Úvod > Články > Skype definitivně patří Microsoftu

Skype definitivně patří Microsoftu

Populární komunikační síť a VoIP platforma Skype přešla definitivně pod křídla Microsoftu. Obchod schválili i někteří velcí regulátoři, na další rozhodnutí se čeká. Otazník však visí nad verzí programu pro desktopové operační systémy s jádrem Linuxu.

Microsoft dokončení akvizice oznámil v tiskové zprávě. O převzetí Skypu Microsoftem se začalo hovořit v květnu tohoto roku. Microsoft pak transakci 10. května potvrdil. Redmodská firma za populární síť a software zaplatí 8,5 miliardy dolarů, v přepočtu tedy asi 154 miliard korun. 

Skype se tím stal samostatnou divizí Microsoftu a bude mu šéfovat dosavadní výkonný ředitel Tony Bates. Pro uživatele se v současnosti nic nemění, Microsoft však plánuje v blízké budoucnosti tuto platformu integrovat do svých rozličných produktů (i hardwarových, např. Xbox, Kinect či Windows Phone). Otázkou zůstává, jak dopadne linuxová verze Skypu, která popravdě řečeno stejně žádný bouřlivý vývoj nezaznamenává. Zda Skype pro Linux bude Microsoft vyvíjet i v budoucnu, se teprve uvidí. 

„Skype je fenomenální značka, zbožňovaná miliony lidí po celém světě,“ dodává k akvizici Steve Ballmer, výkonný ředitel společnosti Microsoft. „Těšíme se na spolupráci s týmem Skype při vytváření nových způsobů, jak lidé mohou zůstat ve spojení se svými rodinami, přáteli, klienty a kolegy – kdekoli a kdykoli.“

Skype přes svou popularitu však v posledních letech svým majitelům nedělal moc radosti -- proto se vlastníci docela často měnili. Skype vznikl v roce 2003, roku 2005 jej zakoupila společnost eBay, která jej chtěla využívat v rámci svého obchodu, což se však firmě nepodařilo. Roku 2009 většinový podíl prodala investiční skupině v čele se společností Silver Take, ovšem za menší částku. V roce 2009 se hodnota Skypu odhadovala na 2,75 miliardy dolarů, což odpovídá zhruba i nabídkám Facebooku a Googlu, které letos chtěly Skype koupit. Microsoft nakonec nabídl částku podstatně vyšší -- nad čímž se řada analytiků a komentátorů hodně pozastavovala. Jak se Microsoftu koupě populární VoIP platformy vyplatí, ukáže samozřejmě až čas. Nicméně stále platí, že Skype se stal nejpopulárnější VoIP službou díky možnosti bezplatných video hovorů, v oblasti placeného volání však nikdy nezářil. 

17. 10. 2011

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

Google mění plány, cookies v Chromu automaticky blokovat nebude

Společnost Google oznámila, že v prohlížeči Chrome soubory cookies třetích stran nakonec blokovat nebude.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...