Úvod > Články > Na trh se chystají virtuální operátoři. Prvním plnohodnotným bude Tesco Mobile

Na trh se chystají virtuální operátoři. Prvním plnohodnotným bude Tesco Mobile

Společnosti Tesco Stores a Telefónica Czech Republic se domluvily na spolupráci v oblasti poskytování telekomunikačních služeb. Obchodní řetězec se promění v průběhu léta také ve virtuálního mobilního operátora. Na rozdíl od Bleskmobilu bude Tesco plnohodnotný virtuální operátor, nikoli jen dealer („branded reseller“). Do telekomunikační oblasti se chystají i další společnosti.

Tesco oznámilo spolupráci s českou Telefónikou na konci minulého týdne.

Obchodní řetězec komunikuje i s Českým telekomunikačním úřadem a snaží se získat příslušné osvědčení. Nový virtuální mobilní operátor ponese název Tesco Mobile, přičemž založená společnost je typu „joint venture“ (společné podnikání), kdy polovinu vlastní Tesco Stores a druhou polovinu Telefónica Czech Republic. Tesco v rámci joint venture nabízí telekomunikační služby například ve Spojeném království, kde spolupracuje s O2. Počet klientů v Británii, jak uvádí Tesco Stores, dosahuje tří milionů.

„Dnes jsme udělali klíčový krok na cestě s cílem poskytnout českým zákazníkům další z řady inovativních služeb, které znají ze zahraničních trhů, na nichž Tesco působí. V Telefónice jsme našli partnera, který sdílí naše hodnoty a přesvědčení, že zákazníkům musíme nabízet skvělé služby za výhodné ceny,“ uvedl David Morris, generální ředitel společnosti Tesco v České republice.

Podrobnosti spolupráce ani znění nabídek ještě nejsou známy. Tesco nicméně slibuje posílení konkurenčního prostředí, rozšíření stávající nabídky mobilních služeb na českém trhu, jednoduché a srozumitelné služby a výhodné ceny.

Zákazníci si budou moci koupit SIM karty přímo v obchodech Tesco a také na webové stránce itesco.cz (služba Potraviny).

Prvním oficiálním virtuálním mobilním operátorem se stal Bleskmobil spadající pod vydavatelství Ringier. Když v listopadu loňského roku vstoupil na trh, odborníci mu však vyčítali to, že není plnohodnotným virtuálním operátorem, ale jen dealerem Telefónicy. Neregistroval se ani u Českého telekomunikačního úřadu. Nicméně nabídka mobilního volání za 2,50 Kč zlákala už na sto tisíc lidí, kterým nevadí okleštění o některé dodatkové služby.

Další v řadě byla společnost GTS, která se domluvila na spolupráci s operátorem T-Mobile. GTS však volání nenabídne domácím zákazníkům, ale firmám (služby mají odstartovat v průběhu léta). Dalšími subjekty ve hře jsou vydavatelství Mafra (podpis smlouvy s T-Mobilem je údajně na spadnutí), kabelový operátor UPC, U:fon (který provozuje síť na bázi CDMA a usiluje i o GSM), Česká pošta, ale také i Centropol (distributor energií).

Centropol ke konci týdne oznámil, že do telekomunikačních služeb letos investuje 100 milionů korun a jako virtuální mobilní operátor chce působit od 1. září letošního roku. Služby mají být určeny pro stávající i nové zákazníky (tj. klienty, kteří od společnosti odebírají plyn a elektřinu).  

18. 3. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

Google mění plány, cookies v Chromu automaticky blokovat nebude

Společnost Google oznámila, že v prohlížeči Chrome soubory cookies třetích stran nakonec blokovat nebude.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...