Úvod > Články > FUP znovu na scéně – AT&T přitahuje šroub

FUP znovu na scéně – AT&T přitahuje šroub

Až donedávna platilo, že pokud se třeba v restauraci vyhlásí „all-you-can-eat“, tak to prostě znamená, že se můžeme nažrat k prasknutí a nikdo nebude vyvádět, pokud si půjdeme pro třetí talíř. Pro AT&T to zřejmě neplatí.

AT&T totiž začala zákazníkům, o kterých má pocit, že si z broadbandového krajíce ukusují moc, posílat varovné textovky, po kterých následuje utažení kohoutku.  V podstatě to znamená, že rychlost připojení se přiblíží dial-up a z iPhonu máme lepší těžítko, neboť dochází ke snížení rychlosti přenosu až o 99 procent.

AT&T k tomu nepotřebuje příliš, stačí, pokud se firmě zdá, že se uživatel přiblížil pěti procentům broadbandových bumbrdlíčků. A nejedná se o ty, kteří si platí nedávno omezené plány, ale o ty zákazníky, kteří se upsali tzv. neomezenému datovému plánu.

AT&T přitom má 17 miliónů zákazníků, kteří tento plán platí. K omezení může dojít už při objemu kolem 2,3 GB (někteří dostali varování již po 1,5 GB), přitom v některých městech AT&T prodává “omezený” objem dat 3 GB za stejnou cenu, jaká se platí za “unlimited data plan”. Jediná firemní reakce na stížnosti je “změnte si plán”.

Je tedy jasné, že AT&T dělá všechno pro to, aby se plánu, který se jí dnes nehodí, zbavila. V průměru měsíčně přiškrtí dobrých 200 000 zákazníků, především podle toho, kde má firma zrovna přeplněné sítě.

Neomezený plán firmě vyhovoval až do doby, kdy se iPhone dostal z plenek. V té době byly firemní sítě předimenzované a AT&T potřebovala nalákat zákazníky. Verizon Wireless se dostal do podobných potíží, ale firma reaguje poněkud jinak. K omezení přistupuje ve chvíli, kdy je přetížená věž, se kterou je mobil zrovna spojen.

A neomezí o 99 procent, ale jen na potřebnou mez, takže za chvíli (nebo o kousek dál) telefon zase jede naplno. AT&T je nicméně zakopána v neprůstřelné pozici – slib plánu ve skutečnosti plní, protože oficiálně stále neomezuje objem dat, “pouze” snižuje rychlost přenosu. Stěžovat si můžeme tak akorát v lampárně Hlavního nádraží.

U AT&T si tak nikdy nemůžeme být jisti tím, jestli se náš současný součet blíží průšvihu, protože to mimo samotného objemu závisí na tom, kde zrovna s mobilem jsme, jak je místní síť přetížená a jak moc ji zákazníci AT&T v dotyčném okamžiku používají. To firma ostatně slovy mluvšího Marka Siegela přiznává: “základní objem se bude lišit místo od místa a měsíc od měsíce. Stejně tak se bude lišit o kolik vás přibrzdíme”.

AT&T si přitom úspěšně hraje již se samotným označením telefonů. Když firmě začínaly neomezené datové plány lézt krkem, začala k nim omezovat přístup tím, že nejdříve platil jen pro mobily, které se od AT&T nedočkaly označení smartphone. To kupodivu nedostal ani iPhone 2G, přestože měl všechny základní funkce smartphonu.

AT&T tedy dělá úspěšně všechno proto, aby své zákazníky rozzuřila do nepříčetnosti. Firma zřejmě zapomněla na vlastní historii, ve které její nadutost dopálila Američany natolik, že bombardovali Kongres stížnostmi tak dlouho, až vláda původní AT&T donutila soudně k rozpadu na sedm společností.

Že americké zákony později povolily pohrobkům zase začít rozpadlé části zase látat dohromady, je jen smutným poukazem na to, že zákony jsou stejně mizerné na této straně velké louže jako je tomu v české kotlině. A jelikož je AT&T v současné době sedmou největší americkou firmou, stížnosti na monopolní chování mohou najít sympatizující ucho. V zemi, kde T-Mobile odchází a Sprint je nad hrobem, to může být prvním krokem do pekla. 

29. 2. 2012

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...