Úvod > Články > U:fon se vrací na Zem: Neomezené volání za 840 Kč nebo hovor za 1 Kč za minutu

U:fon se vrací na Zem: Neomezené volání za 840 Kč nebo hovor za 1 Kč za minutu

Mobilní síť U:fon má nového vlastníka, společnost Air Telecom. Ta ji přebrala pod svá křídla k 1. prosinci letošního roku. Firma slibuje hlasové a internetové služby, "jaké jsou běžné na západě Evropy" a vzhledem k podmínkám na českém trhu je označuje za bezkonkurenční.

Insolvenční řízení se společností MobilKom skončilo. Novým majitelem sítě U:fon (nepracující v pásmu GSM, ale CDMA) je Air Telecom, který slibuje rozčeřit české mobilní vody. Byť síť U:fonu je postavena na bázi CDMA, současná nabídka může oslovit potenciální klienty zejména s ohledem na hlasové služby, které dříve MobilKom spíše stavěl do pozadí a důraz kladl na datové služby.

Vzhledem k tomu, že možnosti této CDMA sítě, co se týče datových přenosů, začaly již před nějakou dobou zaostávat za 3G sítěmi ostatních tří operátorů, je současný důraz na hlasové služby pochopitelný. Do karet U:fonovi hraje i současná kritika, která se valí na české mobilní operátory ze všech stran kvůli drahému volání a způsobu tarifikace, což se v poslední době odráží i na větším zájmů médií o tuto problematiku.

„Koupili jsme zdravou společnost, která i v řízené insolvenci dokázala prokázat svou životaschopnost. I nadále chceme razit filozofii společnosti U:fon a svým zákazníkům nabízet kvalitní, přitom však dostupné telekomunikační služby,“ uvedl Martin Hes, předseda představenstva společnosti Air Telecom. „Pro nové i stávající zákazníky máme již teď připraveny tarify a produkty, které dále zlevní volání na úroveň běžnou na západ od České republiky. Obnovili jsme také jednání s ostatními mobilními operátory o podmínkách další spolupráce,“ dodal.

Za zmínku stojí tarif Neomezené volání, který již nestojí 1 240 Kč, nýbrž měsíčně vyjde na 840 korun. Za tuto částku může klient volat neomezeně do pevných i mobilních tuzemských či zahraničních sítí (zóny 0 a 1, kam patří například Francie, Kanada, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko nebo USA, resp. Chorvatsko, Irsko, Itálie nebo také Spojené království).

Jak vyplývá z názvů dvou dalších tarifů Volání za korunu a Volání za korunu PLUS, do mobilních a pevných sítí lze volat za korunu, přičemž za paušál 199 Kč, resp. 299 Kč klient dostává také 100, resp. 200 volných minut (cena SMS činí 1,50 Kč, resp. v rámci sítě je zdarma u tarifu PLUS).

Když se podíváme na nabídku datových služeb, tj. připojení k internetu, žádné velké změny čekat ale nemůžeme -- kromě snižování cen, protože současné možnosti CDMA sítě neumožňují navyšování rychlostí. Teoretická rychlost sítě U:fon činí sice 3,1 Mbit/s, ale U:fon už delší čas sám raději udává "běžnou rychlost stahování" 400-700 kbit/s.

Dle našich měření se průměrné rychlosti pohybují právě kolem uvedené horní hranice, což je asi 8x nižší rychlost než v případě nejvyšší průměrné rychlosti v 3G síti (T-Mobile) a stále 3,5x méně, než činí průměrná rychlost 3G sítě Telefónicy (ve které dosahují klienti nejmenších rychlostí, jak ukazují měření na našem webu). Současně je rychlejší i CDMA síť Telefónicy (kde rychlosti dosahují průměrně zhruba 1 Mbit/s). Avšak pro leckoho může být rozhodujícím faktorem cena mobilního připojení, která činí 189 Kč měsíčně (FUP 1 GB, akčně 2 GB při aktivaci do konce ledna), resp. 289 Kč měsíčně (FUP 8 GB).

U:fon slibuje další změny, první z nich představí ještě před letošními vánočními svátky.  

10. 12. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

Google mění plány, cookies v Chromu automaticky blokovat nebude

Společnost Google oznámila, že v prohlížeči Chrome soubory cookies třetích stran nakonec blokovat nebude.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...