Úvod > Články > Digitální agenda EU: Pětina lidí nikdy nebyla na internetu

Digitální agenda EU: Pětina lidí nikdy nebyla na internetu

Evropská komise zveřejnila přehled Digital Agenda Scoreboard, který ukazuje, že se informační společnost v EU rozvíjí pomaleji, než by měla. A lépe zřejmě nebude. Pětina obyvatel unie nikdy nebyla na internetu a polovina je počítačově negramotných.

Každoroční zpráva Digital Agenda Scoreboard, kterou vydává Evropská komise, ukazuje stav rozvoje informační společnosti a technické infrastruktury v rámci EU. Data nejsou vůbec uspokojivá a ještě problematičtější je, že tento jev nedokáže dobře pojmenovat.

Za rozvojem informační společnosti vždy stály masivní investice do infrastruktury, kterou mohou využívat jak domácnosti, tak také firmy. A právě rychlé připojení roste příliš pomalu, stejně jako dostupnost internetu prostřednictvím satelitních systémů.

Ukázkou této skutečnosti může být fakt, že 100Mb/s internet mají pouze 2 % domácností s tím, že hlavní překážkou je jednak cena a jednak samotná dostupnost sítí. Některé státy doplácejí na politiku budování drahých a výkonných akademických sítí, jako Česká republika v případě CESNETu, nebo na prosté zaspání doby.

Polovina obyvatelstva má navíc mizivou či zcela žádnou počítačovou gramotnost, což v kontextu toho, že síť pravidelně využívá 70 % obyvatel, představuje časovanou bombu. Utěšeně roste jen mobilní připojení (36 %) a pokrytí sítí LTE se meziročně zdvojnásobilo. Naopak 22 % obyvatel, kteří nebyli na internetu nikdy (jde asi o 100 miliónů osob), je uvrženo do digitální propasti a budou možná brzy vystaveni velkým ekonomickým i sociálním problémům, které jen znásobí ty současné.

Zajímavým údajem je také číslo, které se týká velkého množství podniků, které přišly do styku s eGovermentem. To, co na první pohled může vypadat dobře a representativně, ale často představuje jen velmi malou část celkové agendy podniku v kontaktu se státní správou. Opět tak jde o číslo spíše čistě statistické (87 %), aniž by reflektovalo nějak více současný skutečný stav.

19. 6. 2013

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí. Důvodem je zavádění 5G a přechod na 4G, což podpoří i další...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v červnu 2024

V červnu rychlost Wi-Fi internetu opět rostla. Podívejte se, jak si vedl váš provider a ve kterém kraji jsme...

 

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...