Úvod > Články > LTE dál roste: Větší pokrytí i spolupráce operátorů

LTE dál roste: Větší pokrytí i spolupráce operátorů

T-Mobile oznámil, že pokryl většinu obyvatel Prahy, signál rychlé mobilní sítě má být dostupný pro tři čtvrtiny populace hlavního města. Kromě toho začal s konkurenčním O2 sdílet první LTE vysílače na různých místech republiky a do jednání o sdílení a konsolidaci 2G, 3G i LTE sítí se vložil i Vodafone.

Mobilní operátor T-Mobile v minulých dnech oznámil rozšíření mobilní sítě na bázi LTE v nových částech Prahy: kromě jiných jsou teď pokryty i městské části Hradčany, Smíchov, Vysočany a Uhříněves. LTE síť má být nyní dostupná pro zhruba 75 procent obyvatel hlavního města.

„Udělali jsme další důležitý krok k naplnění slibu, že signál našeho nejrychlejšího mobilního internetu bude pro všechny obyvatele Prahy dostupný do října letošního roku,“ řekl Milan Hába, ředitel řízení kategorie a produktů T-Mobile, „Nezapomínáme samozřejmě ani na venkovské oblasti a brzy oznámíme spuštění LTE v dalších okresech.“

T-Mobile ve své zprávě uvádí, že nově byly pokryty tyto městské části: Střížkov, Kobylisy, Prosek, Vysočany, Libeň, Karlín, Bubeneč, Nové Město, Smíchov, Malá Strana, Hradčany, Josefov, Strahov, Cholupice, Písnice, Kunratice, Průhonice, Vestec, Hrnčíře, Šeberov, Nupaky, Kolovraty, Uhříněves, Benice, Netluky, Koloděje, Dubeček, Dubeč, Horní Měcholupy, Újezd nad Lesy, Klánovice, Běchovice, Šestajovice, Satalice, Březiněves a Ďáblice.

O2 a T-Mobile se také dohodli na sdílení LTE vysílačů v různých částech republiky, výjimkou je jen Praha a Brno. Sdílení sítí začalo v částech okresů Tábor a Pelhřimov. O2 se bude starat o vysílače na Pelhřimovsku, T-Mobile pak o sítě na Táborsku. Signál je nově dostupný například v obcích Radenín, Smilovy Hory, Vodice, Pohnánec, Dolní Hořčice, Pohnání a Zadní Střítež (Táborsko); Čížkov, Eš, Samšín, Bořetice, Bohdalín, Čáslavsko, Zhořec, Těmice nebo Cetoraz (Pelhřimovsko). Maximální teoretická rychlost připojení činí 75 Mbit/s pro stahování a 25 Mbit/s pro odesílání dat. Reálné hodnoty se budou odvíjet od různých faktorů.

O sdílení sítí -- nejen LTE, ale také 2G/3G, má zájem i Vodafone. Společnosti oznámily, že o možnosti sdílení a konsolidace mobilních sítí jednají. V současnosti se pracuje na analýzách možného obchodního modelu této spolupráce. Až budou analýzy hotovy, operátoři se rozhodnou, zda chtějí v projektu pokračovat.  

14. 7. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...