Úvod > Články > Na mobil za 2,50 Kč, na pevnou za 0,50 Kč – Google spustil volání z Gmailu i pro Čechy

Na mobil za 2,50 Kč, na pevnou za 0,50 Kč – Google spustil volání z Gmailu i pro Čechy

Společnost Google spustila pro Česko a další státy svou VoIP/hlasovou službu. Počínaje dneškem je možné z e-mailové schránky Gmail volat na mobilní telefony a pevné linky nejen v ČR, ale i za hranice. Některé destinace, jako USA a Kanada, přitom mají velice příjemné ceny.

Google v poslední době spouští jednu novou službu za druhou. V případě volání z Gmailu na mobily a pevné linky nejde striktně o spuštění nové služby jako spíše o rozšíření jejího pokrytí do států mimo území Spojených států (kde byla služba spuštěna loni).

Mezi zeměmi, kde je volání Google Voice v Gmailu dostupné, je i Česká republika. Nebo by měla být -- mnoha uživatelům služba ještě nefunguje, ale během hodin a dní by měla být postupně spuštěna. Zda vaše schránka na Gmailu volání podporuje, si můžete zjistit kliknutím na tento odkaz.

I když jde o součást Google Voice, samotný Google Voice (plnohodnotný) v Česku a dalších státech ještě patrně nějakou dobu fungovat nebude. To s sebou nese některá, a pro mnohé zásadní omezení -- ale popořadě.

Volání v mnoha/do mnoha zemí z poštovní schránky

Google na svém blogu 2. srpna oznámil, že rozšiřuje službu volání z poštovní schránky do více zemí (nově v 38 jazycích). Uživatelé mají možnost si předplatit volání formou kreditu ve čtyřech měnách -- eurech, britských librách, kanadských a amerických dolarech (minimum je 10 dolarů). Google si neúčtuje za volání žádní propojovací poplatky, "takže zaplatíte jen za čas, který provoláte," píše.

Zároveň došlo ke zlevnění poplatků za volání do zahraničí (celkem do 150 destinací). Například volání na britské mobilní telefony vyjde pouze na 0,10 dolaru, resp. 0,08 euro, tj. v přepočtu 1,7 - 1,9 Kč.

Google také upozorňuje, že služba nebude dostupná hned pro všechny (jak se v noci mohli přesvědčit mnozí uživatelé na našem území) -- během následujících hodin a dní by se však ve všech e-mailových schránkách Googlu (Gmail) měla v chatu objevit zelená ikona telefonního sluchátka značící dostupnost služby. Poklepáním na ni se pak zobrazí i číselník.

Cena – někdy dobrá, ale domácí VoIP operátoři mají pro tuzemsko navrch

Cena volání na mobily v České republice činí 0,15 USD za minutu, v přepočtu 2,50 - 2,60 Kč za minutu (záleží na kurzu dolaru), resp. v eurech pak 0,11 €. Pro Českou republiku by měla být směrodatnější cena v eurech. Co se volání na pevné linky týče, za minutu hovoru uživatel zaplatí 0,03 USD, v přepočtu tedy asi 0,50 Kč. Pokud se podíváme na cenu v eurech, pak počítejme s 0,02 € za minutu hovoru, tudíž opět asi 0,50 Kč.

Ceny jsou uvedeny jako finální – otázka kolem daně však zůstává. Google ohledně DPH uvádí toto:

“Uvedené sazby neobsahují daň a mohou se kdykoli změnit. Pokud je vaše fakturační adresa mimo státy EU, bude vám kromě zakoupeného kreditu pro volání naúčtována také příslušná sazba DPH pro vaši zemi. Pokud si například objednáte kredit za 10 € a DPH ve vaší zemi je 19 %, bude vám naúčtována částka 11,90 €.”

Že nejde o plnohodnotnou službu Google Voice, se můžete přesvědčit sami, navštívíte-li stránku služby (viz Googel Voice). S největší pravděpodobností na vás bude čekat upozornění, že služba ve vašem státě není dostupná (Google Voice is not available in your country.).

Z toho vyplývá řada omezení i pro volání z Gmailu. I když jde o implementaci služby Google Voice, v rámci e-mailové schránky nedostanete například telefonní číslo. V praxi se pak volanému (například na mobilu) zobrazí skryté/soukromé číslo. Zpátky vám tudíž nezavolá. Nelze tedy použít ani žádný hardwarový telefon.

Pro volání z poštovní schránky si každý uživatel musí nainstalovat příslušný plugin, který se používá i pro volání mezi počítači v rámci hlasového/video chatu (Voice and Video Plugin naleznete zde). Dobrou zprávou je, že plugin je multiplatformní, takže na své si přijdou nejen uživatelé Windows, ale i rozličných linuxových systémů a Mac OS X.

Volání v rámci Spojených států amerických a Kanady zůstává nadále zcela zdarma (minimálně do konce roku 2011), volající ze zahraničí do těchto destinací za minutu hovoru zaplatí 0,01 dolarů (resp. 0,01 eura), tj. v přepočtu 0,17 Kč/0,24 Kč (mobily i pevná linka).

Na první pohled se samozřejmě nabízí srovnání s tuzemskými VoIP operátory (jež nabízejí volání přes internetový protokol) – ti mají navrch v tom ohledu, že klientům přidělují telefonní čísla (klienti si je často vybírají sami), takže volání funguje v obou směrech.

Stejně tak řada tuzemských VoIP operátorů nabízí volání na mobilní telefony a pevné sítě za ještě menší ceny (od – řekněme – 1,50 Kč na mobil a cca 0,30 Kč na pevnou linku) a to při tarifikaci 1+1 (čili po sekundách; tohle ale není podmínkou, záleží na operátorovi). Google Voice (i v rámci Gmailu), zdá se, hovory účtuje po minutách (takže 60+60). Nicméně volání do USA či Británie a některých dalších destinací je dost levné (včetně mobilních telefonů). A pokud se někteří uživatelé z různých důvodů “bojí” hledat tuzemské VoIP operátory a uzavírat s nimi smlouvy (byť jen přes internet), na občasné volání z počítače jim Google Voice v jejich gmailové schránce může přijít vhod.

Na hodnocení si počkejme do doby, až si VoIP z e-mailové schránky otestuje více českých uživatelů.

3. 8. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.