Úvod > Články > Zákazníci T-Mobilu se bouří, situaci prošetřuje ČTÚ

Zákazníci T-Mobilu se bouří, situaci prošetřuje ČTÚ

Patříte-li mezi klienty T-Mobilu, zbystřete. Operátor v polovině května tiše upravil nastavení vybraných tarifů a datových balíčků. Jakmile vyčerpáte datový limit, nedojde ke zpomalení datového toku, ale k úplnému přerušení.

T-Mobile o novém nastavení své zákazníky neinformoval s vysvětlením, že nejde o změnu podmínek. Stížností zákazníků je stále více, hromadí se i na facebookovém profilu operátora. A není se čemu divit. U vybraných tarifů a datových balíčků společnost svým klientům zcela zablokuje po vyčerpání FUP data. Navíc bez jakéhokoliv předchozího upozornění.

Změna se dotkla zákazníků využívajících tarif S námi v sítích, tarif S námi v síti, balíček Internet v mobilu na den, ale také těch s předplacenými kartami Twist. V případě, že patříte mezi vlastníky Twist karty, týká se vás změna nastavení balíčku Internet v mobilu na týden. Zpravidla se změna týká tarifů a balíčků s datovým limitem 50 MB.

Většině zákazníků vadí zejména to, že nebyli o změně ze strany operátora informováni. T-Mobile se brání tím, že se nejedná o změnu podmínek. V tom případě nemá společnost zákonnou povinnost o tom někoho informovat. Zákazníci nemají právo na odstoupení od smlouvy.

V podmínkách služby/tarifu (z loňska) i v Ceníku služeb je uvedeno, že po vyčerpání přiděleného objemu dat má zákazník možnost dokoupit si další objem dat za cenu dle Ceníku služeb. Pokud tedy objem dat přidělený k zákazníkovu stávajícímu tarifu nestačí, může si dokoupit další data v podobě dodatečných mobilních datových balíčků. Uplatňujeme tedy pouze platný postup poté, co zákazník vyčerpá datový limit,“ uvedla Patricie Šedivá z tiskového oddělení T-Mobilu.

Operátor si stojí za tím, že nepochybil. Na svém facebookovém profilu rozzlobeným fanouškům napsal vysvětlení. „Podmínky jsme změnili z toho důvodu, že i po vyčerpání FUP telefony dál na pozadí stahovaly data a tím blokovaly část přenosového pásma. To pak negativně ovlivňovalo ty zákazníky, kteří mají zaplacený balíček nebo tarif s daty.

Vše se to jeví jako vypočítavost T-Mobilu. Podle Patricie Šedivé se změna týká zhruba 4% zákazníků, kteří využívají data na příležitostné použití. Pak je tedy přinejmenším zvláštní, že by tak malé množství klientů s minimální rychlostí připojení mohlo ovlivnit všechny ostatní zákazníky společnosti.

Vy co patříte k těm, co se jim internet po vyčerpání FUP vypne, nemáte jinou možnost než si přikoupit jednorázový balíček nebo si navýšit datový balíček na vyšší. Což sebou samozřejmě nese vyšší měsíční útratu. Z pohledu laika to vypadá tak, že T-Mobile prostě chce donutit své klienty, aby si vybrali jiný tarif s vyšším FUP, za který také více zaplatí.

Celá záležitost je nyní v šetření Českého telekomunikačního úřadu. „Prověřujeme, zda skutečně dochází k přerušení služby a rovněž, zda T-Mobile aktuálně změnil smluvní podmínky, či zda se jedná o změnu výkladu stávajícího znění smluvních podmínek (pokud nebyly měněny),“ uvedla Nikola Šedová z tiskového oddělení ČTÚ.

Úřad dále prověřuje případné rozpory jednotlivých smluvních dokumentů či případný rozpor smluvních podmínek s webovou prezentací nabídky služeb. „Každopádně těm účastníkům, kterým by služba byla po vyčerpání FUP skutečně přerušena, bychom v tuto chvíli doporučili z důvodu zachování práv a lhůt pro případné vedení sporného řízení (o námitce proti vyřízení reklamace) daný postup u společnosti T-Mobile reklamovat,“ dodala Šedová.

29. 5. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...