Úvod > Články > LTE dál roste: Větší pokrytí i spolupráce operátorů

LTE dál roste: Větší pokrytí i spolupráce operátorů

T-Mobile oznámil, že pokryl většinu obyvatel Prahy, signál rychlé mobilní sítě má být dostupný pro tři čtvrtiny populace hlavního města. Kromě toho začal s konkurenčním O2 sdílet první LTE vysílače na různých místech republiky a do jednání o sdílení a konsolidaci 2G, 3G i LTE sítí se vložil i Vodafone.

Mobilní operátor T-Mobile v minulých dnech oznámil rozšíření mobilní sítě na bázi LTE v nových částech Prahy: kromě jiných jsou teď pokryty i městské části Hradčany, Smíchov, Vysočany a Uhříněves. LTE síť má být nyní dostupná pro zhruba 75 procent obyvatel hlavního města.

„Udělali jsme další důležitý krok k naplnění slibu, že signál našeho nejrychlejšího mobilního internetu bude pro všechny obyvatele Prahy dostupný do října letošního roku,“ řekl Milan Hába, ředitel řízení kategorie a produktů T-Mobile, „Nezapomínáme samozřejmě ani na venkovské oblasti a brzy oznámíme spuštění LTE v dalších okresech.“

T-Mobile ve své zprávě uvádí, že nově byly pokryty tyto městské části: Střížkov, Kobylisy, Prosek, Vysočany, Libeň, Karlín, Bubeneč, Nové Město, Smíchov, Malá Strana, Hradčany, Josefov, Strahov, Cholupice, Písnice, Kunratice, Průhonice, Vestec, Hrnčíře, Šeberov, Nupaky, Kolovraty, Uhříněves, Benice, Netluky, Koloděje, Dubeček, Dubeč, Horní Měcholupy, Újezd nad Lesy, Klánovice, Běchovice, Šestajovice, Satalice, Březiněves a Ďáblice.

O2 a T-Mobile se také dohodli na sdílení LTE vysílačů v různých částech republiky, výjimkou je jen Praha a Brno. Sdílení sítí začalo v částech okresů Tábor a Pelhřimov. O2 se bude starat o vysílače na Pelhřimovsku, T-Mobile pak o sítě na Táborsku. Signál je nově dostupný například v obcích Radenín, Smilovy Hory, Vodice, Pohnánec, Dolní Hořčice, Pohnání a Zadní Střítež (Táborsko); Čížkov, Eš, Samšín, Bořetice, Bohdalín, Čáslavsko, Zhořec, Těmice nebo Cetoraz (Pelhřimovsko). Maximální teoretická rychlost připojení činí 75 Mbit/s pro stahování a 25 Mbit/s pro odesílání dat. Reálné hodnoty se budou odvíjet od různých faktorů.

O sdílení sítí -- nejen LTE, ale také 2G/3G, má zájem i Vodafone. Společnosti oznámily, že o možnosti sdílení a konsolidace mobilních sítí jednají. V současnosti se pracuje na analýzách možného obchodního modelu této spolupráce. Až budou analýzy hotovy, operátoři se rozhodnou, zda chtějí v projektu pokračovat.  

14. 7. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

EU obvinila platformu X z klamání uživatelů

Společnost X porušila pravidla Evropské unie týkající se online obsahu. Modrý odznak prý klame uživatele sociální sítě.

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

Google mění plány, cookies v Chromu automaticky blokovat nebude

Společnost Google oznámila, že v prohlížeči Chrome soubory cookies třetích stran nakonec blokovat nebude.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...