Úvod > Články > Bezdrátový broadband je připraven

Bezdrátový broadband je připraven

Testování bezdrátového broadbandu ve Spojených státech dále pokročilo, takže hned několik největších telefonních a ISP společností připravilo v řadě amerických měst testovací nabídku.

Na špici jsou firmy Sprint Nextel, BellSouth, EarthLink a Verizon Communications, které se zaměřily především na oblasti, kde lidé nemohou dostat broadband klasickým způsobem. BellSouth zahájil zkušební provoz ve městě Athens, ve kterém využívá současné věže, zařízení pre-WiMax Ripwave firmy Navini Networks a bezdrátového modemu stejné firmy. Nová služba nazvaná FastAccess Internet Service je zaměřená zejména na 30 000 studentů v University of Georgia. Cena je buď 29,95 dolaru měsíčně za rychlost přenosu dat 384/128 kbit/s nebo 39,95 dolaru za 1,5 Mbit/s / 256 kbit/s. Společnost bude spokojena, pokud se přihlásí pouhých 900 účastníků.

Ještě předtím si stejná firma vyzkoušela tento provoz v malém floridském městě Palatka. Tehdy bylo cílem rozšířit službu pro další města tohoto státu, ale po ničivém hurikánu Katrina se firma zaměřila na nabídku v nejvíce postižených oblastech států Mississippi a Louisiana.

Trh s bezdrátovým broadbandem je stále zajímavější, neboť se na něm objevují prakticky všechny firmy, od telefonních po kabelové a satelitní společnosti až po ISP. Prakticky všechny chtějí své služby nabízet tam, kde z finančních důvodů nemá smysl pokládat kabely. Rozvoj systému WiMax je dalším důvodem zájmu, neboť ten umožňuje přístup k internetu u mobilních aplikací. Skupina WiMAX Forum začala v červenci certifikovat jednotlivé produkty. Šéf vývoje broadbandu pro firmu EarthLink se nástupu systému WiMax nemůže dočkat.

Zatímco firmy čekají na další vývoj WiMaxu, někteří nedočkavci si chtějí vybudovat důležité postavení již dnes. Sprint Nextel, který úspěšně přežil fůzi obou firem, plánuje testování nové bezdrátové technologie na podzim tohoto roku a vybral si pro to město Washington a spektrum ve vlastní frekvenci 2,5 GHz. Testování by mělo trvat šest měsíců a bude využívána technologie UMTS TD-CDMA od IPWireless. Vedle vysokorychlostního přenosu dat by měly být testovány i další aplikace, od streamingu videa po online hazard a videokonference. Rychlosti a ceny zatím uvedeny nebyly.

Ještě před samotnou fúzí ukončil Nextel testování v oblasti měst Raleigh/Durham. Mezi 3000 zákazníky byly jak platící účastníci tak i rodiny pracovníků, dosah služby byl kolem 1 300 mil v centrální oblasti Severní Karoliny. Ceny se pohybovaly v rozmezí 35 až 75 dolarů, průměrná rychlost dosahovala 375 kb/s až 1,5 Mb/s a použit byl systém Flash OFDM firmy Flarion Technologies.

Sprint Nextel současně hodlá testovat i IEEE 802.16e, což je mobilní WiMax firmy Samsung Telecommunications America, využívající firemní frekvenci 2.5 GHz. Sprint zase testuje mobilní WiMax ve spolupráci s Motorolou a Intelem.

EarthLinks se zase zaměřuje na městské sítě. Firmě patří 1.5 milionů zákazníků broadbandového připojení, ale jelikož nemá vlastní kabely a musí pronajímat kapacitu od telefonních firem a kabelových providerů, kteří ji podle posledního nařízení FCC a Nejvyššího soudu již nemusí poskytovat, nevidí v současném systému možnost dalšího růstu. EarthLink proto vidí budoucnost v městských sítích a nedávno úspěšně podepsala smlouvu s městem Philadelphia. Firma současně hodlá nabídnout své služby městům San Francisco, Portland a Denver, které plánují totéž, co Philadelphia.  EarthLink si  svůj systém již úspěšně vyzkoušela v několika malých kalifornských městech, pokaždé ve spolupráci se společnostmi Digitalpath Networks a Metrofi.

Verizon mezitím ohlásil testovací zkoušky ve dvou městech ve státě Illinois. Do boje se dávají i MSO, např. Wave Broadband, která ve spolupráci s MediaCell testuje situaci v turistických městečkách pacifického severozápadu a satelitní firmy, které vyvíjejí vlastní balík video, hlasových a datových služeb.

13. 10. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...