Úvod > Články > Na trh se chystají virtuální operátoři. Prvním plnohodnotným bude Tesco Mobile

Na trh se chystají virtuální operátoři. Prvním plnohodnotným bude Tesco Mobile

Společnosti Tesco Stores a Telefónica Czech Republic se domluvily na spolupráci v oblasti poskytování telekomunikačních služeb. Obchodní řetězec se promění v průběhu léta také ve virtuálního mobilního operátora. Na rozdíl od Bleskmobilu bude Tesco plnohodnotný virtuální operátor, nikoli jen dealer („branded reseller“). Do telekomunikační oblasti se chystají i další společnosti.

Tesco oznámilo spolupráci s českou Telefónikou na konci minulého týdne.

Obchodní řetězec komunikuje i s Českým telekomunikačním úřadem a snaží se získat příslušné osvědčení. Nový virtuální mobilní operátor ponese název Tesco Mobile, přičemž založená společnost je typu „joint venture“ (společné podnikání), kdy polovinu vlastní Tesco Stores a druhou polovinu Telefónica Czech Republic. Tesco v rámci joint venture nabízí telekomunikační služby například ve Spojeném království, kde spolupracuje s O2. Počet klientů v Británii, jak uvádí Tesco Stores, dosahuje tří milionů.

„Dnes jsme udělali klíčový krok na cestě s cílem poskytnout českým zákazníkům další z řady inovativních služeb, které znají ze zahraničních trhů, na nichž Tesco působí. V Telefónice jsme našli partnera, který sdílí naše hodnoty a přesvědčení, že zákazníkům musíme nabízet skvělé služby za výhodné ceny,“ uvedl David Morris, generální ředitel společnosti Tesco v České republice.

Podrobnosti spolupráce ani znění nabídek ještě nejsou známy. Tesco nicméně slibuje posílení konkurenčního prostředí, rozšíření stávající nabídky mobilních služeb na českém trhu, jednoduché a srozumitelné služby a výhodné ceny.

Zákazníci si budou moci koupit SIM karty přímo v obchodech Tesco a také na webové stránce itesco.cz (služba Potraviny).

Prvním oficiálním virtuálním mobilním operátorem se stal Bleskmobil spadající pod vydavatelství Ringier. Když v listopadu loňského roku vstoupil na trh, odborníci mu však vyčítali to, že není plnohodnotným virtuálním operátorem, ale jen dealerem Telefónicy. Neregistroval se ani u Českého telekomunikačního úřadu. Nicméně nabídka mobilního volání za 2,50 Kč zlákala už na sto tisíc lidí, kterým nevadí okleštění o některé dodatkové služby.

Další v řadě byla společnost GTS, která se domluvila na spolupráci s operátorem T-Mobile. GTS však volání nenabídne domácím zákazníkům, ale firmám (služby mají odstartovat v průběhu léta). Dalšími subjekty ve hře jsou vydavatelství Mafra (podpis smlouvy s T-Mobilem je údajně na spadnutí), kabelový operátor UPC, U:fon (který provozuje síť na bázi CDMA a usiluje i o GSM), Česká pošta, ale také i Centropol (distributor energií).

Centropol ke konci týdne oznámil, že do telekomunikačních služeb letos investuje 100 milionů korun a jako virtuální mobilní operátor chce působit od 1. září letošního roku. Služby mají být určeny pro stávající i nové zákazníky (tj. klienty, kteří od společnosti odebírají plyn a elektřinu).  

18. 3. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...