Úvod > Články > Open source se ve státní správě daří

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje například město Mnichov, ale zastání má také ve Francii. Šetří prostředky a posouvá služby směrem kupředu.

Open source aplikace se stále u řady lidí těší pověsti nespolehlivého, nikým negarantovaného produktu nevalné kvality bez možnosti technické podpory či servisu. Situace je ale jiná a postupně to začíná docházet také státním správám v nejrůznějších státech světa. Mezi nejznámější zastánce patří Mnichov, který používá linuxovou distribuci Mint.

V nejbližší době by město chtělo rozjet jinou zajímavou akci, totiž propagaci Lubuntu (Ubuntu s LXDE), a to nejen vysvětlující kampaní, ale také rozdáním asi 2 000 instalačních CD. Motivace je jasná – stát má zajišťovat komplexní bezpečnost svých obyvatel a s končící podporou Windows XP by se řada z nich mohla dostat do problémů.

Útoky na tyto osobní počítače přitom mohou znamenat nejen určitý diskomfort uživatelů, ale také ekonomické či bezpečnostní riziko, čemuž se chce Mnichov vyhnout. V neposlední řadě jde samozřejmě o populární a médii kvitované rozhodnutí. Zda jej budou následovat další správní subjekty, není jasné.

Také ve Francii se zdá, že se open source řešením daří. Ministerstvo zahraničí používá LibreOffice, systém Afresco a řadu dalších nástrojů, podobně je na tom i ministerstvo zemědělství. Také zde je motivace nasnadě – cílem je ušetřit peníze na nákup licencí a provoz IT. Vedlejším produktem je pak podpora otevřených formátů, což je možné také kvitovat.

Podobné technologie používá v Evropě již řada států a lze říci, že může jít o nejen úsporná opatření či populistická gesta, ale šetří náklady řadě firem a umožňuje snazší vývoj a sdílení jednotlivých komponent e-governmentu. Otevřenost formátů a podpora open source technologií se tak stále více jeví jako ekonomická nutnost a standardní, racionální politika správních celků nejrůznější úrovně.

17. 7. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Estonsko jako vzor v eGovernmentu

Estonsko je země s téměř 1,4 milióny obyvatel, která jako první prošla rozsáhlým kybernetickým útokem. A je také je...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...