Úvod > Články > Telefónica začne s výstavbou sítě LTE

Telefónica začne s výstavbou sítě LTE

Společnost Telefónica Czech Republic začne během tohoto roku s výstavbou LTE sítě, o technologii a realizaci projektu se postará čínská firma Huawei, která v této oblasti spolupracuje i s konkurenčním operátorem T-Mobile. Ani Telefónica nebude tedy čekat na výsledek probíhající aukce kmitočtů. Ve hře jsou nadále i Vodafone a také společnost PPF Mobile Services, jež se může stát 4. mobilním operátorem v Česku.

O smlouvě podepsané mezi Telefónicou a společností Huawei informovala Česká tisková kancelář s odvoláním na Zbyňka Pardubského, zástupce generálního ředitele Huawei v České republice.

Zatím však není jasné, kdy bude síť připravena na komerční provoz. Testovací provoz sítě na bázi LTE zahájil tuzemský operátor už v polovině loňského roku v Jesenici v okrese Praha-Západ a „ochutnávku“ rychlého mobilního připojení nabídl i návštěvníkům obchodního centra Chodov v Praze. „Konkrétní plány na vybudování sítě a pokrytí musí oznámit Telefónica. Obecně, kdybychom nyní dostali zadání, tak můžeme síť vybudovat do léta,“ řekl pro ČTK Zbyněk Pardubský.

Byť ještě není jisté, jaké rychlostní tarify Telefónica nabídne v rámci LTE, loni v červnu její představitelé hovořili o rychlostech „až 60 Mbit/s“ ve směru k uživateli (downstream) a „až 25 Mbit/s“ ve směru od uživatele (upstream).

„Zákazníkům nabídneme reálnou uživatelskou rychlost stahování dat až 60 Mbit/s a odesílání dat až 25 Mbit/s, to vše s odezvou sítě kolem 20 ms. Nejde o žádné laboratorní podmínky, ale reálné rychlosti, které jsme v této oblasti naměřili,“ uvedl při příležitosti spuštění prvního provozu LTE ve zmíněných částech Prahy Martin Škop, ředitel pro technologie a plánování sítí společnosti Telefónica Czech Republic.

Služby na bázi LTE chce ještě letos spustit i konkurenční operátor T-Mobile. Jeho nabídka LTE by se měla objevit snad už někdy v létě – jak T-Mobile potvrdil, v současnosti se plně soustředí na budování LTE, což znamená faktický konec budování 3G sítí. Operátor bude jen posilovat páteřní spoje k vysílačům.  

4. 3. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí. Důvodem je zavádění 5G a přechod na 4G, což podpoří i další...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v červnu 2024

V červnu rychlost Wi-Fi internetu opět rostla. Podívejte se, jak si vedl váš provider a ve kterém kraji jsme...

 

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...