Úvod > Články > Americké firmy ruší neomezený přístup

Americké firmy ruší neomezený přístup

Takhle nějak si to americké firmy představují. Žádný neomezený přístup, to tak panáčkové, zvlčili jste a spousty dat se vám zachtělo.

Platit se bude pěkně podle toho, kolik si nacucáte. A jak to překročíte, budete solit, až se budou bulvy protáčet.

Firmy připravují v podstatě stejný přístup, jaký dnes funguje u mobilních telefonů. Streamování filmů jim prostě pije krev, od roku 2010 již filmy představují více než 50 procent objemu všech dat.

Je samozřejmě jak jednodušší, tak pohodlnější přitáhnout zákazníkovi kohoutek, nežli investovat do vysokokapacitní infrastruktury. První pokusy varovat drzouny, kteří cucali víc, nežli se providerům líbilo, nikam nevedly.

Občas se objevily případy, kdy firmy těmto zlotřilcům prostě na měsíc přiškrtily drát, takže z rychlého internetu bylo téměř připojení přes modem let devadesátých, ale to lid také nezastavilo.

Proto by mělo být plánů víc, nežli je v kraji zvykem, takže vyznat se v nich vyžaduje agilnost účetního. Time Warner Cable tvrdí, že pokud si zákazníci vyberou plán, umožňující stáhnout 2 filmy měsíčně, ušetří oproti dosavadnímu plánu celých pět dolarů.

Za každý další GB zaplatí dolar. To je opravdu úspora jako řemen, když dnes máme za pouze nepatrně vyšší cenu neomezený objem dat. Comcast zase nabízí možnost 300 GB za měsíc, za každých dalších 50 GB zaplatíme deset dolarů.

Pár babiček, co občas odešle e-mail a maximálně se podívá na fotografie vnoučat, může na podobných plánech vydělat, ostatní zvyklí na Hulu nebo Netflix ale zapláčí.

V rodině, kde má každé dítě svoji televizi, maká pár počítačů a nějaký ten iPad, ale 300 GB prohučí docela svižně. Koneckonců jen pravidelný update CS6 se pohybuje kolem 400 MB.

O něco podobného se tyto firmy pokusily již v roce 2009, tehdy byl ale odpor zákazníků natolik silný, že od této možnosti brzy odstoupily. Ošívat se tehdy začala i regulační agentura FCC.

Ta ale letos nejenže drží bobříka mlčení, ale ústy svého šéfa Genachowskiho dokonce tvrdí, že to bude výhodné. Jediné co neprošlo, byla snaha Comcastu neúčtovat za data streamovaná pomocí XBoxu.

A protože za práva zákazníků nebude očividně kopat nikdo, budou mít firmy volné ruce. Navíc v mnoha oblastech Spojených států není v internetovém připojení žádná reálná konkurence, takže o nějaké vzpouře zákazníků nelze ani uvažovat. Prostě ovce budou ostříhané zase o trochu víc.

10. 1. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...