Úvod > Články > Počet optických přípojek se za tři roky téměř zdvojnásobil

Počet optických přípojek se za tři roky téměř zdvojnásobil

Třebaže optické přípojky jsou vzhledem k ostatním broadbandovým linkám zastoupeny ve výrazně menší míře, jejich počet poměrně rychle stoupá. Analýza dat ukazuje, že ve 4. čtvrtletí roku 2012 se přehoupl počet optických přípojek v Evropě přes 22 milionů – přitom v roce 2009 za stejné období to bylo 12,7 milionu přípojek.

Ukazuje to analýza dat společnosti Quantum-Web. Zatímco penetrace optických přípojek se během sledovaného období téměř zdvojnásobila, průměrná koncová cena se naopak snížila o 41 procenta: z 59 eur měsíčně na 35 eur měsíčně (v přepočtu tak klesla ze zhruba 1 520 Kč na 900 Kč). Tato částka se však netýká pouze samotného připojení, ale odráží průměrnou cenu všech možných nabízených balíčků služeb po optické síti, tj. i Double Play, Triple Play a Quad Play (bundlování internetového připojení s hlasovými službami a televizí přes internetový protokol – IPTV). 

 
“Vidíme vysokou cenovou elasticitu poptávky optických přípojek, jmenovitě 1,85, což znamená, že v Evropě pokles ceny o jedno euro způsobuje nárůst nových optických přípojek o 400 000 účastníků,” uvedl Qmars Safikhani, vedoucí analytik společnosti Quantum-Web.
 
 
 
Koncoví uživatelé mají největší zájem o samostatné přípojky (jen o službu připojení k internetu) a služby Double Play, tj. o balíček s voláním (přes internetový protokol – VoIP). Naopak nejmenší zájem je o služby Triple Play (v nichž se kombinuje ještě televize přes internetový protokol – IPTV). Elasticita Triple Play činí 1,65.
 
Cenová elasticita poptávky služeb na optické síti (Q4 2009-Q4 2012)

Samostatně1,94
Double Play2,13
Triple Play1,65
Quad Play1,82
Průměrně1,85
 
Podle společnosti Quantum-Web se cenová elasticita poptávky po datových službách založených na optické síti odvíjí od několika hlavních faktorů: Za prvé, významnou roli hraje dostupnost ostatních pevných přípojek (xDSL a kabelových přípojek) společně s 3G a 4G technologiemi, které Quantum-Web považuje za “v Evropě široce dostupné” a nejčastější náhrady. Za druhé, různé optické sítě (FTTx) firma označuje za “luxusní produkty”, a to vzhledem k vysokým investičním nákladům a nízkému stupni nezbytnosti těchto řešení. Nicméně tato charakteristika platila v minulosti pro všechny vysokorychlostní přípojky, z nichž se “nezbytnost” stala až při určité míře poptávky. Právě proto lze pozorovat u služeb na bázi optického vlákna  takto vysokou cenovou elasticitu poptávky.

6. 5. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...