Úvod > Články > Ještě rychlejší internet: začíná nasazování 100 Gbit/s ethernetových sítí

Ještě rychlejší internet: začíná nasazování 100 Gbit/s ethernetových sítí

Organizace Internet2 oznámila nastartování stavby nové národní sítě GigE (Gigabit Ethernet) s rychlostí 100 Gbit/s.

Nová stogigabitová síť představuje podle Internet2 jednu z nejsofistikovanějších sítí určených primárně pro výzkumné a vzdělávací účely. Její přednosti si budou moci vychutnat obyvatelé Spojených států, kde poslouží zejména výzkumným ústavům a univerzitám, ale o její část projevila zájem i soukromá sféra. Po dokončení by síť mohla sloužit také rozličným institucím na různých částech severoamerického kontinentu.

Očekává se, že stavba sítě potrvá do roku 2013.

Standard IEEE P802.3ba pro 40 Gigabit Ethernet a 100 Gigabit Ethernet (ethernetové spoje o rychlostech 40 a 100 Gbit/s) začal vznikat již v listopadu 2007, ovšem asociace IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) jej ratifikovala až letos v červnu. Přenosy rychlostí 40 a 100 gigabitů za sekundu probíhají přes několik svázaných linek s propustností 10 Gbit/s a 25 Gbit/s.

Odborné konsorcium Internet2 při realizaci sítě postavené na novém standardu spolupracuje se společností Juniper Networks, která disponuje routovacími technologiemi schopných přenosů s takovou rychlostí. Díky tomu bude Internet2 s to nabídnout moderní síťové služby postavené na IPv6 a skupinovém vysílání (multicast). „Internet2 rozšiřuje dlouhodobé partnerství s firmou Juniper Networks, plánujeme do sítě 100 GigE nasadit po celé páteři její inovativní routovací technologie s propustností 100 Gbit/s.“ Internet2 uvedla, že použitím nových routerů se zvýší kapacita sítě a dosáhne se i maximálního operačního výkonu.

Internet2 finanční prostředky čerpá z federálních peněz – National Telecommunications and Information Administration (NITA, Národní úřad pro telekomunikace a informace) organizaci poskytl grant, který bude použit k výstavbě národní vysokokapacitní sítě, jež má přinést do různých míst od západního po východní pobřeží pokročilé síťové funkce. Podle plánů má síť být využívána více než 200 000 institucemi. Mezi ně patří vědecké ústavy, školy, knihovny, univerzity, zdravotnická centra a různé další organizace spojené s vědou a vzděláváním.

Na první pohled je zde i zjevná podoba s projektem od Googlu, který se v rámci Google Fiber snaží dostat do domácností a právě i do institucí gigabitové přípojky – navíc jeho motivace je podobná jako u projektu 100 GigE. I Internet2 zdůrazňuje použití pro telemedicínu, dálková studia apod., jež není možné s dnešními běžnými přípojkami a sítěmi tak dobře realizovat.

Google Fiber má být projektem, kterým chce Google zkoumat změnu chování uživatelů, pokud jim bude nabídnuta opravdu rychlá přípojka schopná zvládnout aplikace a služby náročné na datový tok. Google doufá, že jeho síť pomůže dalšímu rozvoji broadbandu a dá vzniknout právě službám nové generace. Zpočátku plánuje gigabitové přípojky nabídnout asi 50 tisícům domácností a komunitám, a pokud půjde vše dobře, do projektu se má zapojit až půl milionu lidí.

V současnosti začíná zkušební síť stavět v okolí Stanfordské univerzity. Více v článku Google začne testovat domácí přípojky s rychlostí 1 Gbit/s.

Organizace Internet2 připomíná i to, že nové rychlé sítě potřebují například i američtí vědci na aplikace náročné na datové přenosy, a zmiňuje fyziky, kteří se podílejí na analýze dat z LHC, Velkého hadronového urychlovače v CERnu v Ženevě.

Není to však tak docela první projekt, jenž využívá drah s rychlostí 100 Gbit/s. Prvenství v tomto směru drží americká telekomunikační společnost Verizon, která oznámila loni v prosinci, že jako první na světě nasadila stogigabitové optické systémy pro svou páteřní síť v Evropě. Trasa se táhne mezi Paříží a Frankfurtem.

Verizon musel sáhnout k upgradu sítí z kapacitních důvodů – jeho zástupci uvedli, že zvažovali, zda nasadí více linek, které by zkombinovali, ale nakonec se rozhodli pro jeden optický kanál. Podle Verizonu tato skutečnost – že provoz byl přesunut do jediného kanálu – zaručuje vyšší síťovou kapacitu a klientům vyšší kvalitu přenosů.

Nové optické systémy (od firmy Nortel) - uvedl Verizon - nebylo vůbec těžké na stávající infrastrukturu instalovat, upgrade proběhl velice rychle. Kvůli stále rostoucím nárokům na datové přenosy se firma rozhodla sítě zrychlit už kolem roku 2007, kdy poprvé stogigabitové trasy otestovala. Při jedné ze zkoušek úspěšně provedla datový přenos touto rychlostí na vzdálenost 1 000 kilometrů.

Co se Verizonu dále týče, letos v červnu firma oznámila, že bude zkoušet i nasazení zmíněného 100 GigE v rámci své ethernetové metropolitní sítě. První test se stogigabitovými ethernetovými kartami byl proveden v Dallasu na vzdálenost 12,7 kilometru.

Za posilováním kapacit sítí, i těch ethernetových, je samozřejmě vyšší poptávka po konektivitě od dalších poskytovatelů, ale v neposlední řadě také rozmach 3G sítí a nasazování či příprava 4G (zejména LTE).  

19. 11. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...