Úvod > Články > 3G a LTE od Vodafonu jsou dostupné pro 75 % populace

3G a LTE od Vodafonu jsou dostupné pro 75 % populace

Mobilní operátor Vodafone slibuje do konce roku pokrýt téměř veškerou populaci České republiky (93 procenta). V současnosti je jeho Turbo Internet (3G+LTE) dostupný již 75 procentům obyvatel. Teoretické rychlosti se pohybují od 20 do 100 Mbit/s v závislosti na použité technologii. Reálné rychlosti jsou pochopitelně nižší.

Vodafone zastřešuje pod značkou Turbo Internet mobilní datová připojení na bázi jak klasických 3G sítí (HSPA+, HSPA+ DC), tak i LTE, pracujících na frekvencích 800 MHz, 900 MHz a 1800 MHz. Jeho síť se od konkurenční Telefónicy a T-Mobilu, jež spolu datové sítě sdílejí, liší tím, že pro LTE používá kromě kombinací pásem na 1 800 MHz a 800 MHz také frekvenci 900 MHz. Také díky tomu se datové sítě dostávají i do odlehlejších oblastí (rozumějte i mimo hustě obydlená centra měst, do menších obcí a vesnic).

LTE na frekvenci 900 MHz podporuje datové přenosy rychlostí až 20 Mbit/s, kdežto na vyšších frekvencích kolem 75-100 Mbit/s. Reálné rychlosti jsou samozřejmě nižší a konkrétní hodnoty závisejí na řadě faktorů, jako je vytížení sítě, zarušenost terénu, použitý přístroj aj. Vodafone uvádí, že v místech s LTE 900 při ostrém provozu naměřil rychlost downloadu 15 Mbit/s.

Rovněž pokrytí pomalejšími sítěmi na této bázi (a zejména pak na starším HSPA+) je mnohem vyšší. Nejrychlejší sítě jsou dostupné jen na velmi malém území. Prozatím je nejhustěji pokryt západ a severozápad Čech. Budování sítí bude pokračovat směrem do středních, severních a západních Čech. Operátor uvádí, že v současnosti je Turbo Internet dostupný v 1876 obcích, z nichž 1140 má k dispozici právě LTE na frekvenci 900 MHz.

K používání LTE sítí je nutné vlastnit příslušný mobilní přístroj s podporou LTE (seznam je webu operátora) a zřídit si novou SIM kartu, popř. USB modem (pokud zákazníci chtějí připojit k datovým sítím svůj notebook).

O cenách a podmínkách služby Turbo Internet více ve zprávě z minulého týdne: Vodafone nabízí datový tarif s 20 GB za 499 Kč. Spojení se navíc zpomalí jen u datově náročných aplikací.

3. 2. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí. Důvodem je zavádění 5G a přechod na 4G, což podpoří i další...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v červnu 2024

V červnu rychlost Wi-Fi internetu opět rostla. Podívejte se, jak si vedl váš provider a ve kterém kraji jsme...

 

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...