Úvod > Články > Dočkáme se rychlejšího WiFi?

Dočkáme se rychlejšího WiFi?

Společnosti Google a Microsoft, jindy nesmiřitelní rivalové, založily společný lobbistický podnik Wififorward, který má bojovat za nová frekvenční pásma pro Wi-Fi. Cílem má být větší rychlost i kvalita připojení.

Wi-Fi je jednou z nejparadoxnějších technologií – původně nebyla vůbec koncipována pro tak masivní používání, jakého jsme dnes svědky. A to hned ve třech oblastech. Předně existují sítě, do kterých se připojují desítky nebo stovky uživatelů, což je věc, která v době návrhu této technologie nikoho nenapadla.

Stejně jako to, že budou existovat místa, kde se budou křížit nikoli dvě nebo tři sítě, ale třeba deset druhů signálů. A v neposlední řadě je zde špatně řešitelná otázka bezpečnosti.

Přesto se Wi-Fi prosadilo a například koncepty metropolitních sítí zůstaly zcela nevyužity. Vysílá přitom ve dvou relativně úzkých pásmech 2,4 a 5 GHz, které není nutné licencovat (ISM). To ale přináší řadu omezení.

2,4 GHz je frekvence, která je příjemná z hlediska možnosti pokrytí velkého prostoru. Na druhou stranu je pomalejší a pásmo je více zaplněné. 5GHz varianty jsou sice rychlejší, ale také mají (s povoleným výkonem) menší dosah.

Tyto problémy se tak reálně řeší tím, že se dají pořídit 5GHz AP, které mají větší než povolený výkon, a člověk si je umístí tak, aby pokud možno nekolidoval příliš se sousedy. Takové řešení je ale nelegální a může přinášet řadu problémů. Google a Microsoft jsou skeptičtí k tomu, že by třeba WiMax či 3G sítě mohly Wi-Fi nahradit nebo vytlačit, a to i v oblasti, jakou je internet věcí.

Snaží se proto navrhnout, aby bylo spektrum rozšířené, což by mělo za následek lepší možnosti pokrytí a vyšší rychlost. Lobbistické sdružení se jmenuje Wififorward a snaží se popsat výhody, které by rozšíření pásma přineslo. Není přitom možné vyčíst, o jaké rozšíření má jít. Pásmo, které se hodí pro Wi-Fi,m je přitom ideální i pro další technologie.

Osobně se ale stavím k celému projektu mírně skepticky – je sice příjemné mít k dispozici rychlejší Wi-Fi, možnost pokrýt například celá náměstí signálem, ale také to přináší řadu problémů.

Wi-Fi je na výsluní díky levným čipům, nikoli díky výhodnosti standardu. Možná by tak bylo lepší se zamyslet nad tím, čím jej v budoucnu nahradit.

Zaplnění pásma pro Wi-Fi je krok přesně proti možnému pokroku, neboť jen posílí starou technologii na úkor nové.

19. 2. 2014

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...