Úvod > Články > Vodafone i O2 spouštějí LTE-A, rychlost šplhá až k 255 Mbit/s

Vodafone i O2 spouštějí LTE-A, rychlost šplhá až k 255 Mbit/s

Mobilní operátoři Vodafone a O2 spustili novou technologii LTE-A: teoretické hodnoty rychlostí přenosu dat se pohybují od 112,5 Mbit/s až k 225 Mbit/s v závislosti na technologickém provedení. A Vodafone chce v budoucnu dosáhnout propustnosti až 300 Mbit/s.

Vodafone loni zpřístupnil návštěvníkům karlovarského Mezinárodního filmového festivalu rychlou mobilní síť postavenou na LTE. V březnu letošního roku operátor posílil síť v lázeňské zóně a patřičně ji zrychlil: na frekvenci v pásmu 1800 MHz lze dosáhnout teoreticky až 150 Mbit/s při stahování dat a až 50 Mbit/s při odesílání.

Na ostatních místech Karlových Varů je nově dostupné LTE také na frekvenci 800 MHz s teoretickou rychlostí až 75 Mbit/s. A co víc, na konci června Vodafone spustil za pomocí společnosti Huawei také síť postavenou na technologii LTE-A (LTE Advanced).

Ta má ještě vyšší propustnost, v ideálních podmínkách až 225 Mbit/s ve směru k uživateli (stahování). Vyšších rychlostí je dosaženo díky spojení pásem 1800 MHz (s šířkou 20 MHz) a 800 (o šířce 10 MHz). „Spojením dvou pásem v síti LTE-A dojde k významnému zvýšení rychlosti mobilního přenosu dat a zvýšení výkonu LTE systému,“ uvedl Jiří Švarc, ředitel vývoje sítě ve Vodafonu. „Vodafone tímto inovativním krokem otevírá prostor pro příchod nových LTE zařízení kategorie 6, která se na trhu objeví na podzim tohoto roku.“

A svou trochu do mlýna přidalo i O2. Před pár dny oznámilo dostupnost vlastní LTE sítě v téže lokalitě. V pátek 4. července spustilo v centru Karlových Varů síť LTE na frekvenci 800 MHz (té "pomalejší"). Síť bude zatím fungovat jen omezeně po dobu konání filmového festivalu.

"Síť 4G LTE doplní stávající 3G síť, díky čemuž se razantně zvýší celková dostupná datová kapacita sítě O2," říká Petr Slováček, ředitel divize Provoz společnosti O2 Czech Republic. "Vedle toho po dobu konání filmového festivalu posílíme i pokrytí sítí 2G a 3G," dodává. Například 3G síť postavená na HSPA+ podporuje datové přenosy s teoretickou rychlostí až 42 Mbit/s -- reálné hodnoty jsou však nižší.

Ze strany O2 to však nebylo vše. Hned druhý den společnost oznámila, že i ona spouští síť LTE-A. Ne však v Karlových Varech, ale na Vysočině (konkrétní seznam vysílačů chybí, operátor zmiňuje jen „vybrané lokality“). Na rozdíl od Vodafonu však spojuje pásmo na frekvenci 800 MHz se šířkou 10 MHz a na 1800 MHz o šířce 5 MHz.

Tím stoupá maximální teoretická rychlost přenosu dát na 112,5 Mbit/s. O2 však již nyní testuje spojení pásem v rozsahu 10 MHz + 15 MHz, což umožní stahování rychlostí až 185 Mbit/s.

"Nyní pracujeme především na pokrývání co největšího území signálem 4G LTE, nicméně naši infrastrukturu již připravujeme na další zrychlování. I kvůli tomu jsme ve vybrané lokalitě spustili technologii LTE Advanced, abychom v praxi vyzkoušeli její možnosti," uvedl Petr Slováček.

7. 7. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

Google mění plány, cookies v Chromu automaticky blokovat nebude

Společnost Google oznámila, že v prohlížeči Chrome soubory cookies třetích stran nakonec blokovat nebude.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...