Úvod > Články > První mobilní virtuální operátor je Blesk mobil

První mobilní virtuální operátor je Blesk mobil

První oficiální český virtuální mobilní operátor se bude jmenovat Blesk mobil. Provozovat ho bude vydavatelství Ringier (vydávající stejnojmenný bulvární list Blesk) ve spolupráci s Telefónicou. I když podrobnosti budou známy až po zítřejší tiskové konferenci, leccos se ví už teď.

Byly potvrzeny spekulace z minulých týdnů, kdy se české telekomunikační zprávy věnovaly možnosti příchodu virtuálního mobilního operátora, který by trochu rozčeřil místní mobilní vody. Nakonec z řady kandidátů (kteří se možná do hry vloží později) vystupují Ringier a Telefónica, která "Blesk Mobil" pustí do své sítě.

Dnes ještě nejsou oficiálně známy ceny ani další podmínky, ale lze očekávat, že Blesk Mobil v duchu "virtuální poskytování" nabídne koncovým zákazníkům levnější služby s nižší podporou a minimem doplňkových služeb. Podle dostupných (neoficiálních) informací však Blesk nabídne jen předplacené karty, žádný paušál (což lze pochopit jako snahu o minimální provozní náklady). Aby Blesk Mobil měl nějaký smysl, musí být levnější než nejlevnější předplacené tarify Telefónicy (vzhledem k výši terminačních poplatků by optimista mohl čekat cenu volání pod 2 Kč za minutu, pesimista o něco vyšší a blížící se spíše 3 Kč za minutu -- avšak uvidíme zítra).

Dalšími firmami, které v současnosti mají jednat s třemi mobilními operátory, jsou například Tesco, UPC, GTS a Mafra. Tesco už působí jako virtuální mobilní operátor na britském, irském a slovenském trhu. Ringier nabízí telekomunikační služby stejným způsobem v Německu pod hlavičkou bulvárního listu Bild (BILDmobil), a to včetně datových služeb.

Náhlá ochota českých mobilních operátorů vpouštět do svých sítí ostatní subjekty (nebo alespoň o tom jednat) je sice překvapivá (po všech těch letech marných snah), avšak ne nepochopitelná. Dva hlavní důvody bychom mohli najít v nevyhnutelné regulaci trhu ze strany Českého telekomunikačního úřadu (otázka roku nebo dvou; velcí operátoři budou muset s virtuálními poskytovateli spolupracovat) a také v příchodu čtvrtého operátora, kterým podle všeho bude PPF (PPF Mobile Services), jediný zájemce o volné frekvence. Budou-li skupině kmitočty přiděleny, PPF slibuje levnější volání o desítky procent a také ochotu spolupracovat s virtuálními operátory.  

29. 10. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Samsung dostal od USA grant 152 miliard korun

Americká vláda poskytla společnosti Samsung grant ve výši 6,4 miliardy dolarů. Použit bude na výrobu továren na čipy...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...