Úvod > Články > U:fon se vrací na Zem: Neomezené volání za 840 Kč nebo hovor za 1 Kč za minutu

U:fon se vrací na Zem: Neomezené volání za 840 Kč nebo hovor za 1 Kč za minutu

Mobilní síť U:fon má nového vlastníka, společnost Air Telecom. Ta ji přebrala pod svá křídla k 1. prosinci letošního roku. Firma slibuje hlasové a internetové služby, "jaké jsou běžné na západě Evropy" a vzhledem k podmínkám na českém trhu je označuje za bezkonkurenční.

Insolvenční řízení se společností MobilKom skončilo. Novým majitelem sítě U:fon (nepracující v pásmu GSM, ale CDMA) je Air Telecom, který slibuje rozčeřit české mobilní vody. Byť síť U:fonu je postavena na bázi CDMA, současná nabídka může oslovit potenciální klienty zejména s ohledem na hlasové služby, které dříve MobilKom spíše stavěl do pozadí a důraz kladl na datové služby.

Vzhledem k tomu, že možnosti této CDMA sítě, co se týče datových přenosů, začaly již před nějakou dobou zaostávat za 3G sítěmi ostatních tří operátorů, je současný důraz na hlasové služby pochopitelný. Do karet U:fonovi hraje i současná kritika, která se valí na české mobilní operátory ze všech stran kvůli drahému volání a způsobu tarifikace, což se v poslední době odráží i na větším zájmů médií o tuto problematiku.

„Koupili jsme zdravou společnost, která i v řízené insolvenci dokázala prokázat svou životaschopnost. I nadále chceme razit filozofii společnosti U:fon a svým zákazníkům nabízet kvalitní, přitom však dostupné telekomunikační služby,“ uvedl Martin Hes, předseda představenstva společnosti Air Telecom. „Pro nové i stávající zákazníky máme již teď připraveny tarify a produkty, které dále zlevní volání na úroveň běžnou na západ od České republiky. Obnovili jsme také jednání s ostatními mobilními operátory o podmínkách další spolupráce,“ dodal.

Za zmínku stojí tarif Neomezené volání, který již nestojí 1 240 Kč, nýbrž měsíčně vyjde na 840 korun. Za tuto částku může klient volat neomezeně do pevných i mobilních tuzemských či zahraničních sítí (zóny 0 a 1, kam patří například Francie, Kanada, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko nebo USA, resp. Chorvatsko, Irsko, Itálie nebo také Spojené království).

Jak vyplývá z názvů dvou dalších tarifů Volání za korunu a Volání za korunu PLUS, do mobilních a pevných sítí lze volat za korunu, přičemž za paušál 199 Kč, resp. 299 Kč klient dostává také 100, resp. 200 volných minut (cena SMS činí 1,50 Kč, resp. v rámci sítě je zdarma u tarifu PLUS).

Když se podíváme na nabídku datových služeb, tj. připojení k internetu, žádné velké změny čekat ale nemůžeme -- kromě snižování cen, protože současné možnosti CDMA sítě neumožňují navyšování rychlostí. Teoretická rychlost sítě U:fon činí sice 3,1 Mbit/s, ale U:fon už delší čas sám raději udává "běžnou rychlost stahování" 400-700 kbit/s.

Dle našich měření se průměrné rychlosti pohybují právě kolem uvedené horní hranice, což je asi 8x nižší rychlost než v případě nejvyšší průměrné rychlosti v 3G síti (T-Mobile) a stále 3,5x méně, než činí průměrná rychlost 3G sítě Telefónicy (ve které dosahují klienti nejmenších rychlostí, jak ukazují měření na našem webu). Současně je rychlejší i CDMA síť Telefónicy (kde rychlosti dosahují průměrně zhruba 1 Mbit/s). Avšak pro leckoho může být rozhodujícím faktorem cena mobilního připojení, která činí 189 Kč měsíčně (FUP 1 GB, akčně 2 GB při aktivaci do konce ledna), resp. 289 Kč měsíčně (FUP 8 GB).

U:fon slibuje další změny, první z nich představí ještě před letošními vánočními svátky.  

10. 12. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...