Úvod > Články > Zajímavá místa z Google Maps

Zajímavá místa z Google Maps

Sem tam se v mapách Google najdou zajímavé věci. Nemyslím tím teď UFO, i když i to mnozí na záběrech z družic vidí. Ale třeba duhové letadlo nebo tvář indiána, již tvoří horský masív v Kanadě.

Badlands Guardian neboli Strážce neúrodné půdy

Přírodní útvar v kanadské Albertě vypadá jako Afričanka nebo spíše indián s čelenkou s péry na hlavě. To, co vypadá jako sluchátka, je lidmi vytvořená cesta k ropnému vrtu. Někteří lidé s příliš bujnou fantazií vidí v útvaru vpravo Číňana s bradkou. Možná soudce Ti. 

 

Chichén Itzá

Archeologické místo mayské civilizace v mexickém Yucatánu. Překlad znamená „v ústech studny Itzá“. Město a pyramida jsou 1400 let staré, ale v roce 1000 byly opuštěny, a to kupodivu dlouho tomu před Španěly. Možná jiná pyramida nabídla lepší slevy na lidské oběti?

 

 

Chcete stabilní internet bez přerušování?

Pokud nejste spokojeni s rychlostí vašeho internetu, prověřte si, jestli na vaší adrese není nabízena  novější technologie nebo levnější varianta:

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

     

    Obr z poušti Atacama

    Poušť v Chile skrývá 120 metrů dlouhou postavu obra, nakreslenou do písku někdy před tisícem let, možná před 600 lety. Mně osobně to připadá spíše jako kocour se sukýnkou, ale když obr, tak obr, nebudu se hádat. Zamyslel se už někdo nad tím, že všechny tyhle postavy viditelné z výšky (jaké jsou i na planině Nazca), mohou být jen neškodní předchůdci dnešních komiksů?

     

    Kruh v obilí Firefox

    Kruh v obilí, nazvaný Firefox (podle webového prohlížeče), se nachází v Oregonu. Vytvořili jej nikoliv ufouni, ale studenti Oregonské státní univerzity z linuxového kroužku v roce 2006 na počest 50milióntého stažení webového prohlížeče. Povedl se jim, což? Povšimněte si jeho velikosti ve srovnání s tím letadlem a autem na vedlejším poli. Jinak firefox má znamenat nikoliv ohnivá liška, ale panda červená.

     

    Potopená loď

    Google mapy zachytily také tento vrak lodi v Rudém moři. Asi nepůjde o reklamní trik, protože ani při nejvyšším přiblížení není nikde vidět nápis Coca Cola nebo McDonald.

     

    Formace v Oblasti 52

    Zato tento kruh je poněkud záhadou. Nachází se v testovacím prostoru poblíž Tonopah v Nevadě, známém také jako Oblast 52 (Area 52). Patří ministerstvu energetiky USA a jde o přísně střežené vojenské zařízení. Podle této kombinace soudě, jde asi jen o futuristický design místních Dukovan. Nebo Černobylu.

     

    Duhové letadlo

    Letadlo, zachycené nad Rock Hill v Jižní Karolíně, se díky pohybu ve vzduchu podobá spíše duhovému ptáku.

     

    Podivné linie v Číně

    Na internetu nenajdete moc informací, oč jde. Podivná mozaika se nachází v poušti v provincii Gansu Sheng (Kan-su šeng) v Číně. Podle některých neoficiálních informací byla vytvořena v roce 2004. Linie se nacházejí blízko světového kulturního dědictví UNESCO, jeskyní Mogao (Jeskyně tisíce Buddhů). Za pozornost prý stojí fakt, že linie jsou rovné i navzdory nerovnému povrchu.

     

    Co to bylo nad Čukotkou?

    Na současné fotografii mapy stejného místa již tento podivný mrak či objekt nad sibiřskou tundrou nenajdete. Ale nejsou to ani čtyři roky, kdy se na internetu lidé dohadovali, oč asi jde. Jinak jde o zcela neobydlenou oblast, nejbližším městem je až Egvekinot, což je zhruba 90 km vzdušnou čarou na východ. (Řečeno slovy mého syna, lidi taky přeženou každé hovno, které ze satelitu vypadne.)

     

    Tak že by konečně UFO?

    I tentokrát vás zklameme. Sice to vypadá jako UFO, jež přistálo někomu na střeše, ale ve skutečnosti jde o sochu, která byla součástí výstavy, a nikdy nebyla odstraněna. Nachází se na střeše budovy Inkpot v Holandsku.

     

    Titanik

    Místo, kde nic neuvidíte, kromě moře. Dokonce ani Jack Dawson neplave na hladině. Kdyby však satelity viděly do hlubin, tak ano, tam se nejslavnější vrak nachází.

     

    Meteoritické jezero Elgygytgyn

    Čukotské Bílé jezero vzniklo v kráteru po meteoritu a má rozlohu 119 km čtverečných. Dosahuje hloubky až 169 metrů.

     

    Tunguská událost

    Spadl zde 30. června 1908 v 7:15 ráno meteorit, kometa, planetka nebo asteroid? Nebo vážně ti ufouni? Nebo jen proletěla vzduchem příliš natlakovaná kadibudka? Nikdo netuší.

     

    Kde sídlili bohové

    A nakonec se podíváme na Mytikas, nejvyšší horu řeckého pohoří Olymp, kde údajně sídlili řečtí bohové. Jak se zdá, už se odstěhovali, když jim satelity stále koukají do obýváku.

    3. 8. 2013

    Autor: Jan Lipšanský

    Sdílejte

    Nejčtenější články

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

     

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

     

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...