Úvod > Články > Není to vtip: Platnost kreditu je 1 měsíc... aneb Palmafone představil nabídku

Není to vtip: Platnost kreditu je 1 měsíc... aneb Palmafone představil nabídku

Český mobilní trh je bohatší o dalšího virtuálního operátora. Palmafone provozovaný stejnojmennou společností (dříve HB Capital a.s.) představil svou hlasovou a datovou nabídku v mobilních sítích symbolicky 11.12. 2013 – avšak nelze se divit, pokud má někdo stále podezření, že se jedná o vtip. Platnost kreditu totiž činí pouhopouhý měsíc a vyšší paušální tarify nenabízejí volné minuty ani do sítě. To vše navíc při nevýhodné minutové tarifikaci (60+60).

Prozkoumáme-li nabídku nového virtuálního operátora v matematicko-statistických modelech a srovnáme-li ji s nabídkami konkurence, zjistíme, že spadá někam na nejspodnější příčky. Od úplného dna ji v některých případech dělí jen konkurenční tarify určené pro vysokou spotřebu. A také ceníky „velké trojky“ (Telefónica, T-Mobile, Vodafone). Nabídka v takové podobě, jakou představil Palmafone, by možná zaujala koncem loňského léta, dnes v záplavě virtuálních sítí nikoli.

Palmafone nabízí jeden prepaid tarif (PF Kredit) a tři postpaid tarify, PF 39, PF 139 a PF Rodina. První je tedy předplacená karta se sazbou 2,50 Kč/min. Cena volání je stejná při terminaci v síti i mimo síť, jedna SMS stojí 1,50 Kč a MMS 5,50 Kč. Co je však při těchto sazbách nepochopitelné, tarifikace činí 60+60, tzn. hovory jsou počítány po celých minutách. Vzhledem k tomu, že s minutovou sazbou ve výši 2,50 Kč a při tarifikaci 60+1 přišel už dávno vůbec první „virtuál“ BLESKmobil, lze jen těžko domýšlet, jaké cílové skupině je tato předplacenka určena. A to zvláště tehdy, když zjistíme, že platnost kreditu je pouhý jeden měsíc. Vzhledem k minimální částce dobití (kuponem), která činí 200 Kč, je tento tarif určen pro skutečné fajnšmekry.

Paušální tarify na tom nejsou o moc lépe. Opět jsou zatíženy tarifikační mírou 60+60, ale ani jeden neobsahuje volné jednotky; ani minuty a ani SMS. Nižší tarif s paušálním měsíčním poplatkem ve výši 39 Kč má minutovou sazbu za volání v hodnotě 2,30 Kč bez ohledu na terminaci a SMS stojí 1,30 Kč. Vyšší tarif s paušálním poplatkem 130 Kč obsahuje pouze nižší sazbu za volání – 2,00 Kč/min – a SMS (1,00 Kč). Poslední, rodinný tarif je také extrémní záležitostí: Za 799 Kč měsíčně získá klient 4 SIM karty, volání za 2,00 Kč/min (SMS za 1,00 Kč) a možnost „volání v rámci rodiny zdarma“. Opět při tarifikaci 60+60. Připomeňme pouze to, že bezplatné volání je mezi virtuálními operátory rozšířené: netýká se však rodiny, ale celé vlastní sítě a bývá i podstatně levnější (například Mikrotech v rámci tarifu Mikro nabízí bezplatné volání do sítě při paušálním poplatku 170 Kč měsíčně).

Datovou nabídku shrnuje následující tabulka. Jen dodejme, že denní balíček má objem 50 MB a stojí 49 Kč.

16. 12. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

Google mění plány, cookies v Chromu automaticky blokovat nebude

Společnost Google oznámila, že v prohlížeči Chrome soubory cookies třetích stran nakonec blokovat nebude.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...