Úvod > Články > Ženete se do mobilního chomoutu na 2 roky? Možná bude lepší počkat

Ženete se do mobilního chomoutu na 2 roky? Možná bude lepší počkat

Vzhledem k dlouhým frontám v prodejnách mobilních operátorů a přetíženým informačním linkám je jasné, že mnozí z nás se nemohou dočkat, až zaplatí za možnost si s někým popovídat nějakých 18 000 korun. Že se lidé ženou takto rychle do chomoutu na dva roky (a patrně i na déle), ukazuje, že český trh ta pravá mobilní revoluce teprve čeká.

Pokud vás nějakou záhadou minuly informační záplavy na téma “revoluce v mobilním volání”, jak o tom operátoři a média hovoří, pak zopakujme, že Telefónica 11. dubna jako první zásadně změnila podobu tarifů pro mobilní volání – a to u “neomezených” tarifů pro volání do vlastní sítě a/nebo všech sítí. Uvozovky jsou na místě proto, že po několika tisících minutách (či desítce tisíc za měsíc) můžete narazit na určitý problém s neomezeností; proto se raději zeptejte svého operátora, jak to vlastně myslí. Telefónica z tohoto důvodu raději hovoří o “bezplatné” nabídce a ne neomezeném volání.

Nejčastěji skloňovanou nabídkou je “bezplatné” volání v rámci tarifu Free CZ, který Telefónica nabízí za 749 Kč. V ceně je zmíněné bezplatné volání do všech sítí v rámci ČR, “bezplatné” SMS a mobilní data o objemu 1 GB.

Záhy reagoval, s prakticky stejnou nabídkou za stejnou cenu, i konkurenční operátor T-Mobile. Po mírném chaosu ve Vodafonu, který chtěl novou nabídku představit až v květnu, představil ještě v pátek svou nabídku nakonec i on: neomezené volání do všech sítí za 691 Kč měsíčně s daty o objemu 600 MB (tedy nižším než u konkurence). Pro lepší přehled si prohlédněte příslušné stránky operátorů: Vodafone (resp. viz tisková zpráva), T-Mobile, Telefónica.

Podmínkou u všech těchto nabídek je však úvazek na dva roky. Což znamená závazek na cca 17 tisíc až 18 tisíc korun za volání. Pokud se nechcete vázat na dva roky, musíte si připlatit, například u Telefónicy dalších 150 Kč měsíčně (celkem 899 Kč). Zároveň je však nutné si uvědomit důležitou skutečnost, a to že je nutné dát operátorovi s velkým předstihem vědět, když smlouvu nechcete prodloužit. Pokud tak neučiníte, smlouva se automaticky prodlužuje na další dva roky. Chcete-li tarif zrušit předčasně, musíte Telefónice zaplatit 250 Kč za každý zbývající měsíc včetně toho, kdy smlouvu vypovídáte.

Ptáme-li se, proč se Telefónica zničehonic pustila do země zapovězené a dala věci na mobilním trhu do pohybu, nemůžeme nevidět souvislost s příchodem čtvrtého mobilního operátora (a následně virtuálních mobilních operátorů) a možná také s diskutovaným prodejem české pobočky. Nedávno zrušená aukce volných frekvencí pro LTE totiž přináší změnu v nových podmínkách chystané obnovené aukce: Český telekomunikační úřad totiž uvažuje o výhradní nabídce pásma 800 MHz čtvrtému operátorovi, tj. společnosti PPF Mobile Services. Všichni tři stávající mobilní operátoři tento krok označují za diskriminační. T-Mobile, Telefónica a Vodafone v takovém případě mohou soutěžit jen o frekvence zbývající.

Právě společnost PPF Mobile Services už dlouhou dobu hovoří o tom, že až se jí podaří vstoupit na trh, nabídne nižší ceny (jak za volání, tak hlavně datové služby – ostatně hovoříme zde o LTE) a pustí do své sítě virtuální operátory – právě virtuální operátoři jsou důležitou součástí mobilních trhů v mnoha koutech světa a umějí navodit skutečně konkurenční prostředí.

Jestliže tedy lidé dnes netrpělivě čekají desítky minut na podpis smlouvy se závazkem na dva roky (jako by minuty měly co nevidět dojít), možná nebude od věci nějakou krátkou dobu počkat a sledovat, co se na trhu bude opravdu dít. Vzhledem k bouřlivým reakcím operátorů to totiž může být větší než jejich “současná revoluce”. A i druhá zpráva, kterou teď vyslali, je jasná: volání a SMS nejsou to hlavní a ztrácejí dlouho na ceně. V blízké budoucnosti rozhodnou jen a pouze data. LTE.  

15. 4. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...