vymazání fotek z databáze Googlu. Teď se zjistilo, že i rozmazané objekty na fotografiích byly nadále viditelné -- a to pro uživatele produktů Applu, jako jsou iPady a iPhony. Uvedl to Johannes Caspar, šéf Agentury na ochranu údajů v Hamburku. "Google má problémy a ty možná souvisí s faktem, že Google nesmazal původní neupravený materiál," řekl.

Google přitom plánuje do konce roku nasnímat dalších čtrnáct německých měst. Úřad nevylučuje, že problémy s nepromazanými snímky mohou další plány Googlu zmařit -- tedy že Googlu nebude umožněno ulice dále snímat.  

8. 11. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.