Úvod > Články > Přivítejte jednotné nabíječky pro mobily

Přivítejte jednotné nabíječky pro mobily

A další novinky uplynulých dní: Android je ohrožen čínským trojanem skrytým ve hrách -- Microsoft varuje, útoky na Windows probíhají přes Word -- a více...

Přivítejte jednotné nabíječky pro mobily

Evropská unie schválila dokumenty o univerzální nabíječce mobilních telefonů. Rozhodla tak Evropská komise podle standardizačních úřadů CEN-CENELEC a ETSI.

Mobilní přístroje se standardizovanou nabíječkou se na trh Evropské unie dostanou už v prvním čtvrtletí tohoto roku. Výhodou nového unijního standardu bude hlavně to, že si majitelé mobilů budou moci své přístroje nabít nabíječkou jakékoli značky. To ocení tehdy, nebudou-li mít na daném místě nabíječku svou. Zvoleným standardním konektorem je micro-USB, kterým již dnes je vybavena řada mobilních telefonů.

Skype sdělil detaily výpadku, viní přetížené servery a chybný software

22. prosince vypadla síť Skype -- a i když nebylo jasné, co přesně za výpadkem, trvajícím 24 hodin, stojí, diskutovalo se o chybné podstatě samotné P2P sítě Skype. Firma před pár dny na svém webu vysvětlila, co přesně se stalo a co bylo příčinou výpadku.

Lars Rabbe ze společnost Skype ve svém blogovém příspěvku uvedl, že za problémem stálo několik různých faktorů. Šlo o kombinaci přetížených serverů sloužících pro textovou komunikaci, chybu softwaru pro Windows a také selhání infrastruktury složené ze "supernodů".

Největší podíl na selhání měla starší verze Skypu, která obsahovala vážnou chybu (Skype 5.0.0152). Podle Rabbeho tuto verzi přitom používalo asi 50 % všech uživatelů. Ve špičce podle dat společnosti Skype havarovaly 4 z 10 instalací, což v důsledku znamenalo nedostupnost asi 30 % všech supernodů, jež jsou pro P2P síť Skypu stěžejním článkem. Zbylé supernody byly zahlceny novými požadavky uživatelů, což opět vedlo k tomu, že část supernodů byla vyřazena z provozu -- a tak dále.

Skypu se asi po 24 hodinách podařilo síť zprovoznit tak, že na síť pustili vlastní tisíce instalací, které sloužily jako supernody a mohly propojit uživatele (Skype tomu říkal stavětí sítě "mega-supernodů"...). Kolem 24. prosince už byla síť dost stabilní na to, aby mega-supernody mohly být vypnuty.

Skype se uživatelům omlouvá a dává jim kredit ve výši jednoho dolaru

Společnost Skype se omlouvá svým klientům za jednodenní výpadek, který síť postihl na konci prosince. Jako odškodnění jim dává kredit ve výši jednoho amerického dolaru na volání nebo SMS. "Kredit odpovídá více než 30 minutám hovoru na pevné linky v různých zemích, například Spojených státech, Spojeném království, Německu, Číně nebo Japonsku. Kredit můžete ale utratit i jinak...," píše Skype klientům v e-mailu.

Android ohrožuje čínský trojan skrytý v hrách

Operační systém Google Android je v současnosti napadán novým čínským trojským koněm, který se schovává v některých hrách. Malware sbírá osobní údaje z telefonu a ty posléze odesílá na vzdálené čínské servery. Informovala o tom společnost Lookout, jež se zabývá bezpečností operačních systémů pro mobilní přístroje.

Trojský kůň má jméno Geinimi a šíří se prostřednictvím aplikací třetích stran a různými hrami, které jsou dostupné v webových obchodech třetích stran. Po spuštění sbírá údaje o uživateli a telefonu a každých pět minut se je snaží odeslat na vzdálené servery. A napadené mobily se stávají součástí botnetu.

Malware byl zaznamenán v hrách President vs. Aliens, Baseball Superstrars 2010, Monky Jump 2 a Sex Positions. Problém se netýká čistých verzí těchto her, které jsou dostupné v oficiálním obchodu Google Android Market.

Microsoft varuje, útoky na Windows probíhají přes Word

Společnost Microsoft varovala, že přes její textový procesor MS Word v současnosti probíhají útoky na systémy Windows. Chyba v MS Word (verze 2002/2003/2007/2010) byla sice zalepena 9. listopadu v rámci pravidelné dávky záplat a aktualizací, jenomže je stále zneužívána ke kompromitaci systému. Důvodem je, že část uživatelů nepoužívá kompletní aktualizační systém Microsoft Update, ale jen Windows Update, popř. automatické aktualizace mají z různých důvodů zakázané.

První úspěšné útoky přes chybu MS Word byly Microsoftem zaznamenány kolem vánočních svátků. Útočníkům k napadení Wordu a celého systému Windows přitom jen stačí uživatelům podstrčit soubor ve formátu RTF. Ten po otevření přes chybu Wordu stáhne další malware (speciálního trojského koně).

Bezpečnostní pracovníci varují, že uživatel daný dokument nemusí ani otevírat, stačí totiž, pokud mu jej útočníci pošlou v e-mailové zprávě – v automatickému spuštění dojde v tom případě, pokud adresát takové zprávy používá MS Outlook a má aktivní funkci náhledů.  

3. 1. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...