Úvod > Články > LTE v pražském metru

LTE v pražském metru

Rychlým mobilním internetem je již pokryta téměř celá Česká republika. V loňském roce se jen T-Mobile a O2 postarali o výstavbu 2500 vysílačů. Společnosti se chlubí tím, že Praha byla sítí LTE pokryta jako první. Velká část velkoměsta je však stále bez internetu. Zapomněli snad operátoři na pražské metro?

Sdružení operátorů pro pokrytí metra tvrdí, že v nových stanicích na trase A, které budou letos v dubnu otevřeny, bude LTE k dispozici. „Na nové trase metra A je pokrývání stanic už ve výstavbě a věříme, že nic nebrání tomu, aby k zahájení provozu byly stanice pokryty i rychlými daty,“ uvedlo sdružení.

Vyjednávání o síti LTE v nových stanicích je už ale ve finální fázi. V tuto chvíli však není jasné, jak bude pokrytí vypadat ve starých stanicích metra.

Máme samozřejmě také zájem o modernizaci současného pokrytí celého metra, nyní se analyzují technické a finanční možnosti včetně pokrytí tunelových systémů. Jednání začnou, jakmile uzavřeme jednání o pokrytí nové trasy A,“ dodává sdružení.

Problémem realizace projektu pokrytí pražského metra není technologický problém, ale jsou to finance. Telefonovat a surfovat po internetu v metru mohou obyvatelé mnoha evropských metropolí. V Paříži, Barceloně i Bruselu je internet v metru samozřejmostí.

V Praze zatím brouzdat internetem při jízdě metrem nemůžeme, protože operátoři se nemohou dohodnout s DPP na financování celého projektu. Jednalo by se zhruba o půlmiliardovou investici. Investice by přinesla řadu výhod v marketingovém využití vozů metra, její návratnost je ale dlouhodobá. Hovoří se o požadavcích DPP, podle kterých by operátoři měli kromě počáteční investice platit také nájem za uložené technologie. Další variantou je, že by celý projekt zaplatilo město Praha nebo DPP a operátoři by platili nájem za technologie.

Zda se podaří jednu z variant prosadit je ve hvězdách. Podle vyjádření mluvčího Dopravního podniku Jiřího Štábla a prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Šumana v tuto chvíli žádná oficiální vyjednávání o pokrytí starých stanic metra LTE neprobíhají.

2. 2. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...