Úvod > Články > Digitální Česko slibuje obyvatelům měst přípojky s rychlostí 30 Mbit/s

Digitální Česko slibuje obyvatelům měst přípojky s rychlostí 30 Mbit/s

A další novinky uplynulých dní: Duke Nukem Forever vyjde 3. května -- 90 % uživatelů v Číně používá pirátský software, řekl Ballmer čínskému prezidentu -- a více...

Apple App Store: staženo 10 miliard aplikací

Z internetového obchodu App Store s aplikacemi pro operační systém iOS, jež běží na zařízeních iPhone, iPad a iPod Touch, si uživatelé stáhli programy již více než 10miliardkrát. Apple to v minulém týdnu oznámil na svém webu.

Uživatel, který milník překonal a stáhl si aplikaci s číslem 10 000 000 000, dostal od společnosti Apple dárkový poukaz pro iTunes v hodnotě 10 tisíc dolarů, v přepočtu 179 tisíc korun.

První milník Apple App Store zaznamenal v dubnu 2009, kdy měřáky ukázaly miliardu stažení aplikací. App Store byl přitom otevřen v polovině roku 2008. Za zmínku stojí i to, že z iTunes bylo už loni staženo 10 miliard písní.

Apple zažívá velice úspěšnou éru. Popularita jeho produktů neustále stoupá, což odrážejí i finanční výsledky této firmy. V prvním čtvrtletí fiskálního roku Apple utržil 26,74 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 71 %. Čistý zisk se zvýšil o 78 % na 6 miliard dolarů. Za první čtvrtletí prodal 4,13 milionu kusů počítačů Macintosh (nárůst prodejnosti o 23 %), 16,24 milionu kusů IPhonu (nárůst o 86 %) a 7,33 tabletů iPad.

Duke Nukem Forever vyjde 3. května

Hra, na kterou se čeká dlouhá léta, má stanovený termín uvedení na trh. 2K Games a Gearbox Software oznámily, že Duke Nukem Forever vyjde pro platformy Windows, XBox 360 a PlayStation 3 v květnu letošního roku.

3. května bude hra uvedena do prodeje v Severní Americe, 6. května pak celosvětově. Zpoždění vydání oproti prvním plánům nabralo 10 let, resp. je to 13 let, co herní společnost řekla, že legendární Duke Nukem bude mít pokračování.

Na webu Amazonu si zájemci hru mohou objednat v předstihu, cena verze pro Windows činí 50 dolarů, pro herní konzole 60 dolarů (895 Kč, resp. 1 075 Kč).

Digitální Česko slibuje obyvatelům měst přípojky s rychlostí 30 Mbit/s

Rok 2015 má být rokem, kdy by třetina domácností a firem měla disponovat internetovými přípojkami s rychlostí minimálně 30 Mbit/s. Oznámila to ČTK s odvoláním na materiály Ministerstva průmyslu a obchodu, které v rámci strategie Digitální Česko schválila vláda.

Obyvatelé měst mají mít přípojky s rychlostí aspoň 30 Mbit/s, na venkově pak s rychlostí poloviční. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce do roku 2013 zařídit, aby všechny obydlené oblasti republiky měly k dispozici sítě, jež by obyvatelům umožnily k celosvětové síti se připojit rychlostí minimálně 2 Mbit, v městech pak rychlostí 10 Mbit/s.

Ministerstvo chce v rámci strategie Digitální Česko zpřístupnit operátorům nové frekvence – operátory chce k jejich využívání motivovat snížením poplatků. Rovněž má vzniknout registr infrastruktury, který by operátoři sdíleli. Mělo by jít o seznam stožárů, potrubí a dalších pasivních prvků.

90 % uživatelů v Číně používá pirátský software, řekl Ballmer čínskému prezidentu

Čínský prezident Chu Ťin-tchao si při návštěvě Spojených států od šéfa společnosti Microsoft Steva Ballmera vyslechl kritiku kvůli porušování autorských práv na území Čínské lidové republiky.

Ballmer řekl, že 90 % tamních uživatelů produktů Microsoftu za programy nezaplatilo.

O duševním vlastnictví se s čínským prezidentem bavil i americký prezident Barack Obama, který uvedl, že mezi Čínou a Spojenými státy v této oblasti dochází k určitému pokroku.

Zahraniční média požádala americký Microsoft o vyjádření, jak firma došla k takovým statistikám, ale metodiku Microsoft nechtěl komentovat.

Šéf Googlu nečekaně ohlásil odchod

Nejen IT magazíny se v závěru týdne podivovaly nad oznámením Erica Schmidta, který řekl, že odstoupí z pozice výkonného ředitele společnosti Google. Na jeho místo nastoupí Larry Page, jeden ze zakladatelů této společnost.

Schmidt odejde ke 4. dubnu a přesune se na místo výkonného předsedy správní rady Googlu, kde se chce více věnovat byznysu společnosti. Zároveň však bude oběma zakladatelům firmy, Larrymu Pageovi a Sergeji Brinovi, dělat poradce.

Facebook získal další finance, investoři do něj napumpovali miliardu dolarů

Nejznámější společenská síť na planetě získala od zahraničních investorů miliardu dolarů, v přepočtu tedy skoro 18 miliard korun. Na konci loňského roku bylo oznámeno, že Facebook má hodnotu 50 miliard amerických dolarů (900 miliard korun), nicméně analytici upozorňují, že tato vzduchem létající čísla nemusí o ničem vypovídat a varují, že bublina jménem Facebook může brzy splasknout.

Už v závěru loňského roku do Facebooku investovaly 500 milionů dolarů americká banka Goldman Sachs a ruská firma Digital Sky Technologies.

Facebook stálé nevstoupil na akciový trh – zástupci firmy ale oznámili, že od 30. dubna příštího roku 2012 začnou pravidelně zveřejňovat zprávy o hospodaření. Mluví se proto o tom, že Facebook na burzu plánuje vstoupit.

Jak média uvádějí, akcie Facebooku jsou "dvojité" - rozděleny na typ A a typ B. Akcie typu B drží zaměstnanci a management Facebooku, kteří mají desetkrát vyšší volební právo, než majitelé akcií typu A, jež jsou určeny pro investory. Důvod dělení je ten, že Mark Zuckerberg si chce udržet kontrolu nad sítí.  

24. 1. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...