Úvod > Články > IPTV: dodavatelé a provozovatelé

IPTV: dodavatelé a provozovatelé

Minule jsme se věnovali technologickým řešením potřebným v telekomunikačních sítích pro realizaci IPTV po přípojkách xDSL. Dnes se zastavíme u hlavních dodavatelů technologických řešení – HW a SW – a podíváme se na aktuální stav služeb IPTV.

IPTV klade nejrůznější nároky na stávající infrastrukturu sítí. Změny jsou potřeba udělat i na hranici mezi okrajovou částí IP sítě a agregační vrstvou. Z toho důvodu jsou kladeny nové požadavky na směrovače a přepínače pro Ethernet i IP. Provozovatelé budou totiž potřebovat hned dva typy zařízení: agregační zařízení pro Ethernetu pro sdružování provozu z DSLAM a IP okrajový směrovač pro agregaci agregačních zařízení.

První typ zařízení má vlastnosti přesahující funkce obyčejného přepínače pro LAN (na druhé vrstvě), protože musí podporovat i některé z funkcí příslušných třetí vrstvě (např. multicast). IP směrovač je pak samozřejmě zodpovědný za směrování a skupinové vysílání, ale také za zákaznický management. Obě zařízení se sice nemusí implementovat nutně samostatně, protože existuje možnost kombinace funkcí agregace na druhé vrstvě a směrování. Ale sdružený model zřejmě nebude dobře škálovatelný s předpokládaným rozvojem sítě s podporou IPTV, takže je efektivnější mít tato zařízení oddělená.

Dodavatelé hardware

Proto do hry o IPTV vstupují také výrobci propojovacích zařízení IP sítí, jak směrovačů tak přepínačů Ethernetu. Nejenom velcí hráči prosazující „all-IP“ realizaci IPTV jako Cisco či Juniper (v červnu přišel Juniper se svým směrovačem E320, vylepšenou verzí řady ERX v roce 2002 koupeného výrobce Unisphere Networks; s kapacitou 320 Gb/s podporující 128 tisíc uživatelů), ale i novější příchozí jako znovuzrozený Redback Networks (SmartEdge) či ECI Telecom, který zakoupil nového výrobce směrovačů Laurel Networks.

Komplexní přístup k věci např. nabízí Alcatel (7450 pro agregaci Ethernetu a 7750 pro směrování na okraji sítě) jako soupeř ostatních dodavatelů propojovacích prvků. U aktivních prvků však funkce infrastruktury nekončí, protože IPTV potřebuje zajistit vysokou spolehlivost, dostupnost, rychlé spole (10 Gbit/s Ethernet) a také bezpečnost (ochranu proti útokům typu DoS, Denial-Of-Service).

Mezi sledované dodavatele zařízení pro IPTV se velice rychle propracovali i přední tři čínští výrobci síťových prvků: Huawei, ZTE a UTStarcom. Všichni se chlubí jak integrovaným hardwarem, tak softwarovými a integračními řešeními, která zatím nabízejí především asijským provozovatelům (ale jejich mezinárodní aspirace jsou víc než zřejmé). Společnost UTStarcom se chlubí asi 40 pilotními IPTV projekty v Číně za celkových 100 milionů dolarů. ZTE, které používá middleware od Microsoftu, zase buduje novou IPTV síť v Indii. Huawei se zatím chlubí nejméně, i když úzce spolupracuje s dodavatelem IPTV platformy Tut Systems.

Software a integrace

Microsoft je hlavním dodavatelem platformy pro IPTV (MS TV platforma) a vytlačil z ringu i Alcatel, svého největšího konkurenta. Společnosti se dohodly a zákazníci stávající platformy OMP Alcatelu budou přecházet na MS. Microsoft se chlubí zajímavými čísly: podíl „jeho“ telekomunikačních zákazníků IPTV tvoří 26 % pevných telefonních linek světa (75 % v USA) a 28 % všech uživatelů DSL. Ale někteří provozovatelé, kterými se Microsoft chlubil jako průkopníky v komerčním nasazení IPTV, odpadli: Telstra, Swisscom i SBC všichni odsunuli spuštění služby kvůli technickým problémům.

Do IPTV se teď pouští také IBM a chce soupeřit s MS a Alcatelem především v oblasti software a integrace. Komponenty IBM hardware a software zahrnují eServer xSeries a eServer BladeCenter, TotalStorage DS4000, Websphere Web portálový server a WebSphere Telecommunications Application Server pro platformu služeb provozovatele (SDP, Service Delivery Platform). Podpora služeb integrace od IBM Global Services zahrnuje tvorbu a návrh SDP, návrh CPE (Customer Premises Equipment) či testovací služby. IBM je integrátorem pro China Netcom i BCE (Bell Canada).

Evropská vlaštovka

Je dobré připomenout, že první společnost, která začala v Evropě nabízet trojkombinaci služeb, byl FastWeb. Datové a hlasové služby nabízí v Itálii od roku 2000 a o rok později k nim přidala právě IPTV. Dnes působí ve všech větších italských městech. Z hlediska infrastruktury je její síť v současnosti kombinací optické a metalické přístupové sítě (16 km optiky), která je dostupná pro pět miliónů italských domácností.

V první polovině letošního roku měla FastWeb přes půl milionu zákazníků, z toho 80% domácností. Základní balíček služeb přijde na 31 dolarů měsíčně a zahrnuje 300 minut rychlého přístupu k Internetu, 150 minut telefonování v rámci Itálie a tucet volně dostupných TV kanálů. Což není zrovna mnoho za tento peníz… Trvalý přístup k Internetu si musí zákazník také zaplatit: přijde ho na 50 dolarů měsíčně. Prémiové kanály přijdou také na slušný peníz: měsíčně 10 dolarů za každý.

Kolem 40 % zákazníků si připlácí za další TV kanály kromě volně dostupného tuctu základních kanálů. Společnosti se daří i na burze, takže si troufá posunout svůj ambiciózní cíl zpřístupnit své služby 30 miliónům domácností místo do konce dekády již do konce příštího roku. FastWeb je také jediný italský skutečný poskytovatel VoD.

FastWeb ale měla štěstí na příznivé regulační prostředí a dokonce získala vládní dotace pro zákazníky pořizující si její VideoStation STB. Vláda tím chtěla povzbudit rozvoj interaktivní televize. VideoStation přijde na 125 dolarů při pořizování služby (bez ní nelze sledovat ani volné programy) a následně 9 dolarů měsíčně. Proto také FastWeb nemá zatím konkurenci na poli triple play. Jejím největším konkurentem v oblasti placené TV je Sky Italia.

Telekomunikační provozovatelé se ale chystají nabízet TV služby ještě letos, takže přibude konkurence ze strany Telecom Italia a Wind (provozovatel mobilních i pevných služeb), kteří mají lepší pokrytí a patří k zavedeným společnostem, nikoli k inovátorům jako FastWeb, což pro některou klientelu může být spolehlivým lákadlem.

IPTV u evropských provozovatelů

Telecom Italia zkouší IPTV přes ADSL u 1000 domácností ve 4 italských městech. Komerční provoz má zahájit do konce letošního roku v 21 městech s dostupností služby pro čtyři milióny domácností.

Komerční video služby v Evropě již nabízejí Telecom Iceland a France Télecom (VoD). Mezi další průkopníky patří Telefónica (viz článek IPTV se rozjíždí naplno).

Po několikaměsíčním zkušebním provozu oznámil spuštění komerční IPTV služby po ADSL v červenci také belgický dominantní provozovatel Belgacom (BelgacomTV). Dodavatelem je Siemens a nabízený obsah zahrnuje hlavní TV stanice, PPV (Pay Per View) a VoD. Ještě letos má nabídku doplnit internetové surfování, interaktivní služby a podpora PVR.

Telecom Austria zkouší IPTV již roky. Původně využíval OMP (Open Media Platform) od Alcatelu, ale ten od února letošního roku spolupracuje s Microsoftem, takže z OMP se bude pomalu ale jistě přecházet na MS TV platformu.

Swisscom zkoušel IPTV rovnou s MS TV platformou (s MS spolupracuje již od roku 2003) a měl již zahájit komerční provoz své služby Bluewin TV (více viz článek Bluewin: projekt IPTV Swisscom). Nicméně plánované spuštění služby se odsunulo na neurčito do příštího roku, přičemž důvody nejsou zcela jasné. Jedno z původních vysvětlení zní tak, že Swisscom chtěl službu zavést s moderními STB se zabudovaným pevným diskem pro simultánní sledování programu a jeho nahrávání, ale v požadované době prostě STB nebylo k dispozici.

Příští rok se do IPTV hodlá pustit také British Telecom a komerční provoz chce zahájit do konce 2006. 

Evropa, Asie, Amerika: o IPTV je zájem všude

Podle zprávy Korea TelecomIPTV service and regulations in overseas nations” je Evropa nejlépe připravený trh pro nástup IPTV, protože trh s placenou TV není příliš rozvinutý. Jako ziskový se jeví trh s IPTV ovšem zejména v Asii. 

Za oceánem se všichni hlavní provozovatelé SBC Communications, BellSouth a Verizon Communications pouštějí do IPTV, samozřejmě ve spolupráci s Microsoftem, i když se jejich strategie liší. Verizon plánuje využít hybridní model tradiční kabelové technologie v kombinaci s IPTV (tudíž bude používat upravenou verzi MS TV platformy), zatímco jeho konkurenti jdou rovnou do čisté IP sítě.

22. 8. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...