Úvod > Články > Další levné volání: Teleúspory, plazi a Bezdrát

Další levné volání: Teleúspory, plazi a Bezdrát

Na tuzemský mobilní trh vstoupili další virtuální mobilní operátoři. Již více než padesátka mobilních poskytovatelů je tedy bohatší o další členy: v nabídce jsou jednak zajímavé hlasové sazby, ale i data.

Prvním z nových únorových operátorů je společnost Elephant Orchestra s.r.o., jež provozuje server Uspory.cz. Do svého portfolia tak přidala i služby virtuálního operátora, a to pod názvem Teleuspory.cz. Mottem služby je "Výhodné volání pro celou rodinu", k čemuž může mít leckdo hned zkraje své výhrady: hlasové služby jsou totiž zatíženy nejméně výhodnou tarifikací 60+60, tj. všechny hovory jsou zaokrouhlovány na celé minuty (nejenže spojení hovoru je účtováno jako celá minuta, ale na celou minutu se zaokrouhluje i každá započatá minuta).

V nabídce jsou tři hlasové a jeden speciální SMS tarif a také další čtyři datové tarify (ano, celkem zde máme 16 možností -- dřívější výhoda virtuálních mobilních operátorů, přehlednost, již u mnoha nových poskytovatelů přestává existovat). Tarify se od sebe liší výší měsíčního paušálu a potom jen objemem volných minut, resp. u speciálního SMS tarifu počtem volných textových zpráv.

Základní tarif, Na příjmu, obsahuje měsíční paušální poplatek 49 Kč, přičemž minuta hovoru stojí 0,49 Kč do sítě, resp. 1,49 Kč mimo síť. SMS vyjde na 0,99 Kč, resp. na 1,49 Kč. Druhý tarif Volám občas vyjde na 199 Kč měsíčně a klient k němu dostává 120 volných minut (jak jsme řekli, sazby zůstávají stejné). Vyšší tarif Volám hodně stojí 349 Kč a nabízí 350 volných minut do všech sítí v České republice. Stejně stojí i Píšu hodně, ale jak název napovídá, určen je zákazníkům orientovaným na psaní SMS: místo volných minut zahrnuje 300 volných krátkých textových zpráv.

Datová nabídka sestává ze čtyř balíčků o objemu 150 MB, 300 MB, 600 MB a 1,5 GB v cenách 85 Kč, 160 Kč, 256 Kč, resp. 445 Kč. Po vyčerpání limitu rychlost klesne na 16 kbit/s.

Dalším novým operátorem je Reptil.cz. Hned je však třeba poznamenat, že se jedná o poměrně ojedinělý projekt: provozovatel tohoto virtuálního operátora totiž využije výnosy z telekomunikačních služeb k provozu stejnojmenného portálu zaměřeného na problematiku plazů (Svět plazů). V nabídce jsou dva vcelku jednoduché tarify postavené na prepaid principu (předplacené karty). První z nich, Reptil sekundovka, přichází s výhodnou sekundovou tarifikací (1+1), měsíční paušál (poplatek za SIM) činí 40 Kč a minuta hovoru vyjde na 0,80 Kč (do sítě), resp. 1,90 Kč (mimo síť). SMS stojí 0,80 Kč (v síti), resp. 1,29 Kč (mimo síť).

Druhý tarif sice nabízí nižší sazby, ale je zatížen nejvyšší používanou tarifikací, 60+60. Cena hovoru zde stojí 0,60 Kč (do sítě), resp. 1,50 Kč (mimo síť). SMS stojí stejně jako v předchozím případě.

Datových tarifů je celkem pět: 50 MB, 100 MB, 500 MB, 1 GB a 3 GB při cenách 55 Kč, 90 Kč, 230 Kč, 290 Kč a 550 Kč. Nutno podotknout, že při vyčerpání dat dojde u prvních dvou tarifů ke kompletní blokaci datových přenosů, u zbylých tří klesne rychlost (tu však operátor neuvádí).

 

Dnes posledním virtuálem, o kterém si povíme, je společnost Fortech, provozující síť Bezdrat.net. Ta coby virtuální mobilní operátor své brány otevřela vlastně dříve než dva výše zmíněné subjekty, a to už v lednu tohoto roku bez větší (žádné?) mediální účasti. Jde o dalšího z řady operátorů působících v sítí T-Mobilu a nabízející předplacené karty. V případě Fortechu jde o nabídku jasnou a přehlednou: měsíční poplatek 30,25 Kč, tarifikace 60+1 (tedy již známá střední cesta, kdy se spojení hovoru počítá jako provolaná minuta) a vcelku příznivé minutové sazby, jmenovitě 1,21 Kč/min. do všech tuzemských sítí. Na stejnou částku pak vyjde také SMS. Datové balíčky jsou tři: 100 MB, 500 MB a 2 GB za cenu 59 Kč, 159 Kč, resp. 399 Kč.  

24. 2. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...