Úvod > Články > Koaxiální domácnost

Koaxiální domácnost

V loňském roce jsme se několikrát věnovali různorodým řešením domácí sítě, zejména s ohledem na stále populárnější multimediální obsah zpřístupněný širokopásmovými přípojkami k Internetu. Jedna technologie se ale ke slovu dostala jen okrajově: koaxiální rozvody. Dnes to napravíme, ale předtím se ještě zastavíme u využití principů datových sítí v domácích multimediálních sítích.

Pro moderní (elektronickou) domácí zábavu realizovanou v síti je potřeba aplikovat síťové principy známé z datových podnikových sítí. Komponenty uživatelského rozhraní (displeje, reproduktory, dálkové ovladače apod.) je třeba umístit tam, kde jsou uživatelé, a vše ostatní umístit tam, kam patří - do serverovny (rozuměj do suterénu, nebo jiného volného prostoru, pokud takový existuje v našich klasických domácnostech). Monitory a TV musí kvůli své velikosti a uživatelským požadavkům zůstat na jednom místě, vše ostatní lze centralizovat nebo sdílet.

Požadovaná propustnost pro síťové domácí systémy by měla být minimálně 20 Mb/s pro video tok s rozumnou kompresí. To je splnitelné s pevnou sítí, ale kabeláže stejně není nikdy dost, protože by bylo drahé zrealizovat potřebné zásuvky opravdu všude. U bezdrátových technologií lze použít systémy MIMO (Multiple Input Multiple Output) s více anténami (firemní vylepšení WLAN např. od Belkin, Linksys, NetGear) s dostatečnou propustností a dosahem pro video aplikace. U bezdrátových sítí není ale stále bez problémů zajistit spoj dostatečně spolehlivý s minimální latencí, kolísáním zpoždění a chybovostí (BER, Bit Error Rate). S dobrým bezdrátovým propojením je lze pak přehrávat mediální soubory uložené na PC jinde v domácnosti.

Nejmodernější vymožeností síťového domácího propojení je možnost ukládání obsahu na DVR (Digital Video Recorder) integrovaném v STB (Set-Top Box), který pak jde přehrát na jiných STB. Tuto možnost nabízí např. Motorola (WHMS, Whole Home Media System). Tento systém dokonce dovoluje některým mobilním telefonům fungovat jako dálkové ovladače prakticky odkudkoli, takže obsah uložený ve WHMS lze přehrávat nezávisle na umístění uživatele.

Virtualizace prostředků médií a zábavy bude zřejmě sledovat koncepty vyzkoušené v datových síťových aplikacích. Služby v budoucnu pak budou zahrnovat takové možnosti jako automatická konverze video formátů a různé mechanizmy komprese podle aktuální kvality síťového spoje.

Problematické ještě zůstává ideální řešení dálkových ovladačů: univerzální ovladače jsou často poněkud složité na plnohodnotné využívání i programování. Jakmile se přejde na síťové pojetí, mohou jejich funkci převzít PC, které nabízejí větší komfort a snadnější využívání. PC tak bude možné využít nejen pro aplikace zábavy, ale i pro domácí automatizaci. PC může být pro méně technicky zdatné uživatele, kteří chtějí třeba pouze sledovat TV, příliš složitý extrém, takže bude muset existovat ještě jiná možnost střední cesty, např. v podobě tenkých klientů v rámci domácích zábavních systémů.

IPTV po koaxiálu s podporou až 200 Mb/s

Koaxiální propojení je zatím stále vedle optických sítí nejvhodnějším řešením pro aplikace náročné na propustnost (hovoříme o několika desítkách Mb/s), tedy zejména pro živé video, IPTV apod.

Ethernet (typicky 100 Mb/s) měl v domácích sítích své místo pro propojení STB a domácí brány. To je ideální řešení v případech, kdy je TV přijímač blízko domácí brány. Pokud ale není v blízkosti televize zásuvka, pak je potřeba natáhnout kabeláž (Cat 5e) mezi místnostmi. V domech, kde je více přijímačů, je pak třeba natáhnout kabely do každého pokoje, ke každé STB. A PC také potřebuje moderní kabeláž, což vše docela prodražuje využívání aplikace IPTV u koncového zákazníka.

Proto je vhodné podívat se, zda by nešlo využít stávajících TV koaxiálních rozvodů, které jsou ideální pro přenos multimédií. Pokud je obraz přijímaný prostřednictvím kabelového či satelitního příjmu na TV přijímači kvalitní, pak lze předpokládat, že vysokorychlostní přenos dat po koaxiálním rozvodu nebude činit problémy.

Specialista na „koaxiální IPTV“

Několik společností se věnuje vývoji technologií určených právě pro rychlý přenos dat po koaxiálních kabelech, ideální řešení pro IPTV. Jedním z výrobců je americký Coaxsys se svým portfoliem produktů pro Ethernet po koaxiálním kabelu.

Pro IPTV zpřístupněné přes DSL nabízí produkt IPTV 7000 pro přenos videa po IP koaxiálem mezi domácí branou a STB u každé TV. Podporuje rychlost 104 Mb/s na vzdálenost do 80 m mezi adaptéry. Toto řešení implementuje již šest desítek telekomunikačních společností pro IPTV, mezi jiným Consolidated Communications (Illinois). Pro kabelové připojení zase společnost nabízí TVnet/C, které na rozdíl od IPTV produktů využívající celé spektrum koaxiálního kabelu, využívá pro data spektrum nevyužívané kabelovými službami, aby nedocházelo ke vzájemnému rušení s video službami. Do budoucna výrobce chystá řešení podporující rychlost 200 Mb/s (TVnet 2X). Chystá se je předvést na letošní výstavě spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show), která se uskuteční příští týden v Las Vegas.

MoCA testuje a certifikuje

MoCA (The Multimedia over Coax Alliance) sdružující kabelové a telekomunikační společnosti před nedávnem oznámila dokončení svého testování vzájemné spolupráce (Plugfest) zařízení podle průmyslové specifikace právě pro koaxiální sítě pro přenos multimedií. MoCA má mezi svými členy jak výrobce jako Linksys (Cisco Systems), Motorola, Panasonic či Toshiba, tak provozovatele všech typů (kabelovky, telcos, satelitní). Testu se zúčastnilo osm členů sdružení MoCA (Actiontec Electronics, Entropic Communications, Linksys, Motorola, Mototech, Panasonic, 2Wire a Westell Technologies). Podobně jako u jiných průmyslových sdružení i MoCA bude úspěšně otestovaná zařízení certifikovat.

Mezi výrobce čipů pro rychlou komunikaci po koaxiálních rozvodech patří Entropic Communications podporující rychlost 270 Mb/s. Tyto čipy se již implementují v řadě produktů na trhu a jsou rovněž podporované sdružením MoCA.

MoCA se věnuje výhradně multimédiím po koaxiálních kabelech, ale za zmínku stojí, že také nejnovější specifikace „konkurenčního“ sdružení Home Phoneline Networking Alliance pro realizaci domácí sítě po telefonních rozvodech, HomePNA 3.0 (viz též článek Jak na video v domácí síti), je nově rovněž využitelná i pro koaxiální rozvody. Mezi výrobci řešení pro koaxiální rozvody na bázi HomePNA 3.0 patří ReadyLinks.

Digitální domácnost novým trhem

Digitální domácí zábava je s rozvojem domácích sítí lákavým soustem pro mnohé výrobce komunikačních zařízení. Nedávno krok tímto směrem potvrdil i síťový gigant Cisco Systems, když koupil jednoho z předních výrobců STB, společnost Scientific-Atlanta. Nejedná se o žádnou malou firmu, protože v porovnání se Cisco Systems má téměř čtvrtinový počet zaměstnanců (7 500) a zhruba jedenáctinu jeho obratu (1,9 miliard dolarů). Cisco tím samozřejmě posílilo svoje postavení na trhu s domácími sítěmi, ale má silného soupeře, kterým je Motorola. Na poli domácí zábavy je ale konkurence velká i v jiných oblastech výrobků, od DVR (např. TiVo), přes počítače, brány, konzole (např. Hewlett-Packard a Microsoft), až po domácí elektroniku (především od Sony a Panasonic).

Související články

¨      Rychlé přípojky urychlují rozvoj domácích sítí, DSL.cz, 1. 9. 2005

¨      Domácí sítě nabírají na rychlosti, DSL.cz, 18. 5. 2005

¨      Domácí brány v centru dění, DSL.cz, 13. 4. 2005

9. 1. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...