Úvod > Články > Skype definitivně patří Microsoftu

Skype definitivně patří Microsoftu

Populární komunikační síť a VoIP platforma Skype přešla definitivně pod křídla Microsoftu. Obchod schválili i někteří velcí regulátoři, na další rozhodnutí se čeká. Otazník však visí nad verzí programu pro desktopové operační systémy s jádrem Linuxu.

Microsoft dokončení akvizice oznámil v tiskové zprávě. O převzetí Skypu Microsoftem se začalo hovořit v květnu tohoto roku. Microsoft pak transakci 10. května potvrdil. Redmodská firma za populární síť a software zaplatí 8,5 miliardy dolarů, v přepočtu tedy asi 154 miliard korun. 

Skype se tím stal samostatnou divizí Microsoftu a bude mu šéfovat dosavadní výkonný ředitel Tony Bates. Pro uživatele se v současnosti nic nemění, Microsoft však plánuje v blízké budoucnosti tuto platformu integrovat do svých rozličných produktů (i hardwarových, např. Xbox, Kinect či Windows Phone). Otázkou zůstává, jak dopadne linuxová verze Skypu, která popravdě řečeno stejně žádný bouřlivý vývoj nezaznamenává. Zda Skype pro Linux bude Microsoft vyvíjet i v budoucnu, se teprve uvidí. 

„Skype je fenomenální značka, zbožňovaná miliony lidí po celém světě,“ dodává k akvizici Steve Ballmer, výkonný ředitel společnosti Microsoft. „Těšíme se na spolupráci s týmem Skype při vytváření nových způsobů, jak lidé mohou zůstat ve spojení se svými rodinami, přáteli, klienty a kolegy – kdekoli a kdykoli.“

Skype přes svou popularitu však v posledních letech svým majitelům nedělal moc radosti -- proto se vlastníci docela často měnili. Skype vznikl v roce 2003, roku 2005 jej zakoupila společnost eBay, která jej chtěla využívat v rámci svého obchodu, což se však firmě nepodařilo. Roku 2009 většinový podíl prodala investiční skupině v čele se společností Silver Take, ovšem za menší částku. V roce 2009 se hodnota Skypu odhadovala na 2,75 miliardy dolarů, což odpovídá zhruba i nabídkám Facebooku a Googlu, které letos chtěly Skype koupit. Microsoft nakonec nabídl částku podstatně vyšší -- nad čímž se řada analytiků a komentátorů hodně pozastavovala. Jak se Microsoftu koupě populární VoIP platformy vyplatí, ukáže samozřejmě až čas. Nicméně stále platí, že Skype se stal nejpopulárnější VoIP službou díky možnosti bezplatných video hovorů, v oblasti placeného volání však nikdy nezářil. 

17. 10. 2011

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zařazuje do nabídky Nova Sport 5 a 6, odvysílá Formuli 1 i MotoGP

Vodafone nabídne v rámci své Vodafone TV stanice Nova Sport 5 a Nova Sport 6. Diváci se tak mohou těšit na Formuli...

 

Microsoft uvedl na trh lehčí model umělé inteligence

Společnost Microsoft uvedla na trh odlehčený model umělé inteligence. Snaží se přilákat širší klientskou základnu...

 

Samsung dostal od USA grant 152 miliard korun

Americká vláda poskytla společnosti Samsung grant ve výši 6,4 miliardy dolarů. Použit bude na výrobu továren na čipy...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...