Úvod > Články > Co (ne)přinesla aukce LTE

Co (ne)přinesla aukce LTE

Listopadová dražba frekvencí pro rychlý internet nepřinesla ani maximální zisky, ani nového operátora. Místo toho došlo k odkoupení O2 od španělské Telefonica českou finanční skupinou PPF.

Listopadová aukce kmitočtů byla očekávána hned z několika důvodů. Předně mělo jít o vylepšení státního rozpočtu o několik miliard korun. Předchozí vedení Českého telekomunikačního úřadu dokonce varovalo před tím, aby byl tento přísun příliš velký, neboť by prý mohl znamenat vážné finanční problémy pro mobilní operátory.

Druhým, neméně zajímavým aspektem, bude rozvoj LTE sítí, tedy sítí rychlého internetu. Jde o technologii, která ve světě funguje již docela běžně a Česká republika by se rozvojem této infrastruktury opět o něco přiblížila vyspělému světu.

Tato skutečnost je zajímavá nejen pro obyčejné koncové uživatele, kteří se mohou těšit na rychlejší a stabilnější připojení k mobilnímu internetu po téměř celém území již koncem příštího roku, ale bude mít zásadní ekonomické konsekvence. Technologická vybavenost těmito technologiemi je důležitá jak pro investory a startupovou ekonomiku, tak také pro rozvoj klasického průmyslu. Příkladů jsou přitom desítky – čím lepší a rychlejší připojení, tím lépe pro stát i firmy.

Jedním z prvků, které (podle některých argumentací) bránili většímu rozvoji digitální státní správy, tedy eGovernmentu bylo, že především pro vesnice či úředníky pohybující se přímo v terénu nemuselo být adekvátní připojení vždy samozřejmostí. Jedním z motivů by tak mělo být doplnit rychlým internetem všechna místa, kde chce stát vykonávat nějakou formu aktivního úředního dohledu. LTE by v tomto ohledu mělo sehrát svou roli.

V neposlední řadě jsou zde pak očekávaní koncových uživatelů, ale také prodejců aplikací, jejich vývojáře i těch, kteří budou prodávat či distribuovat fyzická zařízení. Rozvoj technologie by tak měl akcelerovat celý trh. Jestliže podle většiny analýz měl rok 2013 patřit ve světě LTE, tak ČR je asi o rok až dva pozadu.

To, co všechny ale zajímalo nejvíce, bylo, zda se díky akci objeví nový operátor. Dokonce parametry celého procesu byly nastaveny tak, aby vstup nového operátora co možná nejvíce podpořily. České prostředí je totiž problematické především v tom, že dva největší operátoři spolu intenzivně kooperují a Vodafone nemá žádného „druhého do party“, takže jeho náklady na adekvátní služby jsou podstatně vyšší než v případě T-Mobile či O2. Nový operátor by situaci mohl vyrovnat a výrazně stlačit ceny volání i dat.

PPF koupila O2

Finanční skupina PPF se snažila vstoupit na mobilní trh již během prvního, později zrušeného, kola aukce. Poté, co usoudila, že šance a náklady na rozumný vstup na trh jsou mizivé, využila nabídky na koupi české části Telefonica, totiž firmy vystupující pod jménem 02. Díky této akvizici (63,6 miliardy Kč) získala silného hráče jak na poli klasických telefonů, tak také v mobilním světě.

Díky této akvizici přestala být samotná akce příliš zajímavá. V zásadě došlo k posílení nejsilnějšího hráče na trhu a zmizel jediný relevantní možný zájemce o čtvrtého mobilního operátora, což je smůla jak pro koncové zákazníky, tak také pro Vodafone.

PPF se díky této akvizici stane také dvorním dodavatelem technologických řešení pro státní správu, neboť již teď zajišťuje například chod datových schránek (provozovatelem je Česká pošta, ale O2 dodává technologie) nebo Portál veřejné správy. Mimo to dodává infrastrukturu i technologie do firem a lze očekávat, že její pozice bude díky výsledkům aukce LTE sílit.

PPF se tak dostala do oblasti státní správy, což je z řady důvodů velice výhodné. Na druhé straně je zde jasný výsledek voleb a – pokud nepočítáme s tím, že by se Ivan Pilný dostal na ministerstvo vnitra či průmyslu a obchodu – nelze nějaký razantní růst eGovernmentu v nejbližší době očekávat.

Zájem byl mizivý

Hlavní událost se tak odehrála ještě před samotnou dražbou a výsledky jsou takové, že ČTU rozhodně nemusí mít obavy z toho, že by se operátoři finančně vyčerpali. Většina bloků (i ve velice lukrativním pásmu 800 MHz) se vydražila za částky jen minimálně vyšší, než byla vyvolávací cena. Za zmínku snad jen stojí vůbec nejlepší blok A3 (2 x 10 MHz souvislý a konkrétní), který byl pořízen o 20 % dráže, než jaká byla vyvolávací cena. Jeden blok z pásma 800 MHz nebyl navýšen vůbec.

Nejméně aktivním hráčem byl T-Mobile, největší obchody naopak dělal Vodafone. Pásmo 1800 MHz bylo ještě méně atraktivní a počet příhozů (po 5 %) se pohyboval mezi jedním až dvěma. Jeden předem reservovaný segment pro nového hráče vydražen nebyl a ČTU ho zatím nikomu prodávat nebude.

Lze jen spekulovat o tom, jaké s ním budou plány. Jeho prodej někomu z velké trojky by ale znamenal téměř jistě definitivní konec šancí na nového operátora a tak lze čekat spíše taktické vyčkávání.

Povzbudivé je, že žádný operátor se finančně rozhodně nevyčerpal a tak lze očekávat rychlé a masivní investice do infrastruktury, která by LTE umožňovala. V Česku by mělo k 98 % pokrytí rozlohy dojít asi až za čtyři až pět let, velká část populace – především velká města, případně dálniční tahy – by se mohli dočkat již v roce 2014, nejpozději začátkem roku následujícího.

Závěrem

Rok 2013 je v českém technologickém prostředí nesen ve znamení velkých akvizic a změn poměrů sil v nejrůznějších trzích. Po mediálních zemětřeseních u MAFRA a Centrum tak přichází na řadu další oblast, tentokráte telekomunikační.

Výsledky aukce jsou zatím více méně neutrální. Pro 02 je dobře, že má vlastníka, který je při penězích a s technologiemi pracuje (i když především v bankovní a úvěrové oblasti), protože dlouhodobé připojení ke španělské matce by znamenalo technologickou i ekonomickou stagnaci. Ostatně výše dividend každoročně ukazovala, že na nějaký velký rozvoj nemá skupina ani chuť ani prostředky.

Na druhou stranu je zřejmé, že čtvrtý operátor u nás nebude (alespoň v nejbližších letech) a že výtěžky z LTE pro rozpočet mohly být o miliardu (možná dvě nebo tři) pro rozpočet vyšší. Z makroekonomického střednědobého hlediska bude ale klíčové, jak rychle a s jakými parametry se síť u nás rozvine.  To je ale otázka, na kterou dnes neumí nikdo uspokojivě odpovědět.

27. 11. 2013

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...