Úvod > Články > Mobilní přetahovaná pokračuje: operátoři zvyšují FUP

Mobilní přetahovaná pokračuje: operátoři zvyšují FUP

Mobilní operátoři pokračují v úpravě podmínek pro “neomezené” tarify volání. Nejprve T-Mobile navýšil měsíční datový limit z 1 GB na 1,5 GB, pak se přidal i Vodafone, který oznámil, že od května zdvojnásobí  FUP u nejvyššího tarifu “neomezené do všech sítí”, z 600 MB na 1,2 GB. A nelze opomenout ani další související informaci: nové tarify si objednalo už téměř čtvrt milionu klientů.

Po “cenové válce”, kterou před dvěma týdny odstartovala Telefónica, když přišla s novými “neomezenými” tarify (resp. podstatně snížila jejich cenu), se tahanice o klienty přesouvají do datové oblasti. Totiž jak T-Mobile, tak i Vodafone zásadně navyšují datové limity pro připojení do mobilu. Zejména u Vodafonu to byl očekávaný krok, jelikož jeho nabídka s FUP 600 MB měsíčně zaostávala za konkurencí dost citelně. Telefónica zatím nechává datové limity původní (u nejpopulárnějšího tarifu FREE CZ na objemu 1 GB).

T-Mobile, jenž nabízí de facto stejný tarif jako Telefónica (paušál 749 Kč měsíčně se smlouvou na dva roky), nabídl svým klientům datový strop o 50 procent výše, zvedl jej na 1,5 GB/měsíc. U nižšího tarifu (S námi v síti +), který za 499 Kč (s úvazkem na dva roky) nabízí neomezené volání v síti T-Mobilu, je ale datový strop mnohem níže: klient má při plné rychlosti předplaceno jen 200 MB dat.

Další novinkou, jíž T-Mobile oznámil, je uplatnění slev u mobilního tarif pro klienty s hlasovou službou – avšak jen v případě nových hlasových tarifů S námi v síti+ a S námi síť nesíť. Totiž když T-Mobile na počátku letošního roku představil nové datové tarify, na mobilní připojení sice poskytl slevu 150 Kč klientům s hlasovým tarifem, jenomže pouze těm, kteří chtěli používat mobilní připojení v notebooku, potažmo v tabletu (na novou SIM). Zákazníci s datovou službou v mobilu žádnou slevu nedostali a platili tedy o nějakých 150 Kč více než ti klienti, kteří připojili k mobilní síti T-Mobilu notebook či tablet. (Sleva se teď uplatňuje u mobilního datového tarifu s FUP alespoň 400 MB).

„Nasloucháme svým zákazníkům a podle toho se měníme. Tento krok je toho dalším důkazem. Věříme, že naši klienti všechny nové výhody ocení,“ uvedla Dana Tomášková,  ředitelka marketingu pro rezidentní segment v T-Mobile.

Pár dní poté i Vodafone oznámil, že zvedne datový limit: u tarifu “neomezené volání do všech sítí” za 691 Kč (cena platí při závazku na dva roky) z 600 MB na 1,2 GB/měsíc. Všem zákazníkům s tímto hlasovým tarifem operátor FUP navýší automaticky.

A kolik lidí nové nabídky volání a datových přenosů oslovily? Jak uvedla Česká tisková kancelář, z dat poskytnutých operátory vyplývá, že k polovině minulého týdne si “neomezené” tarify objednalo kolem 200 tisíc klientů. Ze tří čtvrtin to jsou koncoví zákazníci, zbytek firmy.

Operátoři uvádějí, že návštěvnost na prodejnách je stále vyšší a nezvykle vytížené jsou i informační linky. Telefónica hovoří o dvojnásobné návštěvnosti prodejen a pětinásobném provozu na infolince.

29. 4. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...