Úvod > Články > UMTS za dveřmi konečně už i u nás

UMTS za dveřmi konečně už i u nás

Čas běží neustále dopředu a vývoj ve všech oblastech musí pokročit. Standardu GSM již vypršel čas a do několika let bude utlumen, tak jako tomu je v současnosti se síti Eurotel Tip – technologicky postavené na bázi NMT.

Trocha historie

Mnozí z vás jistě zavzpomínají na doby kufříkových mobilů či telefonů s rozměry vysílačky. Vězte, že síť NMT stále funguje, ale její zánik je již blízko, neboť frekvenci 450 MHz, na které funguje stále více využívá datový provoz CDMA. Za čas potká stejný osud i dnešní standard – GSM. Již v roce 2001 byly prodány Eurotelu a T-Mobilu licence na síť třetí generace (UTMS). Na počátku roku 2005 se k majitelům licence přidal i Oskar.

První známkou zavádění 3G sítí bylo zprovoznění CDMA v síti Eurotel, právě přestavbou staré analogové sítě NMT na moderní datovou síť. S podobnou rychlou datovou sítí hodlá T-Mobile přijít koncem roku. Síť má poněkud matoucí název – UMTS-TDD. Proč matoucí? Mnozí se mohou domnívat, že jde o síť určenou pro hovory. Nikoliv, půjde o rychlá data.

Současnost

Na začátku září 2005 svolal Eurotel tiskovou konferenci, kde oznámil, že hodlá UMTS síť spustit již letos. Zajímavým faktem je využití technologie HSDPA, která prozatím není nikde na světě implementována a může pro Eurotel (po CDMA) přinést další světový úspěch. Význam HSDPA je ve srovnání s UMTS v rychlosti. Data mohou sítí cestovat až třikrát rychleji, což otevře obzory dalším službám.

Jak to bude fungovat?

Dvěma slovy „velice jednoduše“. Budete-li vlastnit běžný GSM telefon, je logické, že se do 3G sítě nenalogujete. Budete-li mít 3G telefon, můžete využívat výhody moderní sítě všude tam, kde bude signál. V místech kde nebude, použije telefon standard GSM. Problémem technologie HSDPA je skutečnost, že pokud budete chtít využít rychlost tohoto standardu, budete muset vlastnit telefon s podporou této technologie. Prozatím ale existuje jen datová karta. Telefony podporující tento standard se ale časem určitě objeví.

K čemu lze UMTS využít?

Výhod sítí třetí generace je celá řada. Pro uživatele může být největším lákadlem zvýšená kapacita sítě a tedy možnost využít videohovorů a rychlého internetu přímo na displeji mobilu. Krom videohovoru jako takového lze během hovoru přepnout snímání na fotoaparát a druhé straně ukázat nějakou zajímavost či událost. Další služby jistě přijdou časem. Pro operátora je největší výhodou levnější zprostředkování hovoru v rámci své sítě.

Za kolik?

Tuto otázku si klade jistě větší část čtenářů. Zatím nebylo oznámeno, jak budou zpoplatněny specifické funkce 3G sítí, ale běžné hovory by měly být dokonce levnější než v síti GSM. Otázkou je, zda operátor sleví hovorné nebo si zvýšené zisky zahrne do rozpočtu. Doufejme, že přehnané ceny za videohovory nezastaví jejich využívání, tak jako tomu je viditelně u MMS zpráv, které kvůli ceně nenašly mnoho příznivců.

Přecházet, či zůstat?

Na internetových diskusích mnoho lidí zaujímá postoje pro anebo proti. Osobně bych byl zdrženlivý, technický pokrok se těžko zastavuje a pokud volání bude za stejnou či nižší sumu, není důvod (např. v rámci prodloužení smlouvy) přejít na UMTS. Pravdou je, že je hodně lidí, kteří volají, sotva pošlou nějakou tu SMS, pro ně jsou 3G sítě zbytečné. Vše má v rukou operátor s nabídkou, kterou osloví uživatele.

25. 10. 2005

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...