Úvod > Články > Jak je to s LTE doopravdy?

Jak je to s LTE doopravdy?

Operátoři na nás ze všech stran chrlí, že LTE je to nejlepší, co nás mohlo potkat. Často se o této technologii mluví jako o revoluci v mobilních datech. Víte o LTE všechno co potřebujete?

Pro začátek si shrneme, co to vlastně LTE je. Long Term Evolution je technologie určená pro vysokorychlostní internet v mobilních sítích. Oficiálně se jedná o technologii, která spadá do kategorie standardu 3G. Nejedná se tedy o technologii 4 generace, jak nám bývá často operátory prezentováno. LTE je založena na sítích GSM/EDGE a UMTS/HSPA, plnohodnotnou sítí 4G budeme nazývat až jejího nástupce – LTE Advanced. LTE nabízí navýšení rychlosti v obou směrech, a to pro stahování i nahrávání.

Můžu LTE využívat s jakýkoliv přístrojem?

Vysokorychlostní internet může využívat kdokoliv, kdo vlastní přístroj podporující datové sítě LTE. Pokud chcete, aby váš telefon podporoval rychlé datové sítě, ujistěte se, že podporuje LTE FDD, které provozují naši operátoři. Pozornější buďte u přístrojů vyrobených v Číně, které občas podporují pouze některé frekvence. V České republice se pro LTE používají tři frekvence 800, 900 a 1800 MHz. V případě, že by váš telefon podporoval jen jednu z nich, fungoval by jen tam, kde LTE operátoři šíří po této jediné frekvenci. V místech, kde je LTE šířeno na dalších frekvencích by váš přístroj přijímal pouze 3G síť a EDGE.

Reklama

Je LTE rychlejší než HSPA?

Technologie HSPA má několik podob. Díky nadstavbám HSPA+ nebo HSDPA má internet rychlost až 42 Mb/s. Pokrývá zhruba 85% populace a jeho připojení nabízí všichni operátoři. LTE nemusí být vždy rychlejší než připojení 3G a jeho HSPA nadstaveb. Rychlost v konkrétním místě závisí na šířce použitého pásma. Výhodou LTE je, že se může stále zlepšovat. V případě HSPA moc prostoru ke zlepšení není.

Bude mi ubývat s LTE rychleji datový limit?

Rychlost přenosu je mnohem vyšší a může to znamenat větší spotřebu dat. Důležité je ale zamyslet se nad tím, jestli s vyšší rychlostí internetu netrávíme v určitých aplikacích mnohem více času. Z nedávno zveřejněného výzkumu vyplynulo, že největšími žrouty dat jsou chaty a sociální sítě. Pokud koukáte na Facebook, Instagram nebo Twitter každých deset minut a do toho odešlete pár zpráv třeba z Viberu, nemůžete se divit, že vám data rychle mizí.

Potřebuji Wi-Fi, když mám LTE?

Ano. LTE nenahrazuje pevné připojení. Datové limity jsou stále stejné, jako před příchodem LTE. Tím, že se budete připojovat na Wi-Fi jak jen to půjde, výrazně šetříte svůj datový balíček.

Nahrazuje LTE pevnou linku?

Tato varianta by se líbila hlavně operátorům, kteří se nám snaží vnuknout myšlenku, že s datovým limitem zvládneme to samé, jako s pevným připojením. Ve skutečnosti ale při takovém chování brzy zjistíte, že FUP limit je nedostačující. Pokud k vám domu vedou kvalitní dráty, určitě si je nechejte. Zajistí vám vyšší přenosovou rychlost, stabilitu a pravděpodobně díky nim i ušetříte. Pro běžného uživatele Internet bez drátů na doma či na chalupu může stačit do té doby, než bude streamovat video nebo používat P2P sítě. Ceny se dnes pohybují kolem 400 Kč a nabízí je všichni tři operátoři. Nabízený FUP 30 GB se narozdíl od běžného mobilního internetu nevztahuje na běžné surfování po internetu či posílání e-mailů.

Má LTE vliv na baterii v mém telefonu?

To je velmi individuální. Některé přístroje jsou úspornější při provozu LTE, jiné jsou o něco náročnější. Obecně můžete s LTE energii ušetřit. Tato technologie stahuje data rychleji a webové stránky i aplikace se načtou během chviličky. Díky tomu bude váš displej svítit kratší dobu a přístroj spotřebuje méně energie. Obecně ale platí, že novější a dražší zařízení vydrží při používání LTE na baterku déle než starší modely.

11. 6. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikacetelekomunikacetelekomunikace

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...