Úvod > Články > Google porušil zákon, sbíral osobní data i e-maily uživatelů přes WiFi

Google porušil zákon, sbíral osobní data i e-maily uživatelů přes WiFi

A další novinky uplynulých dní: Některé mobily s Androidem posílají SMS na špatná čísla -- Stahujte DVD: Adventní koncert od Jarka Nohavici -- a více...

Skype kupuje firmu Qik za 100 milionů dolarů

V přepočtu za 1,9 miliardy korun kupuje Skype firmu Qik, která se věnuje streamování videa. Cena obchodu však oficiálně potvrzena nebyla, nicméně podle důvěryhodných zdrojů činí právě 100 milionů dolarů. Skype si od nákupu slibuje vylepšení technologií pro mobilní video a video konference.

Společnost Qik od počátku svého vzniku v roce 2006 tvořila úspěšné technologie pro přenos videa na mobilní telefony. Její řešení streamování videa funguje na všech největších mobilních platformách, tedy Androidu, iOS, Symbianu, Blackberry i Windows Mobile.

Qik nabízí uživatelům přes své servery možnost mobilními telefony nahraná videa sdílet s dalšími uživateli. Skype již nyní vylepšil možnosti videa pro mobilní telefony a chystá se podporovat videokonferenci přes mobily, v rámci hovoru až pro deset lidí. Stejně tak jedná s dalšími technologickými firmami o integraci svého programu do spotřební elektroniky (například televizorů).

Některé mobily s Androidem posílají SMS na špatná čísla

Zahraniční média se po několika měsících opět vracejí k problému některých mobilních telefonů s operačním systémem Android -- uživatelé si totiž stěžují, že telefon jimi poslané krátké textové zprávy neodesílá na správná čísla. SMS tak mohou dostat různé kontakty v mobilu nebo i zcela cizí lidé, na jejichž telefon uživatel v minulosti ani nepsal.

Problém s SMS však není nijak podstatně rozšířený, o to větší potíž je pro Google chybu najít. Google chybu označil za "kritickou" a uživatelům vzkázal, aby se ji snažili co nejlépe popsat (za jakých okolností vzniká atd.). Podle posledních zpráv prý už záplatu díky reakcím uživatelů má. Nicméně její testování si ještě nějaký čas vyžádá.

Steve Jobs si v Applu vydělal opět "jen dolar"

Šéf společnosti Apple si za rok 2010 z firmy odnesl výplatu ve výši jednoho amerického dolaru. Steve Jobs ve firmě pracuje za tuto symbolickou odměnu už dlouhá léta -- zároveň však drží akcie Applu, jejichž hodnota činí takřka 2 miliardy dolarů. Jobs v minulosti vydělal mimo jiné i na prodeji společnosti Pixar Animation Studio korporaci Disney, kde je i členem správní rady.

Apple se letos stal druhou nejcennější společností světa s tržní kapitalizací více než 300 miliard dolarů (5,7 bilionu korun), mezi technologickými firmami je tou vůbec nejcennější.

Stahujte DVD: Adventní koncert od Jarka Nohavici

Jarek Nohavica pro své fanoušky přichystal překvapení. Na internet umístil DVD se záznamem vystoupení z kostela sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Zájemci si obraz DVD mohou stáhnout přes bittorrent.

Obraz disku má velikost něco málo přes 2 GB. DVD obsahuje osm skladeb a dva bonusy (Legenda o sv. Dorotě, fotogalerie). Současně s tím na webové stránce nohavica.cz zájemci najdou i obaly (stáhnout, vytisknout).

Délka záznamu je 34 minut. "Natočeno na benefičním koncertě na podporu kostela sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu 12.12.2010. Koncert byl v nekrácené zvukové podobě přenášen živě prostřednictvím internetu. Diváci koncertu zakoupením vstupenek přispěli na finanční podporu kostela celkovou částkou 700 tisíc Kč," stojí na webu Jarka Nohavici.

Poznámka na konec: "Vydal Jaromír Nohavica jako volně šiřitelné DVD prostřednictvím internetu." Nezní to hezky?

Google porušil zákon, sbíral osobní data i e-maily

Společnost Google sběrem dat pro službu Street View porušila zákon, zní z Jižní Koreje. Sbírala a ukládala totiž i osobní údaje včetně různých textových zpráv. S odvoláním na korejské úřady o tom informoval server Computerworld.com.

Jihokorejská policie v dohledné době vyslechne představitele Googlu, ale odmítla komentovat, zda dojde i na zatýkání.

Policie uvedla, že na zabavených pevných discích byly nalezeny kromě jiných dat také e-maily a další zprávy uživatelů, kteří používali bezdrátové sítě. Disky společně s dalšími médii a dokumenty policie získala při razii, kterou podnikla v korejské pobočce Googlu v srpnu loňského roku.

Google loni přiznal, že jeho auta při snímání měst a jejich okolí omylem sbírala data z bezdrátových (WiFi) sítí uživatelů. Mnozí pozorovatelé však Googlu nevěří, že šlo o omyl. Připomínají i to, že firma původně tvrdila, že zaznamenávala pouze MAC adresy routerů, nikoli žádná data z komunikace. Google teď opět opakuje, že jakmile jeho pracovníci zjistili, že je de facto komunikace v rámci WiFi síti odposlouchávána, vozy pro Street View přestaly všechna data mající co do činění s WiFi sbírat. Google následně problém nahlásil i úřadům.

Policie se nyní chystá obvinit ty představitele firmy, kteří sběr dat nařídili. Zároveň však upozorňuje, že hledání viníků se může protáhnout.  

10. 1. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...