Úvod > Články > Internet v celé Praze zdarma již za rok?

Internet v celé Praze zdarma již za rok?

O projektu, který již delší dobu funguje na Praze 5, jsme již psali. Nyní se objevila teze o celopražském internetu hrazeného částečně z dotace Ministerstva informatiky. Je podobný plán přínosem, nebo jen snahou snížit již tak minimální náklady na připojení k internetu na území hlavního města?

Průkopníkem je Smíchov

O internetu zdarma v pátém pražském obvodě jsme již psali v tomto článku. Již tehdy jsme se zmínili o plánu podobným způsobem připojit celé území hlavního města. Problém je ten, že původní plán poskytnout v Praze internet zdarma se rozplývá jako pára nad hrncem a nové plány hovoří jen o bezplatném připojení na stránky úřadů, dopravního podniku a dalších společností vlastněných městem. Cílem tedy není poskytnout internet zcela zdarma, ale za poplatek, který by mohl konkurovat některým komerčním operátorům.

Krok první: žádáme o dotaci

Ministerstvo informatiky vypsalo pro letošní projekty granty. Každý žadatel musí předložit projekt, na kterém se podílí minimálně třiceti procenty vlastními prostředky. Celkové náklady na internet v Praze se odhadují na 150 milionů korun a tedy dle slov primátora Béma bude město žádat o 100 milionů od Ministerstva informatiky. Již tato žádost je značně sporná, mnoha společnostem i sdružením se nelíbí a dle posledních informací ji bude prověřovat i Evropská komise.

Proč tolik povyku?

Jednak řada lidí upozorňuje na nejasný záměr a absenci zpracovaného projektu. Město zatím nemá představu o technologii, kterou využije, ani o službě samotné. Absence alespoň rámcového projektu je trestuhodná a neomluvitelná. Komerčním operátorům se také nelíbí možnost dotování internetu z rozpočtu – hrozí zde riziko dumpingových cen, které by mohly ohrozit pozice některých poskytovatelů.

Dotace má poměrně jasně definovaná pravidla a ty tento projekt v mnoha směrech nesplňuje, takže se domnívám, že dotace připadne projektům jiným. Město se ale v takovém případě nechce vzdát a o podobnou dotaci bude žádat v rámci grantů Evropské unie. I zde může být ale radnice města konfrontována s nejasnou realizační politikou, která působí neprofesionálně. Navíc zazněly teze, že město rozhodne o technologickém postupu realizace a podobě služby až po přidělení dotace – tedy vlastně možná nikdy.

Je podobná služba vůbec potřebná?

Toto je otázka do pranice, protože vzhledem k absenci podrobné specifikace služby jde o spekulace a tzv. řeči o ničem. Každopádně platí skutečnost, že velká města nemají problém s levným a rychlým připojením jak do domácnosti, tak do firem. O problémech s internetem by mohli hovořit zejména obyvatelé malých obcí. Místa, kde není kromě dial-upu jiná možnost připojení, ještě existují, a není jich zrovna málo. Tam, kde se mají poněkud „lépe“ mohou využívat CDMA nebo GPRS. Tento typ internetu ale asi nelze považovat za vysokorychlostní v pravém slova smyslu.

Závěrem

Osobně jsem nakloněn spíše podpoře internetu na vesnicích a malých městech. Ve velkých městech je nabídek více, mnohdy i skutečně nepřeberné množství, a vytváří se i dostatečná konkurence, ze které může zákazník těžit. Příkladem může být zrychlené ADSL. Uživatelé internetu na vesnicích, kde není žádná jiná možnost připojení, jsou odkázáni na předražený neomezený dial-up.

1. 2. 2006

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...