Eurotel Data Expres, který vidíme v obrovském počtu prováděných měření, nás donutil k seznámení čtenářů i s dosahovanými rychlostmi u této nové služby."/>Eurotel Data Expres, který vidíme v obrovském počtu prováděných měření, nás donutil k seznámení čtenářů i s dosahovanými rychlostmi u této nové služby." />
Úvod > Články > Eurotel Data Expres rychlý a úspěšný

Eurotel Data Expres rychlý a úspěšný

Doposud jsme zveřejňovali zejména výsledky rychlostí ADSL, ale úspěch služby Eurotel Data Expres, který vidíme v obrovském počtu prováděných měření, nás donutil k seznámení čtenářů i s dosahovanými rychlostmi u této nové služby.

Začněme však stále zajímavými výsledky měření rychlostí ADSL v rozdělení dle jednotlivých poskytovatelů a služeb. V tabulce jsou uvedeny pouze výsledky rychlostí ADSL s agregací 1:50, protože podíl počtu měření všech služeb s agregací 1:20 (rychlosti 256/64, 512/128 a 1024/256 kb/s) je stále výrazně menší než 10 %, a proto by uváděné rychlosti nebyly přesné.



Počty měření přináší několik pozoruhodností. I když všichni poskytovatelé prodávají nejvíce služby s rychlostí 512/128 kb/s s agregací 1:50, neznamená prodejní úspěch této služby zaručený úspěch i u ostatních ADSL nabídek poskytovatele. Odhaduji, že největší podíl zákazníků s nejlevnější službou 512/128 kb/s má Contactel. Podíl zákazníků s nejlevnější službou u Contactelu může dosahovat až 90 %. Výrazně více diverzifikované služby mají Český Telecom, GTS a Nextra. I u těchto poskytovatelů je však podíl nejlevnějších ADSL služeb alespoň 75 %. Nabídka českého ADSL je patrně jedna z nejvíce komplikovaných na světě (mnoho různých rychlostí, datových limitů a agregací). Stále více se ukazuje, že hodně potenciálních zákazníků má problém se v nabídkách vyznat. Zjednodušení struktury nabídek ADSL by dalšímu rozvoji trhu se širokopásmovým internetem v Česku prospělo.

Někteří velcí poskytovatelé jako Aliatel a T-Systems (dceřinná společnost Deutsche Telekomu) s rozjezdem ADSL stále otálí. Odhaduji, že počet jejich ADSL zákazníků nedosahuje ani padesátky. Patrně podobně jako telekomunikační operátor Tele2 nevěří, že by nabídka ADSL měla pro hospodaření společnosti přinést jakékoliv efekty. Podobný názor může mít i společnost SkyNet, která podle našich měření na trhu s ADSL svůj tržní podíl stále ztrácí. I když ADSL v Česku stále poskytuje přes 20 společností, tak současný vývoj napovídá, že na českém trhu bude do budoucna maximálně pět významných hráčů.

Nyní se podívejme na tabulku meziměsíčních změn rychlostí.




Pozitivní je, že u všech poskytovatelů s výjimkou Českého Telecomu došlo k nárůstu průměrných rychlostí. Nepochybně se na tom podepsalo i prázdninové období, kdy internetoví uživatelé často tráví čas i jinak než u obrazovky počítače, a proto se dostupná kapacita dělí mezi méně aktivních účastníků.

Nejvyšších průměrných rychlostí u nejpoužívanější služby stále dosahují klienti Nextry. Důvodem je, že klienti služby ADSLink Basic s rychlostí 512/128 kb/s bez datových limitů mají rychlost svých přípojek navýšenou na 1024/256 kb/s. Slušné zlepšení dosahovaných rychlostí zaznamenali klienti GTS, Ipexu a SkyNetu.

I v tomto měsíci se nám podařilo získat IP adresy, na kterých byla uplatněna Fair User Policy u GTS a Nextry. Pokud se z výsledků měření vyloučí IP adresy s Fair User Policy, byla v červenci průměrná rychlost ADSL 512/128 s agregací 1:50 od GTS již poměrně slušných 319 kb/s namísto námi uváděných 247 kb/s vycházejících jako průměr ze všech měření. Podobná úprava výsledků měření pro Nextru zvýšila původní průměrnou rychlost 513 kb/s na 525 kb/s. Je z toho zřejmé, že Fair User Policy již dosahované rychlosti průměrného klienta Nextry příliš neovlivňuje. Podobný vývoj se dá podle mého názoru postupně očekávat u všech poskytovatelů, včetně Českého Telecomu.Následující graf ukazuje vývoj dosahovaných rychlostí ADSL v průběhu měsíce u tří vybraných poskytovatelů.




U většiny poskytovatelů je viditelný trend, kdy rychlosti dosahované o víkendech jsou vyšší než ve všední den. Tato skutečnost se dala očekávat, protože podle našich statistik objednávek ADSL zhruba polovinu objednávek provádějí firmy a ty zpravidla využívají svoji ADSL přípojku intenzivněji než domácnosti.

Zajímavý je vývoj dosahovaných rychlostí u Českého Telecomu. Až do posledního červencového týdne docházelo k uvolnění Fair User Policy v rámci týdenního cyklu u služby Internet Expres vždy v sobotu. Ve čtvrtek 29.7.2004 jsme naměřili doposud nejnižší průměrnou rychlost ADSL 512/128 kb/s s agregací 1:50 od Českého Telecomu ve výši 230 kb/s. Reakcí bylo uvolnění Fair User Policy již následující den (v pátek) namísto předcházejících sobot. V pátek byla průměrná rychlost 356 kb/s, tj. více než o polovinu vyšší. Uvolnění Fair User Policy v pátek namísto soboty se opakovalo i v prvním srpnovém týdnu. Je tedy zřejmé, že Český Telecom zatížení sítě sleduje a snaží se Fair User Policy částečně optimalizovat. V této souvislosti je zajímavé tvrzení výkonného ředitele pro marketing Českého Telecomu, že 92 % ADSL zákazníků společnosti se Fair User Policy nikdy netýkala. Podle našich výsledků měření by to pak znamenalo, že u zákazníka s uplatněnou Fair User Policy je zhruba desetkrát větší pravděpodobnost měření na speedmeteru DSL.cz než u ostatních zákazníků. Ověření údaje o 92 % zákazníků Českého Telecomu bez efektů Fair User Policy můžeme provést pomocí informace o IP adresách s uplatněnou Fair User Policy, kterou nám však přes opakované žádosti Český Telecom na rozdíl od jiných poskytovatelů zatím neposkytl.

Velmi zajímavé je sledování rychlostí služby Eurotel Data Expres. V době psaní tohoto článku bylo na serveru DSL.czk dispozici již více než 10 000 měření rychlosti. V červenci (tj. ještě před oficiálním spuštěním služby) dosahovala rychlost CDMA průměrných 359 kb/s. Po spuštění služby se v prvním srpnovém týdnu začala průměrná rychlost pomalu snižovat k hranici 300 kb/s, což je stále více než Eurotelem deklarovaná rychlost 256 kb/s. I když je frekvence měření nové služby samozřejmě vyšší než u relativně zaběhnutého ADSL, tak počet měření dokazuje obrovský prodejní úspěch služby. Počet aktivací služby Eurotel Data Expres nejspíše nikdy nedosáhne počtů ADSL, ale rozhodně širokopásmový internet v datové síti CDMA Eurotelu bude hrát na trhu významnou roli. Přes určité počáteční problémy (více např. diskuze na serveru CDMA.cz), Eurotel Data Expres si nepochybně během krátké doby objednají desítky tisíc zákazníků.

Dosahované rychlosti v datové síti CDMA od Eurotelu budeme nadále sledovat a čtenáři se s nimi seznámí i v dalších měsíčních přehledech připravovaných na základě výsledků měření speedmeteru serveru DSL.cz.

9. 8. 2004

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...