V tomto případě se nejedná o operační systém, ale o kontroverzní mobily Sidekick. T-Mobile ohlásil, že s přechodem na Android bude koncem května končit podpora softwaru Danger. Co to v praxi znamená?

Pro majitele těchto mobilů je to v podstatě změna z telefonu na drahé těžítko, pro Microsoft je to potom další doklad toho, že 500 miliónů dolarů, které firma do zakoupení firmy Danger investoval, byly peníze vyhozené z okna. Podle prohlášení Microsoftu se nic neděje, neboť tým pracující na softwaru Danger již byl stejně zapojen do vývoje Windows Phone 7. 

To ale nebyl původní plán – když v roce 2008 Microsoft Danger kupoval, tak se mělo „využít detailních znalostí výrobce Sidekicku” a „počítačově zdatných a mladých majitelů Sidekicku”. K tomu nikdy nedošlo. Místo toho z dílen Microsoftu (a především divize Danger) vypadl mobil Kin, který měl být podobně zaměřen na textování a sociální sítě jako Sidekick. Kin se ovšem na trhu udržel pouhé dva měsíce a stal se tak propadákem gigantických rozměrů. Vývojáři Dangeru se tak k Windows Phone 7 dostali až ve chvíli, kdy bylo prakticky hotovo.

Sidekick se svojí plnou QWERTY klávesnicí byl v době svého uvedení na trh (2002) jedním z prvních smartphonů. Prakticky přes noc se z něj stal přístroj, který byl prostě „cool”, a pokud se v nějakém klipu na MTV objevil mobil, byl to právě Sidekick. S příchodem iPhonů však jeho hvězda začala zapadat, i když se nové verze pravidelně objevovaly až do minulého roku.

T-Mobile se ho však nechce zbavit, na polovinu tohoto roku ohlásil příchod nové verze, tentokrát s technologií 4G a operačním systémem Android (pro milovníky kuriozit přidávám, že jeden z původních otců zakladatelů firmy Danger je Andy Rubin, který je dnes jedním z tvůrců Androidu). T-Mobile poněkud mlhavě slibuje, že současným majitelům poradí, jak převést data na nějakou jinou periferii, rozhodně ale neslibuje, že to půjde na příští Sidekick.

Samotný Sidekick byl vždy tak trochu kontroverzní. Jako prakticky jediný mobil byl závislý na dnes tak moderní technologii cloud, takže téměř všechny aplikace vyžadovaly spojení se serverem Microsoftu. Bez toho se z chytrého mobilu stane ten nejhloupější, schopný maximálně zavolat a poslat SMS. Masivní výpadek, po kterém v roce 2009 byly tisíce majitelů několik týdnů bez přístupu ke svým datům, začal Sidekicku zvonit umíráček, proto se loni objevila poslední verze. Navíc většinu dat se mágům z Redmondu nikdy nepodařilo najít.

Jedno ponaučení z toho ale plyne – služby založené na cloudu jsou do značné míry iluzorní. Opakuje se totiž situace, kdy se tak dlouho on-linově prodávaly digitálně chráněné písničky, až prodávající firma složila krovky, a v té chvíli zůstal přehrávač plný digitálních odpadků, které už nikdo neotevře. T-Mobile sice nevytrhne Sidekick lidem z ruky, ale odpojením od serverů ho prostě vykuchá a nechá jim jen prázdnou skořápku. 

17. 3. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...