Úvod > Články > Experimentální městské projekty: nejen Filadelfie

Experimentální městské projekty: nejen Filadelfie

V USA se již tři stovky měst různé velikosti rozhodly vybudovat městskou bezdrátovou síť pro rychlý přístup k Internetu. Nejznámější projekt má Filadelfie, ale podíváme se i na další, včetně sousední Kanady.

Nejcitovanějším projektem veřejné bezdrátové metropolitní sítě je Filadelfie, kde se magistrát rozhodl spustit vlastní síť konkurující místním poskytovatelům. Bezdrátová síť ve volných pásmech 2400–2500 MHz a 5725–5825 MHz má pokrýt 350 čtverečních kilometrů a umožnit přístup k Internetu rychlostí 1 Mbit/s do konce příštího roku. Síť bude využívat kombinaci Wi-Fi mesh sítě a propojení pomocí WiMAX.

Plán města počítá s financováním založeným na partnerství veřejného a soukromého sektoru. Celý projekt by měl mimo jiné vytvořit 6000 nových pracovních míst. Podnikatelský plán je k dispozici v PDF na této adrese. 

V dubnu filadelfský starosta oznámil ustavení neziskové organizace Wireless Philadelphia pro budování městské širokopásmové Wi-Fi sítě. V srpnu proběhlo výběrové řízení a počátkem října byl jako dodavatel definitivně vybrán EarthLink (dostal přednost před dalším finalistou, HP), který bude spolupracovat s výrobci jako Motorola a Tropos Networks (mladá společnost specializovaná na mesh sítě). Wireless Philadelphia má nyní s EarthLink uzavřít smlouvu na sedm až deset let.

Cena bezdrátového přístupu by měla být 20 dolarů, ale pro nízkopříjmové skupiny 10 dolarů jako redukovaný poplatek. EarthLink, který má nést náklady ve výši 10-15 milionů dolarů na síť, bude konkurovat společnosti Verizon, která nabízí rychlý přístup (s maximální rychlostí 768/128 kb/s) za základní sazbu 15 dolarů.

Chicago, Minneapolis, San Francisco

Z dalších velkých měst má plány na Wi-Fi pokrytí alespoň centra např. Chicago (za 18,5 miliónu dolarů), kde lze nyní využívat víc jak dvě stovky hot spots. Plán města je instalovat přístupové body na semafory, veřejné budovy a sloupy veřejného osvětlení (celkem 7800 přístupových bodů). Celý systém by měla na starost soukromá společnost a zisky z podnikání by sdílela s městem.

Podobné ambice oznámilo také Minneapolis, které má zálusk na městskou bezdrátovou a optickou síť za 15-35 milionů dolarů, která by mohla obyvatelům sloužit už za rok. Primárně má tato síť sloužit pro komunikaci mezi správními budovami, policií, a teprve převis kapacity by byl k dispozici pro podniky, obyvatele a návštěvníky města. Počítá se s kapacitou 1-3 Mb/s za 18-24 dolarů měsíčně. Jako dodavatele zvažuje město EchoStar Communications (poskytovatel satelitní TV) a Sprint Nextel. Ale rámec celého projektu je zde poněkud odlišný od Filadelfie: na síť a její provozování bylo vyhlášeno výběrové řízení, takže by se neměly utrácet prostředky daňových poplatníků.

Ambice pro budování Wi-Fi sítě má také San Francisco, kde již působí Google jako sponzor bezdrátové hot zone (propojení hot spots).

Stotisícové texaské město Addison, předměstí Dallasu, má od léta také svoji Wi-Fi síť pokrývající 4,5 čtverečních mil. Provozovatelem je nová společnost RedMoon, která bezdrátový přístup nabízí za pouhých 16,95 USD, což je rozhodně konkurence vůči ostatním poskytovatelům rychlého přístupu.

Z menších měst podobný projekt zrealizovala v Minnesotě Chaska (s 22.000 obyvateli), kde jsou přístupové body připojeny k městské páteřní optické síti. Služba nabízí symetrické připojení o kapacitě 3 Mb/s za 16 dolarů měsíčně.

V Kanadě se do budování bezdrátové městské sítě pustili ve městě Chapleau (3000 obyvatel, provincie Ontario). Jedná se o pilotní projekt, na němž se mají zkoumat dopady technologie na odlehlá města. Technologicky projekt zajišťují Bell Canada a Nortel a půjde o technologii mesh sítě, která bude nejprve k dispozici prostřednictvím karet v laptopu. 

Příště se podíváme na národní bezdrátové projekty.

24. 10. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...