Úvod > Články > Novinky z boje o internetovou svobodu

Novinky z boje o internetovou svobodu

Výbor Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod nedoporučil ratifikovat dohodu ACTA, která by silně omezovala svobodu na internetu.

Současně s tím se objevila informace o tom, že dva američtí legislativci plánují dodatek k ústavě, který by zajišťoval svobodu na síti. Protipirátskou strategii mění ale také Dánsko a ICANN má nového ředitele. 

Boj o svobodu slova a svobodný internet se stal jedním ze zajímavých mediálních témat, které ač má do velké míry silně technický podtext, ukazuje, jak je celá problematika zajímavá také pro širokou veřejnost. Zásadní spory se přitom vedou o to, do jaké míry je možné vymáhat autorská práva a přitom zasahovat do práv jiných subjektů, případně jak výkon těchto opatření vhodným způsobem technicky implementovat. Uplynulé dny přitom přinesly řadu zajímavých informací, které si jistě zaslouží stručný komentář a zasazení do určitého kontextu, o což se pokusíme v následujícím článku. 

ACTA je mrtvá

Výbor Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod nedoporučil ratifikovat dokument ACTA. 19 členů výboru bylo proti doporučení ratifikovat a jen 12 bylo pro. Jde přitom už o čtvrtý výbor, který se problematikou zabývá a také čtvrtý výbor, který ji nedoporučil ke schválení. Poslanci Evropského parlamentu by zřejmě měli dané doporučení respektovat, neboť (na rozdíl od tuzemského prostředí) není v EP zvykem proti názoru odborného výboru hlasovat, neboť se respektuje to, že v něm sedí odborníci, kteří se mohli s danou problematikou seznámit podstatně více a pečlivěji, než plénum. 

V tomto kontextu se zdá, že dohoda je politicky mrtvá. Jistě není bez zajímavosti, že se ACTA zdaleka netýká jen internetu, ale ochrany autorských práv jako celku. Výbor dokonce konstatoval, že právě v této oblasti jde o dokument, který zajišťuje ochranu na dostatečné úrovni, ale současně že se obává zásahu do práv občanů a přenášení odpovědnosti za jejich ochranu na poskytovatele připojení. Dohodu v současné době ještě zkoumá soud a řeší, zda je či není v rozporu s Evropským právem. Jeho verdikt ale na konci dohody zřejmě nic nezmění. 

ACTA by se ale do EP ještě vrátit mohla a to v případě, že by z ní byly vypuštěny sporné pasáže, které se internetu týkají. S tím by ale musely souhlasit další státy, což se nejeví jako pravděpodobné. Podle některých komentátorů nejde EP ani tak o tuto konkrétní dohodu, jako spíše o vyjasňování si pozic s Komisí, která smlouvy domlouvá, ale neratifikuje. 

Proces schvalování smlouvy naopak běží v USA a to na úrovni jednotlivých států. Z této země se také objevila další zajímavá zpráva, která ukazuje určité nálady a tendence na celofederativní úrovni. Demokratický senátor Ron Wyden a člen Sněmovny reprezentantů za republikány Darrell Issa totiž zahájili iniciativu s cílem legislativně zajistit svobodný internet. Vzniknout by podle nich měla listina základních internetových práv, která by garantovala přístup k síti bez cenzury. O tom, jak by měla vypadat by měli rozhodnout sami občané, kteří se k problematice i technickému řešení mohou vyjádřit. 

V tomto kontextu je zajímavé porovnat tuto iniciativu s projektem Euro ACTA, který má ACTA nahradit a do kterého se mohli zapojit také Evropané. Výsledky diskuse zatím nejsou známé a ani to, jak s nimi příslušné úřady naloží. Pěkně to ale ilustruje rozdílné kulturní prostředí v Evropě a USA. 

ICANN má nového šéfa

Nezisková organizace ICANN je světovým správcem sítě internet a jeho největší autoritou. Na starosti má jak politická rozhodnutí, tak také například řešení zavádění nových domén nejvyšší úrovně. Jde tedy o jednu z klíčových institucí z hlediska prosazování změn na Internetu. Minulý týden byl v práce představen nový výkonný ředitel, jenž nahradí odcházejícího Roba Beckstroma, Fadi Chehadé. 

Paradoxně jde o člověka, který se nikdy okolo projektu ICANN déle a intenzivněji nepohyboval. V minulosti pracoval pro IBM, vedl firmu CoreObjects a podílel se na tvorbě standardů pro elektronické obchodování. Má egyptský, americký i libanonský pas a je známý především jako člověk schopný hledat koncensus a kompromis. 

ICANN stojí před největším rozšířením domén prvního řádu všech dob – o vlastní koncovku požádalo na 1930 uchazečů, kteří navrhli celkem 1409 různých domén. Bude tedy třeba hledat cesty, jak je co možná nejspravedlivěji uspokojit. Současně bude muset spolupracovat s politickými autoritami na zajištění svobodného internetu a zavádění nových technologií. 

Dánsko mění strategii

Poslední zajímavou změnou, o které se zmíníme je změna postoje Dánska k boji s pirátstvím. Tamní ministerstvo kultury se rozhodlo upustit od metody třikrát a dost a místo toho se chce zaměřit na vzdělávání, osvětu a spolupráci s patřičnými subjekty. Otázkou je, co exekutivu k takovému kroku vede – zda neefektivita původního strategického plánu nebo snaha o kultivaci právního a společenského prostředí. Na výsledky těchto kroků si budeme muset ještě počkat. 

28. 6. 2012

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.