Úvod > Články > 3G a LTE od Vodafonu jsou dostupné pro 75 % populace

3G a LTE od Vodafonu jsou dostupné pro 75 % populace

Mobilní operátor Vodafone slibuje do konce roku pokrýt téměř veškerou populaci České republiky (93 procenta). V současnosti je jeho Turbo Internet (3G+LTE) dostupný již 75 procentům obyvatel. Teoretické rychlosti se pohybují od 20 do 100 Mbit/s v závislosti na použité technologii. Reálné rychlosti jsou pochopitelně nižší.

Vodafone zastřešuje pod značkou Turbo Internet mobilní datová připojení na bázi jak klasických 3G sítí (HSPA+, HSPA+ DC), tak i LTE, pracujících na frekvencích 800 MHz, 900 MHz a 1800 MHz. Jeho síť se od konkurenční Telefónicy a T-Mobilu, jež spolu datové sítě sdílejí, liší tím, že pro LTE používá kromě kombinací pásem na 1 800 MHz a 800 MHz také frekvenci 900 MHz. Také díky tomu se datové sítě dostávají i do odlehlejších oblastí (rozumějte i mimo hustě obydlená centra měst, do menších obcí a vesnic).

LTE na frekvenci 900 MHz podporuje datové přenosy rychlostí až 20 Mbit/s, kdežto na vyšších frekvencích kolem 75-100 Mbit/s. Reálné rychlosti jsou samozřejmě nižší a konkrétní hodnoty závisejí na řadě faktorů, jako je vytížení sítě, zarušenost terénu, použitý přístroj aj. Vodafone uvádí, že v místech s LTE 900 při ostrém provozu naměřil rychlost downloadu 15 Mbit/s.

Rovněž pokrytí pomalejšími sítěmi na této bázi (a zejména pak na starším HSPA+) je mnohem vyšší. Nejrychlejší sítě jsou dostupné jen na velmi malém území. Prozatím je nejhustěji pokryt západ a severozápad Čech. Budování sítí bude pokračovat směrem do středních, severních a západních Čech. Operátor uvádí, že v současnosti je Turbo Internet dostupný v 1876 obcích, z nichž 1140 má k dispozici právě LTE na frekvenci 900 MHz.

K používání LTE sítí je nutné vlastnit příslušný mobilní přístroj s podporou LTE (seznam je webu operátora) a zřídit si novou SIM kartu, popř. USB modem (pokud zákazníci chtějí připojit k datovým sítím svůj notebook).

O cenách a podmínkách služby Turbo Internet více ve zprávě z minulého týdne: Vodafone nabízí datový tarif s 20 GB za 499 Kč. Spojení se navíc zpomalí jen u datově náročných aplikací.

3. 2. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...