Úvod > Články > Novinky u Vodafonu: Dva virtuální operátoři a rychlá LTE síť

Novinky u Vodafonu: Dva virtuální operátoři a rychlá LTE síť

Na podzim letošního roku se na trhu objeví mj. i dva mobilní virtuální operátoři v síti Vodafonu. Centropol Telecom bude cílit na domácí klientelu, zatímco DH Telecom se zaměří na firmy a služby bude patrně přeprodávat dále. A konečně: Vodafone jako poslední z velké trojky začíná testovat nejrychlejší mobilní síť LTE.

Datové služby na bázi LTE nabízí komerčně Telefónica Czech Republic de facto již od minulého roku, kdy pilotní provoz této sítě odstartoval v obci Jesenice v okrese Praha-Západ a v jižní části Prahy. Zkušební provoz chvíli po ní zahájil i konkurenční T-Mobile, jenž dnes nabízí možnost vyzkoušení tohoto řešení všem zájemcům v Mladé Boleslavi (při složení vratné kauce).

Vodafone teď LTE síť spouští nejprve v Karlových Varech.

„Pro výstavbu sítě jsme použili již přidělené frekvence v pásmu 1800 MHz,“ říká Tanja Richter, viceprezidentka pro technologie Vodafonu. „Konkrétně v pásmu 2x10MHz a 2x15MHz. V této síti nabídneme teoretickou rychlost datových přenosů až 100 Mbit/s,“ dodává.

Vodafone oznámil, že v jeho LTE síti je možné provozovat i telefonní hovory – ne však „nativně“, nýbrž přes VoIP službu CS FallBack.

Co je LTE a jaké jsou dnes nabídky v České republice? Čtěte víc v našem speciálu: LTE – přes 100 Mbit/s v mobilní síti.

Prvním virtuálním operátorem v mobilní síti Vodafonu bude od podzimu tohoto roku firma Centropol Telecom, dceřiná společnost skupiny Centropol, jež se zaměřuje na obchod s energiemi. Obě firmy zdůrazňují, že Centropol Telecom bude „opravdový virtuální operátor“, nikoli přeprodejce – čili že Centropol dostane přístup k sítím Vodafonu a cenová politika bude v jeho režii.

„Hledali jsme vhodného partnera, se kterým bychom spojili své síly v rámci modelu tzv. plnohodnotného virtuálního operátora. Jsme velice hrdí na to, že se jím stala právě skupina Centropol, významný dodavatel energie s velkým obchodním potenciálem“, říká Colin Shea, viceprezident pro strategii, plánování a regulaci Vodafonu. „Pro zvolený koncept spolupráce je zásadní, že zákazník uzavírá smluvní vztah přímo se společností Centropol Telecom, která si zajišťuje vlastní produkty, ceny i marketing. Vodafone dodává pouze síťovou infrastrukturu“.

Nabídky ještě nejsou známy – jeví se však velmi pravděpodobné, že nejvýhodnější volání a datové služby dostanou ti klienti, kteří využívají energetických služeb skupiny Centropol.

Dalším virtuálním mobilním operátorem, který se objeví v síti Vodafonu, je společnost DH Telecom. V tomto případě bude cílovou skupinou podnikatelská sféra, především pak další menší poskytovatelé telekomunikačních služeb. DH Telecom tak v síti Vodafonu dost možná bude plnit podobnou úlohu jako GTS v síti T-Mobilu.

„Díky svým technologiím a inovativním přístupům vytvoří DH Telecom nový trh pro předplacené velkoobchodní mobilní služby, speciálně zaměřené na menšinové trhy v České republice. Vodafone nám poskytl sít nejnovější generace, flexibilní přístup při jednání a technické implementaci,“ uvedl Vincent Charollais, výkonný ředitel společnosti DH Telecom.

První nabídky DH Telecom se objeví až letos v září.  

10. 6. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Dozorčí orgán EU požaduje po Metě bezplatnou možnost odmítnutí cílených reklam

Meta a další velké platformy by měly uživatelům poskytnout možnost využívat jejich služby zdarma bez cílené reklamy...

 

Vodafone zařazuje do nabídky Nova Sport 5 a 6, odvysílá Formuli 1 i MotoGP

Vodafone nabídne v rámci své Vodafone TV stanice Nova Sport 5 a Nova Sport 6. Diváci se tak mohou těšit na Formuli...

 

Microsoft uvedl na trh lehčí model umělé inteligence

Společnost Microsoft uvedla na trh odlehčený model umělé inteligence. Snaží se přilákat širší klientskou základnu...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.